Тревожно: Българката все повече ражда със секцио

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за секцио
8 юли 2020 14:46, Ния Христова
142

 

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.
 
"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев.
 
Според него, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.
 
Според него предложението на НЗОК може и да има ефект.
 
"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
17
 
! Отговори
някой преди 3 години
Не са виновни лекарите, а жените, които не искат да си развалят фигурата с нормално раждане. Жената роди едното дете в Белгия, там секцио само по медицински причини ако има някаква опасност за плода. Иначе е незаконно.
18
3
 
19
 
! Отговори
До 15 преди 3 години
Това е верният коментар. Всичко е за парите под масата и бързането при първо раждане ги напъват за да не губят време, после се получават разкъсвания, шиене и психологически шок и последвало нежелание за повторна бременност за да не се преживява същата болка. " Нечуван тоновете на плода. Натискам, напъвай ***"
17
2
 
10
 
! Отговори
Бедняк преди 3 години
Исках нещо да пиша но 14 щеше да ме обвини в плагиатство. Та това е, да се радваме че отвреме навреме някоя все още ражда...
16
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Секцио не е по безопасност но е предпочитано от лекарите защото е по добре платено и лесно за планиране, докато някой чака естествено раждане, друг за същото време прави 15 операции планирани.В САЩ има болници които са 100 %, секцио по посочените причини.Естествено риска е висок поради усложнения след операция, но финансово оправдан.
15
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се сравняваме със средното за СЗО е безсмислено. Там броят Африка и Индия в средните стойности. В Етиопия която е с население от 112 милиона души има над 100 пъти! по-малко лекари на глава от населението в сравнение с България. Нормално е там да раждат както падне.
14
16
 
17
 
! Отговори
А не бе преди 3 години
Вие се радвайте, че изобщо ражда! В ска-па-на държава като нашата и такива п____вци, като българските мъже :D Макар че за мен е необяснимо кой ги размножава тези нерези.
13
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има си раждания, които са за секци. В по-голямата част не са, но е по-удобно за лекарите, по-безопасно за бебето, по-леко за майката, това е реалността. Оставете хората да си решават сами, аман от специалисти-моралисти. Аз два пъти родих естествено, без анастезия, въпреки че ме попитаха искам или не искам. Прецених си болката и ситуацията и така реших. Всеки има право на избор.
12
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Науката ще напредне и Щерев ще опложда изкуствената пластамсова утроба, а Цезарите ще ги вадят от инкубатора след само 2 месеца експресна поръчка.
11
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принципно, нормално раждане без усложнение се води от акушерка, доктора се включва след раждането да огледа родилката и новороденото!
10
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко е резултат от вреднив феминизъм, който зомбира жените и ги направи твърде амбициозни да гонят кариера. Като стане на 30, понеже вече главата и е тотално променена, тя предпочита да стои сама, отколкото да се грижи за дете и семейство. Едно нещо съм забелязал - колкото повече свобода и права се дадат на жените, те стават толкова повече като мъже, дори тестостерона им се увеличава. И естествено, не са вече никакви жени, а някакви полукиборги.
9
2
 
27
 
! Отговори
81686 преди 3 години
Истински страшното е това признание на д-р Щерев: "лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето." Сега се разбрахме - ще расте броят на ражданията със секцио! Все пак, журналистите може да изадят черните статистики на погубени новородени и маки при нормално раждане и със секцио - да сравним.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-тревожно е, че не ражда.
7
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този царски блюдолизец и лакей не е ли специалист по изкуствено осеменяване?За каквото и да ти говори, става въпрос за някакви пари. Къде са парите в това лобиране? Луксозна стока не трябва да е достъпна за бедния народ. За бедния народ ще има раждане под крушата, както през капитализма преди 1944 година.
6
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я да им обяснят на тези родилки, какви късни усложнения могат да настъпят, и да видиме тогава дали ще имат смелост да раждат със секции. Сраствания на коремна стена, черва, матка, подобна операция крие сериозни рискове!
5
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е тревожно... глупости! Всичко с времето си, след 30 години едва някой ще ражда по естествен път!
4
4
 
14
 
! Отговори
Ега си и модата преди 3 години
През 1988 умирах от страх, че може да се наложи секцио, а сега по желание и агитация от докторите. *** минавало за един час.Ами рисковете от анестезията, после зарастването на раните, усложнения разни..
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вдигнете цената на пътеката, после се чудете защо 100% секцио ?! Баце, баце, бацееее, верно си ги заслужаваме тия ***.
2
3
 
18
 
! Отговори
az преди 3 години
Желязна логика, тип дай да оберем здравната каса. не стига че се раждат по има няма 60 000 бебета на година, 1/3 от тях са на "черните животи правят смисъла", давате по 100-200 лв за новородено бебе и никаква социална политика след това, ами сега и тая простотия! Ей не се наядохте държавни ***!
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-лошото е,че все по-малко ражда.