Тревожно: Българката все повече ражда със секцио

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за секцио
8 юли 2020 14:46, Ния Христова
142

 

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.
 
"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев.
 
Според него, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.
 
Според него предложението на НЗОК може и да има ефект.
 
"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
9
 
3
 
! Отговори
Янаки ерген 48 г. преди 3 години
До значи: Може и да не е принцеса! Принцеса мога винаги да я направя, като я намажа с кайма!
38
3
 
9
 
! Отговори
До 43 Янаки ерген 48 преди 3 години
Търся жена, да иска да роди от мен! Не пия. не пуша, пари по принцип нямам, но имам сърце, което много може да обича!За социалните ли ще ражда дете ?!Да дойдат и да го вземат поради мизерията в която живее?!
37
4
 
3
 
! Отговори
значи преди 3 години
До: номер 43С други думи си търсиш принцеса?
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига глупости. Има няколко причини:- поради медицински причини: жената е по-възрастна;- поради финансови причини: по-голям оборот, повече пари за екипа.Това е. Може да се ражда и спокойно на село в Холандия ако искаш, стига да си платиш за специалистка, може и с делфини в Русия, ...но деньги ест?
35
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да роди, жената се изгембва от раждането. Дори да се възстанови визуално, на допир няма нищо общо.
34
2
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
Чудя се, доктор Щерев ли да слушам какво ми говори, или генерал Мутафчийски?Накрая решавам да не ги слушам и двамата (имам си причини).
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само напълно глупави хора могат да раждат в тези условия! Защото раждат 100% ови роби!Ако изобщо имахме някакъв ум, в България не би трябвало да се роди нито едно дете!
32
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** кифли,аз си родих според както си трябва и на следващия ден сама се обслужвах а тия със секциото ходеха като препарирани и така било по цял месец.Но видиш ли искали да са да ме извините тесни!!Отделен е въпроса ако е необходимо,но повечето са от лигня и превземки.
31
3
 
24
 
! Отговори
до 31 преди 3 години
Моята жена роди естествено и поради нескопосана работа на лекарите, повече от година си беше напълно безчувствена при секс. После се възстанови постепенно, но никога напълно.
30
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената се е превърнала в мъж звяр! Погледнете разводите в последно време как се движат в сравнение с обвързването!Разводите водят и то с много! В 80% по желание на жената се случват разделите!Ако ги питаш защо, не знаят!Те са объркани, искат ново начало и всякави глупости
29
3
 
19
 
! Отговори
Ебльо на 3 морета преди 3 години
Не е ли по тревожно, че ромите раждат на всеки км
28
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе... и през устата да раждат щом искат. вече целия свят е сбъркан.
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да се спре да се обсъжда и най-вече ОСЪЖДА, кой, как е родил. Всеки си има глава на раменете. Аз исках да раждам естествено, но имах няколко основни показателя, които ме ориентираха към секциото и за мен това беше един много труден избор, за който не съжалявам. Не мисля, че ако цената е да те разцепят и да те травмират (понякога и с дълготрайни увреждания) само и само да родиш естествено е оправдано. Всяка жена взима сама решение за раждането си и никой няма право да обсъжда това!
26
11
 
18
 
! Отговори
.. преди 3 години
Жените искат да се наслаждават на секса и след като родят. Като родят по естествен начин, след това изобщо не са същите.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама и вече раждат много рядко българките.Селата почти изчезнаха ако има някакви хора там са или много възръстни или от ***.
24
6
 
6
 
! Отговори
Хюго Бос до 24 преди 3 години
Ето това трябва да с епромени и е крайно време лекари и прочие да ходят на съд за тормоз за това. А не да ми говори как трябвало да се ражда като в миналото, след като медицината е напреднала.
23
14
 
9
 
! Отговори
Хюго Бос преди 3 години
Да обощим негрсамотната статия и "тревожната тенденция": по-сигурно и по-бързо раждане, по-малка вероятност от усложнения. Този измислен лекар в кой век живее? иска жените д араждата като през 18 в, на къра ли, болезнено? И защо, като има подобрен метод , сигурен? Аман от специалисти от 18 век
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрацията преба жените!
21
4
 
25
 
! Отговори
до БЦЖ преди 3 години
Аз също съм чувал за отвратителното отношение на доктори и сестри по време на раждане! Нецензурни думи, псувни, обиди към жената която ражда! Това всъщност много хора го знаят и са чували!
20
14
 
19
 
! Отговори
Зума преди 3 години
То и жената вече не е жена! Вулгарни, безочливи, невъзпитани егоисти, това са жените в днешно време! Златотърсачки, които търсят богати мъже на всяка цена и дори каквото да и. струва!Абсолютно дъно за жената! Дано след години се оправи този свят иначе ще загинем!Коронавируса е само предупреждение, че сме загазили, че сме забравили че има и природа която си има закони!