Кога ще спре да расте броят на заразените с COVID-19?

Години ще живеем с него, заяви проф. Ива Христова
7 юли 2020 14:47, Ния Христова
28
Кога ще спре да расте броят на заразените с COVID-19?
Снимка: Pixabay

"Никой не може да каже категорично кога ще се избавим от коронавируса. При всички случаи обаче още години ще живеем с него". Това заяви зам.-директорът на Центъра за паразитни и инфекциозни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова тв.

"Над 7 са вече генетичните линии, т.е. основните разклонения, които циркулират в света. Има мутация в повърхностния протеин, която благоприятства разпространението на вируса, но това е нормално във вирусната еволюция", посочи още тя.
 
По въпроса за новозаразените по време на балове и футболни мачове, проф. Христова каза: "Възможно е някой човек да зарази други. Но покрай единия заразен започва изследване на всички контактни. Възможно е даден човек да е бил заразен и това да е станало ясно по време на това изследване".
 
"От медицинска гледна точка карантината би облекчила положението. От икономическа обаче това не е така. Призивът е да се пазим и да пазим близките си", допълни тя.
 
Проф. Христова е на мнение, че събиранията на хора на закрито трябва да се ограничат.
 
Относно "Ивермектин" тя сподели: "Хубавото при него е, че той е известен от много отдавна. Разрешен е за упротреба. Доказано е и че блокира навлизането на РНК в клетката, където се размножава. Това е поредната обещаваща молекула. Трябва обаче да се изчака и клинична ефективност". 
 
"Към момента това е най-обещаващият препарат, но е възможно да излязат и други", посочи още тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъра ви каза, че ще расте до 70 процента и после ще намалява.