Резонанс последно поколение - за първи път у нас, от утре работи

Апаратът ще помага за съвсем ранна диагностика при болни с рак
7

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Виж други галерии »
Последно поколение магнитен резонанс беше открит днес в УМБАЛ Св. Иван Рилски - София.

Апарат от толкова висок клас (последен за GE) се инсталира за първи път в България, а в Европа има само още 9 подобни машини, съобщиха от здравното заведение.

"Стартирахме този проект преди 5 години, преминахме през много трудности, но се радвам, че днес имаме възможност да се похвалим, че той вече е факт. Инвестицията в новото оборудване е на стойност над 6 млн. лева и е изцяло на болницата", каза д-р Антон Петков, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Още от утре новият апарат ще работи с пациенти.

Благодарение на специфичните си характеристики, апаратът скъсява времето за изследване на пациентите наполовина, осигурява много по-ясен образ и възможност да се изобразят в по-голям детайл по-малки структури. Това го прави незаменим при онкологично болни, при които ще помогне за съвсем ранна диагностика.

Освен това той позволява скениране на цяло тяло (което досега беше или невъзможно с конвенционалните апрати, или отнемаше твърде дълго време) без каквото и да е лъчево натоварване.

Специално внимание е обърнато на изследванията на деца, като в апарата е зареден пълният пакет педиатрични програми, позволяващи най-прецизна диагностика на всички видове състояния и заболявания. Апаратурата е допълнително оборудвана с пациентски монитор и апарат за обдишване, позволяващи прецизно проследяване на пациентите под анестезия и най-вече на децата.

За да бъде по-малко стресираща за тях, машината е с по-широк отвор от нормания и е снабдена със специални тихи режими (по принцип изследването с ЯМР е съпроводено с високо ниво на шум). Това е много важно при деца или пациенти, които имат фобия от затворени пространства. 

Подобен тип апарат ще даде и нов тласък на феталната морфология, позволявайки максимално точно и ясно скениране на най-малките (неродени) пациенти.

Към резонанса има 48-канална приставка, подобна на каска за глава, която може да се приспособи към анатомичните особености на всеки пациент и спомага за постигане на най-високия стандарт на изображение при изследвания, свързани със заболявания на мозъка.

Апаратурата е с възможности за изследване на нервната система, с каквито нито един от наличните в България апарати не разполага. В алгоритъма й са заложени всички възможни програми за анатомична и функционална оценка на нервната система.

В новата машина са инсталирани и всички последен клас програми за изследване на гастроинтестиналната система, като уникална за страната е възможността за функционална диагностика на черния дроб за отлагане на мазнинии и желязо в структурата му, както и количествена оценка на фиброзата в този орган.

Апаратурата позволява диагностика и проследяване на всички видове заболявания на пикочо-половата система при мъже и жени, като особено внимание е отделено на обществено значимите болестти като рака на простатната жлеза и шийката на матката.

Капацитетът на новия ядрено-магнитен резонанс е между 30 и 35 човека дневно, което заедно със стария ЯМР, който също ще продължи да работи, прави 60-70 човека дневно в натоварен ден, около 1600 човека месечно или 180 000 годишно, в зависимост от сложността на изследванията. Времето за получаване на резултатите е  между 2 и 24 часа, в зависимост от клиничната ситуация и проблем, като всички манипулации се поемат изцяло от НЗОК. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грижата за моето здраве постепенно ме убива.
5
2
 
0
 
! Отговори
Az преди 3 години
9 бр. Във Европа.Разбрано Ние сме най болното население.
4
4
 
1
 
! Отговори
ЯМР преди 3 години
Сигурно и 5G хваща.
3
0
 
4
 
! Отговори
ime преди 3 години
Браво, дано не се налага да го ползваме.
2
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 3 години
Бомбите, заложени в образованието през несвършващия преход, дават своите резултати ежедневно. Примери, колкото си искате, включ.и тази статия. Резонансът е физично явление. Нов такъв няма. Има усъвършенствана апаратура, която показва по-добре и по-бързо резултатите.
1
1
 
6
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
И пак ли ще го пазим само за спешни случай?