Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!

"Не можем да функционираме дълго в степен на мобилизация"
Обновена: 8 юли 2020 09:41 | 8 юли 2020 09:41, Веселина Йорданова
134
Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване.

Така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.

Още по темата
По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.

Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

"Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
2
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
До 35 "ти си обслужващ персонал от както си се родил". Да брат всички сме така. Обслужваме собствените си интереси, колкото по-малко харчове и колкото повече самоконтрол проявяваме толкова по-малко обслужване ни чака. Аз работя не повече от 5 месеца в годината. От началото на тази нямам и 1 работен ден. :}
63
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
За сравнение, испанският грип в началото на миналия век върлува две години и убива почти 50 милиона души по цял свят.Такъв щам имаше ако не бъркам и 2009 г., но никой не е разбрал за него.Причината за многото жертви на испанския грип е Първата Световна Война - препълнени с ранени войници болници, лоша хигиена, мизерия. А не е имало PCR тестове, медицината не е била на днешното ниво.
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Крум от КрумовградМладежкият егоизъм май е по-силен, но младостта минава доста бързо. По някои мнения тук след 35г вече си стар и съчка. Общество, което не е солидарно не стига далече. Болните, не само от Ковид, не са само стари. Колко пари се събират тука за лекуването на някого. Защо ли? Та и той дърпа назад и не допринася през дългия си период на болест.
61
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално погледнато и този сайт е във фазата на отрицанието по отношение на някои събития случили се през последните дни! Госпожата психолог не намирате ли това за леко тревожно?
60
2
 
0
 
! Отговори
Времето е наше преди 3 години
Но 45 години социализъм не стигат. Трябва нещо ново - сега не са 45 години соцализъм, сега причина за мизерията е ковид-19, и по целия свят ковид-19 е причина за сриването на системата, а не друго, капиталистическата система с демокрация е най-добрата система, но ковид-19 и пречи да се развива.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човешката стока на пазара на труда започва да поевтинява и още ще поевтинява, няма търсене на пазара на човешка работна стока. Ще има много безработица, мизерия, страх пред утрешния ден, отчаяние, стрес от преумора, работа като животно с извърнредни часове за да не загубиш работата си, убижения и огорчения. Тогава ще дойдат истинските болести, ковид-19 който се кара като лека настинка ще изглежда като песен тогава.
58
6
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Какво стана с доктор Стамов? Откриха ли му близки, семейство? Казаха ли защо е бил такъв некадърник, бъзливец и про стак?
57
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо въобще трябва да се говори за вирус(ако изобщо съществува) който няма да разбереш че си го изкарал,ако не ти кажат. Имало 2-5% които ще го изкарат тежко.Ами изолирайте ги и пазете тях. В историята няма друг случай цялото население да се изолира заради евентуални проблеми за 2-5%. Мирише на фалшификация отвсякъде.
56
2
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 51 (asd)Обикновен грип няма. От него годишно умират половин милион души по света.А ваксини срещу грипа има много, но полза много от тях няма.
55
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма чекмеджета с пачки и няма мафиотска диктатура в държавата. Отричайте до последно, докато не накичим мафиотската власт по дърветата.
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психоложката Елена Пенчева има нужда от психиатър. Защото мисля, че има професионално изкривяване.Не познавам хора, които да отричат коронавируса. И тези психологически модели (например на отрицанието) важат например за човек, на когото току що са му казали че има рак, не че трябва да се пази от опасен вирус.А има друг феномен: На синдрома на лъжливото овчарче.След като те наплашат с "камиони с трупове", а не виждаш обещаните камиони, как да им вярваш?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновен грип кога е постигал това?На обикновен грип кога са му броили толкова педантично всичко? Ако започнат, ще се учудиш колко хора си отиват всъщност.
52
2
 
4
 
! Отговори
Мдааа преди 3 години
И сега Резко ще се разболеем от чекмедже вирус!
51
9
 
5
 
! Отговори
asd преди 3 години
Голямо отричане, голямо нещо. Само че отмениха Олимпияда, Европейско по футбол и какво ли не. Един круизен кораб се превърна в морга, а в България от един събиране на евангелисти, вече 4 пастори се споминаха. Обикновен грип кога е постигал това?
50
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе очевидни неща...
49
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом се налага психолози да убеждават хората в опасността от "вирус" работата отива на зле за режисьорите на представлението.
48
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дано не стигнем накрая до фазата на "безкритичното приемане" на всичко което ни се сервира, че тогава куцо и сакато дето е взело диплома за психолог няма да може да се отърве от пациенти...
47
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъчат го мъчат го Герберастките НОЩ-ници и нещо все не им се получава.Преди правеха 100 теста на ден сега по 3000 и пак не могат да я докарат бройката която искат.
46
2
 
3
 
! Отговори
до 15 преди 3 години
Абе вие комунистите сте на-големите мишоци...Седнал да говори за мишки.
45
1
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Изобщо не знам какви са тези фази, за които говорят. Нито неглижирам и отричам опасността, нито пък съм развил някаква повишена чувствителност, тревожност и параноя. Знам че я има и че се умира от нея, затова се пазя доколкото мога - мия си ръцете, на затворени места слагам маска, която включва и носа, а не да стърчи като при повечето като шнорхел и да си мислят, че се пазят. Нося почти нон-стоп слънчеви очила, за да не ми влезне някоя плюнка в очите и това е. Ходя в 2-3 заведения на познати