Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
514
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 1До Анонимен-553 , ти продължавай,да ли...ж..е..ш,мекия на банкянския.----------А ти отиди да ли.жеш на албанците и на крайните ислямисти и алахогъзници от ИД,които са мразени дори и от мохамеданите!Ние сме християнска държава!
513
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томоваа,благодаря ти за предателството и старанието да унищожиш България чрез статиите си и да посееш конфликти,смърт и предстоящи кървави разправи и масовиубийства на българите и слагане на власт на крайни ислямисти и окупиране на България от българомразци!П А .Ч А !*** и ти да развяваш черно знаме на крайните ислямисти,като протестиращите,па . ча долна и м,ръ.сна,платена ку , р , ва ,работещасрещу България!Ти си инициатора и предателя,*** лично на протестите и да развяваш знамето на ИД!
512
7
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-553 , ти продължавай,да ли...ж..е..ш,мекия на банкянския.
511
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томова,*** да лиж.еш албанския ЧЕ.П и на крайните ислямисти от ИД,както го правеше досега, хайде излез и демонстративно изл.ижи хубаво албанския че.п и че.па на крайните ислямисти от ИД,чийто знамена развяват на протеста искайки да свалят законното правителство,приляга ти лиза,нето платена к, р .во!Благодаря ,че ни сервира втора кървава Украйна с платените си статии и злорадстваше и се хилеше като па-ча и плюеше законното правителство и пося масови конфликти и предстояща кървава баня!
510
3
 
18
 
! Отговори
1 преди 3 години
На чист български език,посланик мустафа херо,каза гуд бай ,на слънцето и на каренин.
509
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
У дупарката с 200 !!! Гарантирано от Херо!
508
3
 
17
 
! Отговори
кккккккккккккурррррр преди 3 години
ИЗМИСЛЕНИ таботодатели-ФЕОДАЛИ-вървете на майната си!Вие+подкупните политици ни е..те майката!КИРО ще внесе ли едни 60 милиона в хазната!?!?Гад гелосана!
507
3
 
7
 
! Отговори
боса ги е купил преди 3 години
Синдикатчовци ,големи продажници сте ! Има ,имали евра ?
506
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата е отдавна е пътник, остават му 3-4 дни да е на власт.
505
5
 
16
 
! Отговори
Призовавам преди 3 години
Синдикати и работодатели да призоват това недоразумение да подаде оставка. Днес е паднала Бастилията, много е удобно и правителството да падне.
504
2
 
34
 
! Отговори
5 преди 3 години
Фалшиви синдикати -искаме нови , а не тренчевистки и казионни ! Къде бяхте досега , когато народът се гърчи от бедност и безработица ? Вън !И вие сте при милионерите !
503
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Томоваа,благодаря ти за предателството и старанието да унищожиш България чрез статиите си и да посееш конфликти,смърт и предстоящи кървави разправи и масови убийства на българите и слагане на власт на крайни ислямисти и окупиране на България от българомразци!П А .Ч А !*** и ти да развяваш черно знаме на крайните ислямисти,като протестиращите,па . ча долна и м,ръ.сна,платена ку , р , ва ,работеща срещу България!Ти си инициатора и предателя,*** лично на протестите и да развяваш знамето на ИД!
502
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пожарникаря споменава за гражданска война, но съберем ли се като през 90-та ще изметем цялата гнус и мафия, като се започне от ларгото.
501
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам протестите от кой са платени, но точно този престъпник на снимката плаща на манг***лите за изборите, на медиите да представят нещата както им е удобно, на избран кръг от негови и близки фирми и са пуснали са пипала в цялата държава. Като толкова обяснява за демокрация да каже какво прави със СИК откакто ги има, как охраняваше контрабандата към Сърбия, за дрогата и т.н всичките му безкрайни далавери, предателства и как медиите не споменават нищо за това.
500
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мечо КухНе вижаш ли,че цялата страна и почти всички партии са притиснати в момента от крадливите олигарси,служещи на чужди държави,затова пуснаха престъпниците,сляп ли си!
499
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До жороАз съм за ГЕРБ,ОП,ДПС и Цветанов! Харесвам и БСП,но те в момента са притиснати,не от ГЕРБ,всички партии са притиснати в момента,от 2-3 олигарси,които не искат да бъдат осъдени за престъпленията си срещу държавата,за грабежа и убийствата,които са извършили!
498
14
 
11
 
! Отговори
жоро преди 3 години
Под предлог (валиден) за корупция на висши служители и Доган-Пеевски тандема, ще вземат да съборят Бойко. Направо го виждам. Бойко и аз не го харесвам, но има желязна външна политика. затова го харесват. Бойко го бутаме, по искане на бсп и Хр. Иванов. Ами след това това какво правим? Кой ще е министър председател и коя партия ще ни управлява? Моля ви да помислите. Защото ако нямате удовлетворяващ отговор, ген Решетников има и то с план. Помислете още веднъж.
497
6
 
12
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До АнонименНяма ли някой със снайпер да го улучи в празната тиква как за невинните хора се намира някой да ги самоубие а за чудовището бойко няма кой ??
496
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези протести са платени от най-гнусните престъпници у нас и бутани от телевизията им Евроком, където първата братовчедка на Банев Кулезич нарича Цветан Василев "господин".
495
4
 
7
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Анонимен Камелия отгога е тази снимка дали е лепена цепена на наглото чудовище никой не иска дори да му гледа мутрата а камо ли чете какво е казало а това синдикати *** отдавна не им вярваме там са натикани само деца и внуци на тъмно1ервените с промити мозъци