Тревожно: Българката все повече ражда със секцио

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за секцио
8 юли 2020 14:46, Ния Христова
142

 

От години в България се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с цезарово сечение. Страната ни се нарежда на пето място в Европа по този показател.

От НЗОК обмислят повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, за да се насърчат родилките да избират раждане по естествения начин.

"Това е много тревожна тенденция. Причините са различни - от страна на пациентите, от страна на лекарите, от страна на институциите", коментира специалистът по акушерство и гинекология и репродуктивна медицина д-р Атанас Щерев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той изтъкна, че СЗО и други професионални организации на акушери алармират, че процентът на такъв тип раждане по медицински причини може да бъде между 5% и 10%, както и че не е редно да е повече от 15%.
 
"Защо се увеличава? Първо, това е много удобно за бременната, защото едно раждане приключва за 1 час. Второто нещо - подобриха се условията за цезарово сечение. За лекарите е много удобно", заяви Щерев.
 
Според него, от друга страна лекарите са деквалифицирани и не могат да водят нормално раждане. Много от тях се страхуват от усложнения и не могат да изпълнят физиологично раждане с нисък родов травматизъм за майката и детето.
 
Според него предложението на НЗОК може и да има ефект.
 
"Секциото по желание трябва да бъде многократно по-скъпо, защото това е луксозна процедура. Това е тяхно право, но не може да се плаща солидарно от всички, които плащат здравни вноски", категоричен бе д-р Щерев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
3
 
4
 
! Отговори
Майка преди 3 години
Родих естествено детето си! За 12 часа, ад! Изках да умра от болките! После един медец неможеш да пикая. Не съм станала кофа, ама тази болка няма пак да си я причиня!
78
4
 
3
 
! Отговори
fermera преди 3 години
В 13 седмица от бреминоста на жена ми бяхме в Германия и отидохме на лекар в университетска болница.Комсултира ни професор,прегледа ни лекар и ни пуснаха ръвни и генетични тестове за Даун.Това ни струва общо 460 евро.Обясниха ни че при тях се ражда кучешката като преди раждане при теб идва акушерка която те учи и после присъства на раждането.Струваше 1200 евро.
77
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българският мъж като цяло не уважава жена си. Справка - вижте в Гърция, в Чехия, там жената е на пиедестал. Българката, изстрадала от вечните претенции на мъжа си взима решението поне за нещо да не я боли. Не виждам драма. Важен е резултатът! В крайна ксметка, не сме в 18, 19 и 20 век, когато секциото в соца беше само за връзкарки. А ти се дери и реви...Айде няма нужда.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оо Боже - точно от Щерев тръгнали да се тревожат?! Тъкмо там нормално не се ражда
75
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И кво му е тревожното?! М?
74
4
 
12
 
! Отговори
Не бг мама преди 3 години
Най- накрая един да каже истината - българските лекари и акушерки не знаят и не могат да асистират нормално раждане. Това че то не е мит разбират всички , който са раждали в чужбина. Раждане след което се възстановяваш и тръгваш след 24 часа както трябва да бъде. В България то е превърнато в някаква истерична форма на мъчение за всичко, след което родилката така или иначе лежи овикана 7 дни със шевове, но на друго място.
73
13
 
3
 
! Отговори
АмчъмдейвиС преди 3 години
И със секцио да ражда файда йок, тя вече е разпрaнa по магистралите на Европа ...
72
9
 
3
 
! Отговори
истината преди 3 години
A не бе ! Кой иска след раждане да чува ехооо.
71
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само какви глупости пишат някои хора. Личи си, че грам информация не са прочели, но пък са компетентни - след секцио нямало да може да забременееш, детето ставало ревливо и стресирано.... и да не цитирам още. Сигурно от махленските бг-*** сте ги научили тези неща.
70
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз родих двете деца нормално, почти без болка, за секцио ме е страх. Предпочитам да мога да ходя и да не съм на диета след раждане.
69
13
 
7
 
! Отговори
До До 80 Ф.С.Б. преди 3 години
Жената е родена ---за да РАЖДА!!! Точка!Какви жени?! Къде ги видяхте тези жени?!200 грама oпикaнo меco може ли да ражда!
68
5
 
2
 
! Отговори
до ФСБ преди 3 години
хаха така е, аз от елмаза си взех петте пари
67
5
 
4
 
! Отговори
до ФСБ преди 3 години
Не се връзвай че може от долу да те изненада с някой комплект топки ;) ял съм го повярвай ми :)
66
6
 
3
 
! Отговори
До Ф. С. преди 3 години
По-долу си направи реклама. От известно време гледам, че коментираш. Аз не съм на 26,като "Жена", на 28 съм, ама пак минавам за млада. Много ми е интересно да те видя. В кой град си?
65
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рядко са свестните жени, почти не могат да се намерят, 90%, са сребролюбки, егоистки и злобарки, пълен провал!
64
11
 
6
 
! Отговори
Бай Митьо преди 3 години
Взеха много да пазят тесняка, че разхлопа ли се веднъж ..........
63
6
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Основната Причина е Деквалификацията на Лекарите . Цезаровото Сечение е свързано с Пълен Екип Лекари , Сестри , Акушерки и Анестизиолози - все някак ще свържат Двата Края защото е Планова Операция.Естественото Раждане е Рисково .
62
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В 21 век, жената е образована, работеща, себеиздържаща се и не й трябва даже и мъж, за да реши кога да зачене и по какъв начин да роди детето си.
61
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много е нелепо мъже да се изказват за раждане, при положение, че са на светлинни години от него. И прави впечатление и то грозно, какви думи, изрази и словосъчетания се използват за българската майка. Срам за вас, вашите жени, деца и майки драги мъже.
60
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мъжете, които са писали тук, под тема, изключително от компетенциите на жени/изключвам специалисти лекари/са комплекси рани, смърдливи, неуки, смачкани и изхвърлени от живота ***! Жените, бъдещи майки- единствено Те,имат правото да изберат начина, по който ще раждат своите деца!