Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно

Данните обаче не се представяли по убедителен начин
10 юли 2020 12:17, Ния Христова
66
Акад. Петрунов: Коронавирусът у нас се разпространява дифузно
Снимка: Pixabay
Разпространението на коронавируса в България е дифузно. Това каза акад. Богдан Петрунов, председател на отделението за медицински науки на БАН, в ефира на bTV. 
 
Той подкрепи думите си с обяснението, че площта на страната ни е малка, следователно и границите между отделните клъстъри са започнали да се размиват. Доказателство за това твърдение е, че за последното денонощие най-много новозаразени случаи са регистрирани в София и Пловдив. 
 
"Ние сега берем плодовете на мачовете, които се проведоха с хиляди хора зрители, от абитуриентските балове, от отварянето на нощните заведения, на дискотеките - това няма никакво съмнение, че ще доведе до увеличаване на бройката", коментира акад. Петрунов. 
Още по темата
 
Той е категоричен, че сегашното представяне на данните не е достатъчно убедително.
 
"Първо - колкото повече изследваме, толкова повече ще имаме положителни проби. Не можем да говорим, че има голямо увеличение, ако не го съпоставим към броя на изследваните. Най-важното е кои болни се изследват. Ако се изследват от едно огнище е едно и съвсем друго, ако е от масов скрининг. Важни са броят на активно болните и броят на починалите. Ако ги съпоставим на 100 хиляди население, веднага ще видим къде се намираме", обясни акад. Петрунов. 
 
Според него броят на положителните тестове не е показателен, не е известно дали всяка единица от тях е самостоятелна. Има и случаи, в които едно лице е тествано няколко пъти и тестовете му се добавят към общата статистика. 
 
"Това, което ще доведе до ограничаване е, ако хората осъзнават, че просто трябва да проявим дисциплина и разум в това нещо. Елементарни мерки - носене на маски, дезинфекция, избягване на физически контакти", каза още академикът. 
 
Той сподели, че подкрепя носенето на маски. Акад. Петрунов се аргументира с това, че маските намаляват пръските, които човек изхвърля при говорене, а оттам и количеството на вирусните единици. А това също е от значение дали човек ще се зарази и как би протекло заболяването. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
11
 
30
 
! Отговори
Петрунов не става преди 3 години
Друго си е Мангъров да каже някоя велика ...глyпocт.Много офце тук ще изпаднат в екстаз.
15
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Физически контакти как да се разбира - и секса да се избягва?
14
12
 
14
 
! Отговори
Академик преди 3 години
Гумен Гадев пък каза,че такову животно КОВИД19 нема!Още на Шипка го заяви,ама понеже не го чуха вчера излезе пред колибата си да прегърне по братски червените м,аймуни,а пък за да подчертае увереността си,днеска е свикал сбирка на стадото да се донапрегръщат и донарадват на светлият му ум!!!!
13
3
 
22
 
! Отговори
Границата между преди 3 години
клъстерите на Локомотив и Левски ще се размият окончателно в отделенията по инфекциозни заболявания. Айде тия, дето ритат топка, аkъл нeмат, ама тия, дето си дават парите да ги гледат и да се заразяват дифузно и осмозно, са още по-безмо3ъчни.
12
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Гърция имат над 6000 проби, 30-тина положителни, от които 24 от туристи. Който има глава да смята и да сравнява.
11
12
 
16
 
! Отговори
Mr . STARBUCKS преди 3 години
Радев 100 % е с COVID.Вчера ,така го нацелуваха и наплюнчиха,че вече не е Президент а ЦАР с корона 19.Сбъдната мечта,да управлява еднолично !
10
2
 
4
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Голям праз.
9
5
 
7
 
! Отговори
До КоШит преди 3 години
А само ти ли ще останеш жив? Всички други ще умрат така ли? Пий си хапчетата редовно, ретард. И това не е форум, а фейк сайтче, в което безделници си чешат езика. Аз в момента съм в отпуск и си изливам тъпнята тук, примерно.
8
2
 
11
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Титито толкова много плакал на прегледа в Болницата -и накрая Докторите констатирали че е напълно ЗДРАВ!! накрая с Гръмогласен Рев Титито излязъл от Болницата и се метнал на Джипа си за да прави нови фишове в КАТ!
7
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно заради това, че сме малка имахме шанса да го ограничим, но не еднокнижника не може да издържи няколко месеца без кръчми, молове и чалготеки.
6
7
 
17
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Вие и там се издънихте,бе докторе!!!Как да Ви вярваме,след като се появиха хора,къде никога не са им правни тестове,а са се оказали в списъците?!Появиха се и такива,къде само РЗИ теста им е положителен,а останалите 4/5 са отрицателни,при положение,че се всички работят с един и същи тест...Виж,на снимки,на нощни шкафчета пълни с пачки евро и злато вярваме,защото никой не се съгласи на независима експертиза във френска лаборатория!!!
5
4
 
9
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Вчера гледам една баба- киха кашля -викам си -тази е "мъртвец" с Ковид!! -накрая бабата изплю едно лукче за смучене --ХМ!!
4
7
 
16
 
! Отговори
Виц: преди 3 години
Вижте сега новия виц:Случаите на COVID-19 скочиха двойно, тройно, след знаменосните акции по БГ черноморието и бухалките на прокуратурата доверието към ГЕРБ вече е нараснало над 99%.
3
5
 
12
 
! Отговори
К19,5 преди 3 години
Що за мъжага е Борисов щом още не се е саморекламирал като заразен с коронавирус19?През 2020 да не си изкарал К19 си е *ба,си срама. Други си е да кажеш на внуците и правнуците си, че през далечната 2020 имало страшна болест в целия свят и ти си я изкарал. Язък.Топката остава при президента, може да е по-хитър /както обикновено/!
2
17
 
11
 
! Отговори
Сова Харис преди 3 години
Доверието в ГЕРБ е вече над 90% -След справянето с Президенството и Коронавирусът -Премиерът се ползва с почти 99% Доверие!! Дори Компроматните снимки вдигнаха още повече Доверието в Премиера -защото Българите обичат Богатите!!
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо няма да проявя, докато чакам с часове в задръствания. Никакво разбиране за нищо ме проявявам повече. ***. Ната му на тоя вирус, искам нормални условия за пътуване!!!!!