Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!

"Не можем да функционираме дълго в степен на мобилизация"
Обновена: 8 юли 2020 09:41 | 8 юли 2020 09:41, Веселина Йорданова
134
Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване.

Така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.

Още по темата
По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.

Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

"Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така е.Българите трябва да се заключат, да им бъде забранено да ходят до парка.За да може Мутафчийски да ходи да се плацика на Халкидики без опашка на Кулата.
83
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От къде ги намират тези, дето все хората им виновни, все хората били недисциплирани, хората вярвали на конспирации?Принципа е *** - не слушаш какво казва властта, а какво върши и как се държи, не вярваш на слуховете, пръскани от медиите и вярваш на половина на това което виждаш.
82
3
 
3
 
! Отговори
не решава проблем преди 3 години
До АнонименАми да, те защото не вярват, и затова управляващите ще откажат да поемат отговорност, докато не повярват повечето и не почнат да се молят за помощ. Натам върви.
81
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Карат хората да слагат маски, които ДОКАЗАНО не спират водните частици носещи вируси"Напротив, ДОКАЗАНО ги спират и намаляват риска от заразяване 4 пъти
80
9
 
0
 
! Отговори
ето още един отричащ преди 3 години
До АнонименЧе запознай се, в тоя форум е пълно с невярващи във вируса, явно да отричаш вече е най-модерната болест...
79
0
 
2
 
! Отговори
пишман бизнесмени преди 3 години
Ами отгледай се, бе не си първият . То истинският бизнесмен по това се познава, че обръща посоката когато не му върви и търси нови ниши. Ама нали повечето сте мутри, които влагате в барове и хотелчета и не ви стига мозъка за друг бизнес, седите, клечите и чакате като рибари на язовир. хората направиха пачки и от дезинфектанти и от спедиторски услуги, винаги има какво да се бачка ама трябва мозък.
78
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ахаО, това последнота мантра, че съм млад и не ми пука, е доста повтаряща се и тук и по други форуми
77
3
 
1
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Крумчо, не си напъвай мозъчните гънки, да не се скъсат, за това кой движи прогреса. Всеки случай не са *** кратуни като теб. От грипчето умряха и доста хора в активна възраст и млади хора в чужбина, внимавай да не се окажеш от жертвите на прогреса.
76
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отрицанието идва от това,че отдавна тази история загуби логичен смисъл. В началото не беше така,всички спазваха,улиците бяха празни,ходеха с маски и ръкавици,но в момента ,в когато логиката изчезна и меко казано се появиха доста мътни и тъмни моменти народа отказва да вярва. Освен това бг народ знае,че е първи по смъртност в света,но те точно от короната ще го спасяват,докато умира от много други неща. доверието загуби ли се не очаквайте вяра.
75
5
 
3
 
! Отговори
ист преди 3 години
Който говори и не вярва че има опасен коронавирус, да прати безплатен СМС до НЗОК с името си. Ако се разболее, НЗОК да уведоми болницата, че лечението е за сметка на неверника. Не очаквам някой невярващ да се обади, защото отрицанието на вируса е партийно мероприятие.
74
1
 
0
 
! Отговори
що бе преди 3 години
какво им има на психолозите, че да не ги включват? малко стрес ли преживяват хората по това време, всякакъв и социален, и физически и икономически. Кой според теб се занимава с тези въпроси, сигурно врачките, умнико?
73
0
 
3
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
До 65 "индианче сред нормални хора" хаха баща ми е индианец и мога да те уверя че всичките ми роднини от оня клон (над 10 човека) живеят в 1 град (Ню Йорк), не гледат новини, работят, а уикенда се събират в къщата на дядо ми, готвят свирят, танцуват и се смеят. Не са пропускали да си направят семеен уикенд повече от 20 години. За мен "индианците"-латиноси са доста по-нормални от "нормалният човек".
72
2
 
0
 
! Отговори
всичко е точ преди 3 години
Ами значи си се адаптирал към ситуацията, другите обаче които не могат, или се тресат от страх и не излизат от вкъщи, или врещят, че няма вирус и бягат като изоглавени из дискотеки и мачове.
71
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да не вярва човек,че "пандемията" е активно мероприятие. Карат хората да слагат маски, които ДОКАЗАНО не спират водните частици носещи вируси.
70
0
 
7
 
! Отговори
НФСБ преди 3 години
Опасявам се тази психо фаза на " отрицанието" да не струва прекалено много животи на хора от двата " лагера"!. Вземете се в ръце Българи, спрете психозите и хайде заедно да изринем от страната ни китайската чума! Няма да е леко, но е за добро на всички живеещи на тази красива земя- България!
69
1
 
3
 
! Отговори
аха преди 3 години
Права е колежката, че някои хора използват отрицанието като защитен механизъм, но пропуска да каже, че ако стане навик, напук на всички факти се превръща в психиатрично състояние. А пропуска да каже и че много хора използват това отрицание, за да оправдаят собствените си икономически или други егоистични интереси, много по-приемливо е да кажеш че няма вирус, отколкото абе не ми пука за другите, като съм по-млад, ще си правя каквото искам.
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си..."... И здравето си, бих добавил. Малодушниците, които *** безропотно всички мерки, са много по интересен обект на психологическо изследване, ама нещо не са попаднали в коментара на "психоложката". Защо ли? :)))
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 62Виж какво ще ти кажа, аз съм на 55 и не се чувствам "суха съчка", въпреки че съм с диабет и хипертония, не ме е страх от никакви вируси.Защото пия витамини, храня се здравословно, спортувам, мия си ръцете (не само тях) редовно и избягвам големи мероприятия. Не ходя по мачове и концерти например.
66
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората с лабилна психика отричат най-много наличието на вируса и нуждата от мерки за ограничаването му...Затова е този рев до небесата. Щото в главата само бръмбари се разхождат.
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те българите са в фаза на отрицание, откакто е свършил комунизма. Има толкова нанесени щети по списхиката, че още неможе да се съвземе. Като малко диво индианче сред нормални хора е. Всички философи, професори, вирусолози, мутри, бизнесмени... Реално нищо общо. На всякъде объркани хора не знаещи, какво да правят.