Сушата доведе до рекордно нисък добив на пшеница

Производители от Велико Търново отчитат 10-годишен минимум
12 юли 2020 17:30,
32
Сушата доведе до рекордно нисък добив на пшеница
Снимка: БГНЕС

Рекордно ниски добиви от пшеница за последните 10 години отчитат земеделските производители във Великотърновско. Според местните зърнопроизводители загубите няма да бъдат компенсирани с приходите от слънчогледа и царевицата, съобщава БНР.

Още по темата

Като основна причина за ниските добиви от пшеницата земеделците посочват сушата. Кооперацията в село Поликраище отчита близо три пъти по-ниски добиви в сравнение с миналата година, въпреки агрохимическата обработка.

Председателят на кооперацията Марин Богомилов споделя, че тази година добивите са около 360 кг при пшеницата, докато миналата година са били над 800 кг. На фона на около 30 стотинки, които се очертават, това са близо 100 лева от декар, при положение че се праввят инвестиции около 140-160 лева на декар. Това ще се доведе до един вакуум между 40 и 60 лева.

Ниски добиви отчитат и във великотърновските села Никюп, Ресен и Хотница.

Зърнопроизводителите посочват, че сушата се отразява зле и на посевите със слънчоглед и царевица, които няма да компенсират загубите им до сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дългогодишните рекордни субсидии въобще на декар га вземахте подготвяте скок на ценители като Виденовата зима, мошеници недни.
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква суша?До средата на юни валеше всеки ден.
7
0
 
10
 
! Отговори
Един човек преди 3 години
Подготвят ни за скок на всички цените, защо не спрат износа стоките от първа необходимост... Всичко трябва да е изрядно не само документи, но и по медийно представяне, за да се получат едни евро пари...
6
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали имаше напоителни системи,къде са?Всичко ли разрушихте и изкрадохте?
5
0
 
22
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
За сметка на Велико търновско в Монтанско добивите са над 500кг.
4
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
360кг. на декар не е нисък добив. Едно време хората са си мечтали за такъв добив защото са вадили по 100-150кг. А да ви кажа че само до преди 20 години 400кг на декар се считаше за много добър добив.просто сега лакомията е много голям. Искат от малка площ да вадят огромна реколта за да могат през две години да си сменят лимузините и джиповете. В същото време има много пустеещи земи из цялата страна. После ви казват вдигаме цените и реват на държавата за помощи. Всичко е далавера!
3
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми, ако не бяхте нарязали поливни системи можеше да имате вода, мутри.
2
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно, навсякъде в Търновско щъкат камиони с варненски регистрации, пълни до горе с пшеница...
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
явно ни подготвят за ново увеличение на хляба! като се вдигнаха цените на петрола, хляба и той скочи! падна петрола, цената на хляба остана! сега слаба реколта, после поскъпнал петрол ! тока като се вдигне , все причини за увеличение на цената докато стане два лева , или едно евро!