Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките

Още дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка
176
Неизбежното - скок на болните от коронавирус и затягане на мерките
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Въведените меки мерки трябваше да продължат поне още един-два месеца, защото точно разпускането им доведе до разрастването на епидемията". Това каза пред БНР академик Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него, ако не бяха разрешени обществени активности като футболни мачове и абитуриентски балове, е можело да сме в много добро състояние на овладяване на епидемията.

Още по темата

Акад. Петрунов отново напомни, че дълго време ще живеем в тази епидемична обстановка и трябва отговорно да спазваме противоепидемичните мерки. Той предположи, че неизбежно ще стигнем до увеличаване на броя на заразените и до затягане на мерките отново.

"Постоянно се говори за брой на положителни проби. Това още нищо не значи, защото на един пациент му се правят до 5 PCR теста. За да сме сигурни колко хора наистина са заразени, трябва да отчитаме по колко теста са правени на един индивид, едно ЕГН", обясни академикът.

Той беше категоричен, че отчитането на заразените хора и на починалите трябва да става на определен брой, за да се вижда какво е реалното разпространение на инфекцията.

"Иначе ние получаваме едни цифри и данни, но какво точно означават, без да кажем колко заразени имаме на 100 хиляди или на 1 милион, трудно ще видим какво е разпространението на инфекцията", коментира Петрунов.

Акад. Богдан Петрунов прогнозира, че може и още една година, а дори и повече да продължи заразяването с коронавируса.

"Докато има хора, които могат да бъдат заразени, той ще продължи да се разпространява. Най-малко 70-80% от човечеството трябва да се зарази, за да изчезне. Но поне 50% в една държава да се, това ще даде възможност да загасне вирусът и неговото разпространение да спре", смята той.

По думите на академика категорично е доказано, че вирусът се задържа повече от 2-3 дни върху плоскости, а до 3 часа може да се запази във въздуха - под формата на аерозоли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
4
 
19
 
! Отговори
Б&Б преди 3 години
Дори що годе нормални хора щяха да отстраняват ограничителните мерки една след друга - на седмица по една, не повече. Полъгахте се по Германия (премиерът реши да следва нейния пример и за две седмици премахна всички защитни мерки), но не преценихте, че те са дисциплиниран народ, а ние веднага напълнихме моловете, дискотеките и футболните фенове се скупчиха в групи по 500-1000 човека.Ромите напълниха улиците и площадите и тя отиде, та се не видя. КВ започна да мори и млади хора. Сега к'во правим?
111
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 142Да така е. И все пак заради болните не е редно да затварят и здравите хора. Аз имам хронично заболяване и си ходих на работа през цялото време на изолзцията. Който го е страх да си седи в тях.
110
2
 
6
 
! Отговори
ШМАТКА преди 3 години
До Този академик А ти как мислиш за пари колко лъжи и неща можеш да изговориш и направиш? Горе си вършеят както си знаят и разни такива клакьори за жълти стотинки са готови да ни погребат живи!
109
6
 
15
 
! Отговори
Морски вълк преди 3 години
Макар да се правите на улави тука, за по-резумните ще напиша, че теорията с пазенето на болните и старите няма как да се осъществи у нас - 200000 с диабет, в пъти повече със сърдечни проблеми, 100000 с белодробни, раково болни хиляди, с автоимунни хиляди, тия хора къде предлагате да се скрият, кой ще ги храни? Те работят наравно със здравите. Така че, фашистките повърни на МАНГЪРОФФ си ги заврете отзад.
108
8
 
21
 
! Отговори
m преди 3 години
И ако строгите мерки бяха продължили още 2-3 месеца, след разхлабването им отново щеше да стане същото.С нарастване броя на заразените става все по-ясно, че този вируст не е чак толкова опасен. Който има 1000 придружаващи заболявания и го е страх да си седи вкъщи! Другите гора, неко си живеят нормално.
107
10
 
3
 
! Отговори
Лайбниц преди 3 години
Живеем в най-добрия от всички възможни светове и имаме най-доброто от всички възможни правителства.
106
1
 
2
 
! Отговори
Този академик преди 3 години
е доста назад с материала, поне 50 години.
105
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се разбере какви умствено нищожни в главата са герберските симпатизанти е достатъчно да се прочетат изказите на "ГЕРБ forever" ! Как може да съществуват все още на територия България толкова много слабоумни, зависими и толерантни към мизерията и про'стотията същества ? Днес всеки нормален човек разбира защо сме били 500 г. роби, каквито сме останали и до днес ! Днес слугуваме на един неизлечимо умствено болен човек казал:- "аз не съм комунист" и овцата му повярва....
104
5
 
13
 
! Отговори
гост преди 3 години
Това чудо не се държи като вирус - нещо друго е.
103
1
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 години
104, викаш това доцентите и академиците са много по-*** от мен и теб, много по-малко чели и знаещи по темата, и в момента също не четат и ние с теб, като си четем "научните" статии у медиите, можем да стигнем до много по-добри и точни изводи...ами евалата ,пич! Чак такова самочувствие и язе нямам даже :). Да живее посредствеността :), явно природата си знае работата и ще се изчисти от ненужния товар - големия процент от хората.
102
4
 
7
 
! Отговори
Lan преди 3 години
129, доцент Мангъров му каза, академик Петрунов му каза, *** *** си лае. Не е и разбрал какво точно означва изследването на испанците, *** пак си лае...ми толкова си може, да лае! Изследването на испанците доказва само, че няма траен имунитет, който да се улови с тествете, които в момента разполагаме, не доказва неналичие на имунитет, можеш ли да схванеш тънката разлика или не?
101
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мангъри няма стаден имунитет за тоя вирус е казал Санчо от Испания. Чат ли сте че вашия гуру е фалшив
100
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За всички мангъри увеличаването на болните е добра новина, защото те чакат 70 процента да се заразят и да спре заразата за останалите 30 процента. Мангърите ще се пазят дотогава.
99
3
 
17
 
! Отговори
Стохи преди 3 години
До Летя с колатаДа те питам, летецо. Когато човек с прекаран инфаркт, инсулт, болен от рак, диабет, тоест човек с отслабена от хроничното заболяване имунна система, пипне COVID-19, после мине през типичната за COVID-a двустранна вирусна пневмония, която не се лекува и умре, защо е умрял? Щеше ли още да е жив, ако се беше разминал с COVID-а?Припомни си кога за последен път си ходил на профилактичен преглед. Че, не дай Боже, може да имаш заболяване, за което не подозираш и яко да закъсаш.
98
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 124Ти верно ли че така го отписа с лека ръка....мале малеСамо да знаеш че съдбата понякога играе лоша съдба, моли се да попаднеш на човек като мен, защото си свършен.
97
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 104,Губиш си времето. Индивиди като 102 като правило не четат. Една жена на пазара каза - това за тях е достатъчно. Разбират само когато ножа опре до кокала. Тогава омекват и почват да се вайкат като вдовица за xyz.
96
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 96Не знам как е за астмата, мой човек, но аз карам без колан вече 3 години след сърдечна операция. Имам документ за това и не са ми създавали проблеми. Не пиши за неща, които не знаеш как стоят.
95
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГошоКолко души са умрели от глад в България в последните 10 години, знаеш ли? Да не мислиш че сме в Централна Африка?
94
0
 
2
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Абе на газ, на нафта, важното е все напред. Аз най си обичам нафтата/бензина/газта. Друго не!Но въпросът е съвсем в друга посока!То е ясно, че платени *** бол! Но поне тези, които четат, слушат, гледат, анализират и мислят, проумяват и знаят какво казвам!Заядливковците ("платени" ***) - бъдете здрави! :) И, да се надяваме, че промитите ви мозъци няма да стигнат до управленчески пост...
93
0
 
3
 
! Отговори
Стохи преди 3 години
До Анонимен 106Интересно, дали ти стиска да напишеш същото и да се подпишеш? Да застреляме, да запалим , да взривим. Не продължавай в този дух, това не е нормално.