Затворят ли театрите, компенсации за актьорите, има ли пари?

Работещите в културния сектор у нас са едни от най-засегнатите
Обновена: 7 юли 2020 22:19 | 7 юли 2020 22:14, Екип на Bulgaria On Air
19

Работещите в културния сектор у нас са едни от най-засегнатите от коронакризата. Ще успее ли изкуството да надделее вируса?

"Очаквам на 14 юли да открия лятната сцена пред театъра. Ако трябва да се върна за началото, когато ни капсулираха, бях изключително бесен. Продължавам да съм гневен. Спряха толкова спектакли", коментира режисьорът Бойко Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че след като имаш смелостта да затвориш театрите, трябва да имаш и ресурс, с който да компенсираш тези хора.

Илиев сподели в "Денят ON AIR", че на 21 и 22 юли ще се състои премиерата на "Антиутопия от изолатора" по "1984" на Оруел.

"Тези предположения на Оруел са надминати от нашето съвремие. Ще кажем своята дума чрез този спектакъл - това е усещането за избор. Или да участваш в матрицата, в която те слагат и ставаш част от нея, или поемаш риска да бъдеш изличен от земята, но да живееш достойно и да уважаваш себе си", допълни режисьорът.

Постановката е под режисурата на Бойко Илиев и с участието на Веселин Калановски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: театъркоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 3 години
Е те нали и без това отварят септември За какво да ги компенсират ,за това че са отпуск ли
9
0
 
1
 
! Отговори
Бъки преди 3 години
Всичко да се затвори !
8
1
 
5
 
! Отговори
БАН продължава да е преди 3 години
хранилка за "наШте деца", макар те вече да са пред пенсия. Но са се постарали да настанят там и своите деца, внуци, роднини и държанки. Нищо не правят, заплатите им вървят.Творците от сферата на изкуството щат не щат трябва да предложат продукт, който да се хареса на публиката. Ако ги лишиш от публика, как ще се изхранват?Вярно е, че театрите през лятото затварят, но трупите тръгват из страната да дават представления. Трябва да се помисли поне за представления на открито с публика на отстояние
7
1
 
5
 
! Отговори
За талантите няма :( преди 3 години
Съчувствам на работещите в сферата на културата. Повечето от тях са достойни хора и нямат нищо общо с мар.дите, които биваха назначавани в същата сфера като чиновници по времето на момата с чалмата. Сума ти търтеи на "другари със заслуги" бяха на хранилка в тази сфера по онова време.Днес певци, актьори, художници, писатели, поети, композитори се борят за оцеляване. Сред тях мнозина са наистина талантливи.Но у нас е по нашенски - 90% от хрантутниците в БАН нищо не вършат, но за тях има заплати.
6
2
 
7
 
! Отговори
Добре де преди 3 години
Всяка година през лятото театрите са във ваканция и не работи нито един театър в цялата страна, сега и за редовната отпуска ли искат компенсация на компенсацията?
5
2
 
4
 
! Отговори
Милостиво сърце преди 3 години
Елена Петрова, Йоана Буковска и Елен Колева по едно време opeвaxa яко мрежата, че са пред фалит. Готов съм с антикризисни спектакли за всяка от тях. Сценарият е елементарен. Дискретността и медицинският контрол са гарантирани!
4
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
разпознахте се списвачи жалки. истината боли нали.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
мииииишки :) нещо за доганя ще напишете ли, списвачи жалки :) смърдите на страх и цензура.
2
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Театри, опери, кино изкуства и прочие творци - са все еврейски лобита на държавна хранилка...
1
0
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
А за работниците? Тия отрудени хора с напукани от работа ръце???