Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!

"Не можем да функционираме дълго в степен на мобилизация"
Обновена: 8 юли 2020 09:41 | 8 юли 2020 09:41, Веселина Йорданова
134
Психолог: Във фазата на отрицанието сме за коронавируса!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Вече сме във фазата на отрицанието, която е свързана с недоволство, разочарование и обезверяване.

Така Елена Пенчева, член на Секцията по кризисни интервенции на Дружеството на психолозите в България, коментира социологически данни, според които все повече хора в България не вярват в опасността от коронавируса.

Следващата фаза е на възстановяване - хората започват да извличат и позитивен опит от това, което се е случило, и започват да се адаптират към ситуацията, в която се намират, каза още тя.

Още по темата
По думите й някои хора развиват повишена чувствителност, повишава се тревожността им и могат да стигнат до депресии.

Други хора несъзнателно стигат до пълното отрицание на опасността, за да съхранят психиката си. Тогава започва да се неглижират мерките, които трябва да спазваме, за да се намали разпространението на заразата.

"Кризата е продължителна и не е свързана само с опасността за здравето ни, но и със социалните ни функции", обясни психоложката.

Пред БНР Елена Пенчева коментира, че когато има криза и нещо, което ни заплашва, организмът се мобилизира, за да се справи. По думите й така действа и държавата.

"Мобилизират се всички структури. Ние обаче не можем да функционираме в максимална степен на мобилизация дълго време, така е и на физическо ниво", каза тя.

Според специалиста много хора вече са се научили да се предпазват и да комуникират в новата ситуация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
12
 
! Отговори
Ужасена Недо еба на преди 3 години
Снощи се събудих, не можех да дишам, изпотена, уплаших се че съм хванала ковид. Оказа се че съм заспала с маската. Успокоих се. Казах ви, че ще пламнем ако не се вземат крути мерки като маски на открито, КППта между градовете, излизане с декларация и СМС, вечерен час със стреляне на месо. Пасми-ната от друго не разбира. От 3 месеца не работя, точа от борсата, страх ме е да започна, защото колегите ще ме заразят.
43
0
 
10
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Е, сега и психолози включиха. Кой ли не излезна , да говори. Във фаза сте да си побъркате народа окончателно , или хората да излезнат със сопите. И ненормалника Гебрейсус от СЗО ако не създаде паника ,за къде сме.
42
1
 
3
 
! Отговори
Пацо Коня преди 3 години
Тая е толкова психоложка,колкото аз папски нунций.
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте отклонявали вниманието от кражбите с измисления вирус, ей!!
40
4
 
21
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Вирусът няма да е изчезне, просто ще излезе истината, че не е толкова опасен и всичките мерки са постановка. ЖАлко, че не виждаш по-далеч от носа си.
39
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как да вярват хората в нещо,което е само в новините. Болни хора няма. Само повтарят, като се заразиш друго ще говориш. От 2 месеца го търся "вируса", да се заразя и да видя какво е. Няма и няма. Никой не познава болен, единсвеното място където казват,че ги има са болниците,но там не пускат. Не може човек да види има ли някой,болен ли е или само лежи 2 седмици срещу заплащане.
38
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
12 млн болни какво е? -------В моето обкръжение няма болни, никой не кашля, не пада по улиците, няма камиони с трупове. Виждам само ***, които здрави и прави стоят на открито през 2 метра с маски, духа вятър и те вярват, че въздухът не влиза под маската.
37
7
 
5
 
! Отговори
Изнервен преди 3 години
До 36. И след дръвника какво? Ще изчезне вирусът ли? И ти ще станеш по - богат ли? Глу.пак.
36
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не, следващата фаза е на хората да им писне тотално от постановки и политиците за ръчичка и дръвника.
35
3
 
8
 
! Отговори
до 33 преди 3 години
Това вече е постигнато и без вирус. Пробвай да живееш без пари. Трябват ти, нали? Кой ги произвежда? Мислиш си, че си свободен? Ти си обслужващ персонал откакто си се родил.
34
10
 
6
 
! Отговори
Брех :) преди 3 години
Не се пазя от настинка, която уж я имаш, но неразбираш че я имаш ... ;) носете си маските и денем и нощем , дори и когато спите ! :D
33
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Опасността е една - тотална диктатура над човечеството. Измислените вируси са едно от средствата за постигането и.
32
10
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Ако си от другите 10 %, които заболяват тежко, други приказки ще нижеш тук, приятелю-------Точно така, но не съм и докато не видя поне един умиращ именно от вируса, а не от пневмония или грип, няма резон да вярвам. Иначе съм карал ужасно тежък грип - в него вярвам. От нещата, които не могат да се пипнат, вярвам само в Господ - мястото за фикции вече е заето.
31
8
 
8
 
! Отговори
Крум от Крумовград преди 3 години
Животът е така устроен, че двигател са младите, здравите хора. Те дърпат всичко напред, вкл. носят на гърба си старите, болнавите, слабите индивиди. И като пречиш на младите да движат каруцата, старите, болните и слабите пак са осъдени- на глад. Освен това, в човешакат психика е заложено, че всеки обречен иска да дръпне със себе си в отвъдното и останалите- старците не са източник на мъдрост, а на старчески егоизъм. А световния политически и медицински елит са на почтена възраст...
30
3
 
8
 
! Отговори
до 26 преди 3 години
12 млн болни какво е? И на луната никой не е кацал, нали? И 5G ще ни чипира през въздуха? И земята е плоска? И няма такова животно каро жирафа?
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато има факти не са ми нужни психолози да ми казват в каква фаза сме.
28
2
 
12
 
! Отговори
до 25 преди 3 години
На Гай *** му е трудно да мисли. Той не обича да мисли. Ако можеше, щяхме да видим друг развой на събитията през последните 30 години. Само ги виж как са разделени! Левски срещу ЦСКА! Мутафчийски срещу Мангъров! Бойко срещи Нинова!
27
3
 
9
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
Аз пък съм на фазата не фалита
26
7
 
17
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Вирусът се отрича по съвсем обективни причини - липса на доказателства за съществуването му.
25
6
 
9
 
! Отговори
От Плевен преди 3 години
До 14: Ако си от другите 10 %, които заболяват тежко, други приказки ще нижеш тук, приятелю! Справка Тити Папазов с неговите сегашни по принцип правилни призиви.. Разум трябва, разум. Не се изискват кой знае колко усилия...