Почина поетесата Миряна Башева

Поклонението ще бъде в сряда
Обновена: 12 юли 2020 18:12 | 12 юли 2020 17:57,
12
Почина поетесата Миряна Башева
Снимка: БГНЕС

Обичаната българска поетеса Миряна Башева почина днес, става ясно от Фейсбук профила на Маргарита Петкова.

На широката публика Миряна Башева беше известна като "Поетесата на космическата нежност". Десетки са песните по нейни стихове, които и днес хората припяват. Автор е на текстове за песни по музика на Петър Чернев, Михаил Белчев, Стефан Димитров, Атанас Косев, Юри Ступел, Валди Тотев и др. Песните ѝ са изпълнявани от много звезди на българската естрада. Стиховете ѝ са преведени на много европейски езици.

На 11 февруари тази година Миряна Башева навърши 73.

Родена е в София. Дъщеря е на Иван Башев, външен министър на България в правителствата на Тодор Живков и Станко Тодоров (1962 – 1971). Учи в английска гимназия, след което следва английска филология в Софийския държавен университет.

Поклонението ще бъде е в сряда, 15 юли от 11.30 в Ритуалната зала на Централни гробища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
1
 
! Отговори
интелигенцията преди 3 години
- трън в очите на БКП и интернирана!
4
3
 
15
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Във вестник "Сега" се подвизаваше като Дорис. Голям цербер, много хора й се подмазваха. Беше сталинистка и слагаше бан поне за половин година на хората, които се бъзикат и не са верни на партията. Иначе човек с огромна обща култура и дарования. Беше загубила последните десетилетия способността да пише невероятно свежите си стихове. Алкохолът не прощава. Рано си отиде, Бог да я прости и упокои душата й! прекланям се пред нейното поетично дарование и литературно наследство. Амин!
3
4
 
23
 
! Отговори
Специалист преди 3 години
Бог да я прости и приеме. Великолепен поет и ярка личност. Купете си книга с нейни стихотворения. Има и Светла България, не само Тъмна
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да я прости!Губим талантлив творец! Поклон!
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да почива в мир! Беше голяма поетеса.Тежък харектерКато камък на шия,като белег от нож,като черна шамия,като стар меден грошвсе те нося по мене,нищо, че ми тежиш,от глава до колененищо, че ме болиш!Като знак за магия,като биле за жар,като люта ракия,като бял хвърлен зар -цял живот - студ и огън,клетва и благослов,добро утро и сбогом,моя трудна любов.