Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението

Ипратиха писмо до държавниците с благодарност за влизането в "чакалнята" на еврозоната
Обновена: 13 юли 2020 21:44 | 13 юли 2020 11:40, Камелия Цветанова
598
Синдикати и работодатели зоват за стабилност и край на напрежението
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Работодатели и синдикати отправиха призив за стабилност и спиране на напрежението в обществото. Те изпратиха писмо до премиера, президента, министъра на финансите, председателя на Народното събрание и управителя на БНБ. В него благодариха за приемането на България в чакалнята на еврозоната.

Още по темата

„По повод значимия за държавата факт, че от 13 юли България става част от валутно-обменния механизъм ERM II с курс 1.95583 лева за 1 евро бихме искали да Ви поздравим и да изразим удовлетворението на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от това, че успяхте да осъществите националния приоритет – приемането на страната ни в ERM II“, посочват в писмото си  национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България.

Те припомнят, че социалните партньори и Икономическият и социален съвет на България многократно са настоявали по недвусмислен начин за ускорена подготовка и присъединяване към ERM II и впоследствие - към Еврозоната.

„По тези въпроси сме изразявали своите категорични общи позиции,  включително през ноември 2014 г.; в приетото становище на Икономическия и социален съвет от декември 2017 г.; в свое писмо от 14.06.2018 г., както и в двете декларации от февруари и април 2020 г. В становище още от декември 2017 г. ИСС  отбелязва очакваните многобройни ползи от присъединяването към Еврозоната и подчертава, че "ускоряването на подготовката и осигуряването на външнополитическа подкрепа за присъединяване на България към еврозоната придобива значението на непосредствена национална цел и задача на външната и икономическата политика с най-висок приоритет“, допълват организациите.

„Както изтъкнахме в декларацията на национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите в България от 13 април 2020 г. "с присъединяване на България към механизма на обменните курсове (ERM ІІ) ще бъде ускорена пълната интеграция на България към ЕС, ще бъде улеснен изходът от рецесията, предизвикана от глобалното разпространение на COVID 19, и отключено действието на многобройни позитивни фактори за икономическото и социално развитие в дългосрочен план", посочват още национално представителните организации.

„Бихме искали да Ви уверим, че ще продължим да оказваме пълната си подкрепа за всички необходими стъпки в изпълнение на договорените ангажименти както във връзка с членството ни във валутно-обменния механизъм ERM II, така и по пътя на приемането на България в Еврозоната, Шенгенското пространство и ОИСР. Припомняме, че това е първата от общо 46 важни мерки, програми и реформи, залегнали в двугодишното Национално тристранно споразумение, подписано на 17.06.2020 г. между Министерския съвет, синдикати и работодатели, пише още в писмото.

„С тревога отбелязваме, че новината за присъединяването на България към ERM II дойде на фона на нарастващо обществено-политическо напрежение. В името на доброто на страната ни апелираме към всички страни за недопускане на каквито и да е форми на насилие, независимо от обстоятелствата. Настояваме политическите сили, президентската институция, изпълнителната, законодателната, съдебната власт и правоохранителните органи да се държат отговорно и в рамките на конституционните си правомощия, за да се избегне нагнетяване на общественото напрежение. В същото време сме категорични, че борбата с корупцията по високите етажи на всички власти трябва да е приоритет, който да се следва безкомпромисно. Без да се погазват принципите на правовата държава, разделението на властите, презумпцията за невиновност и неприкосновеността на частната собственост. В световен план се разраства безпрецедентна здравна, социална и икономическа криза. На този фон България се нуждае от целенасочени усилия за преодоляване на новите предизвикателства. Апелираме в този труден момент за отговорност и държавническо поведение“, завършва писмото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


598
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
454
5
 
2
 
! Отговори
интересно преди 3 години
... когато ти дойдат на теб на свиждане пка ли ще пишеш така ?
453
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ОНЗИГледай си работата НЕ ИСКАМЕ НОВ МОДЕЛ! НЕ ИСКАМЕ! Виждаме,че когато навлизат нови партии,толкова по-зле става България и населението и населението измират като мухи и хората живеят в страх,терор и зле!Не ни трябват нови партии или модели,колкото повече нови партии,толкова повече ни взлиза надълбоко и затъваме и живеем в терор и страх,искаме си БСП,ДПС,ОП и ГЕРБ!НЕ искаме нови модели и партии!
452
16
 
5
 
! Отговори
БСП гладни и яростни преди 3 години
БСП и Радеф с наглостта си затъват все повече в очите на цяла България ден след ден!
451
6
 
18
 
! Отговори
Доктора преди 3 години
На хората им писна от геноцида, на който са подложени толкова много години,а тия наглеци за евро зона бръщолевят и дори си мислят че отново с приказки и празни обещания пак ще се размине народния гняв!?!? Този път и вие ще ядете дървото!!!
450
10
 
7
 
! Отговори
Червени олигофрени преди 3 години
БСП искат предсрочни избори. Добре, но пак като ги загубят за пореден път от ГЕРБ трябва харакири да си направят от ярост и безсиллна злоба! То тяхното е само едно: Да са ТЕ на власт!
449
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевАз съм твърдо против да се премахва ДПС и ГЕРБ,абсолютно твърдо против съм!Може да не участват ГЕРБ във властта,но ще бъде вредно за страната,ако бъдат изцяло съсипани ДПС и ГЕРБ,да не говорим пък,че ДПС е ЕВРОПЕЙСКА партия(макар,че членовете и са преобладаващо турци) и отстраняването на тази партия,само ще навреди на България и ще стане много по-зле,а няма да донесе добро на страната ни!Твърдо съм против мачкането на БСП,ДПС, и ГЕРБ!
448
4
 
11
 
! Отговори
ОНЗИ преди 3 години
АБЕ синдикатите вие не разбрахте ли че народа иска нов модел на управление на държавата. Народа иска нови компетентни държавници в това число и нови компетентни синдикалисти - вие сте потънали до гушо в корупция и в ла..***..та си!!!! ВЗЕМАЙТИ СИ ПАПКИТЕ И ВЪРВЕТЕ ПО ДЯВОЛИТЕ !!!
447
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не забравяйте да изчистите администрацията от бойковите калинки по министерствата иначе ще излязат да гласуват за банкяския по команда. Уволнете тези бедни гладни бездушници, България няма нужда от тях, стига сме ги хрантутили непрочелите една книга
446
4
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
До @ @ @Ами проблема е,че се канят да свалят ГЕРБ и да ги заменят с много по-агресивни бойковисти, под "бойковисти" няма предвид Бойко,а подобни на герберите кадри.А ако БСП вземе властта,това трудно ще се случи,освен ако и зад БСП не поставят някой
445
6
 
13
 
! Отговори
Василев преди 3 години
ГЕРБ си отиват и това е последният мандат на Борисов!Мога да се обзаложа с който исйа на банкнота от 500 евро!!!Хората трупаха напрежение след всеки скандал на ГЕРБ със години, и сега всичко изби и няма закърпване , няма и не може да има план сценарии, за "потушаване" на простестите!Измитаме ГЕРБ, измитаме и ДПС и взимаме съдбата на България в български ръце!И ще инвестираме май-много в хората , които са най-голямото богатство на България!ГЕРБ са на колене!Агент Кени Лейджър!ЦРУ!!!
444
5
 
5
 
! Отговори
! преди 3 години
БСП ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ НА ВСЯКА ЦЕНА - с Нинова или без Нинова и заедно с други леви и центристки партии!Дерта им е Радев,затова се опитват да го отстранят с комбинирана игра и да смажат БСП!
443
3
 
10
 
! Отговори
! преди 3 години
Появява се отново статия(лъжата),че уж заплашвали да убият Бойко - поредната, но хората не се хващат,тогава пускат милозливи снимки на Бойко с внуците му,за да си играят с психиката на хората и да покажат колко е "добър" Бойко и така ще продължат да си играят тази комбинирана игра,докато не премахнат Радев и докато не вземат властта отново,задължително без БСП,защото именно Радев им е трън в очите и има висок рейтинг,а това не им харесва!БСП ТРЯБВА ДА СЕ ОБЕДИНИ НА ВСЯКА ЦЕНА - с Нинова или без
442
7
 
6
 
! Отговори
@ @ @ преди 3 години
коментар от форумите: - "Добре, и като махнем ГЕРБ, кой да дойде. Мая Манолова още по-известна като Галева с лобиктките закони като Ванко 1. Корнелия , уволнена за корупция от Станишев , приватизирала и окрала Техноимпекс ? Радев, настанен на поста от ГРУ и ФСБ на братска Русия ? Румен, пикаещия във фонтаните на Плевен или лумпениядата около Йоло Денев ? Чичкото дето ги режисира и финансира от Дубай ? Другаря с банките скатал се в Белград ? Може би Рада Дълбоката от Брюксел ? ХАЙДЕ МАЛКО ПО-СЕРИОЗНО !!! "
441
3
 
8
 
! Отговори
! преди 3 години
Акцията е комбинирана,правят постановка на президента и го обвиняват и отстраняват хората му,като по този начин Гешев го държи за топките,излиза шефа на ЕНП и казва ,че е зад Бойко,следва протест и кървави разправи,след което излиза Плевнята и казва,че няма да има оставка до изборите,защото не искат Радев да състави временно управление!Появява се отново статия(лъжата),че уж заплашвали да убият Бойко - поредната, но хората не се хващат,тогава пускат милозливи снимки на Бойко с внуците му,
440
7
 
4
 
! Отговори
Позитано преди 3 години
Давайте все така по ленински другари и другарки от форума и площадите ! Да покажем какви сме силни в плюенето и омаскаряването на ГЕРБ, Борисов и Гешев !!! Не подминавайте и шефа на МВР !!! Слава на БКП и лично на другарката Нинова , другаря Радев и щедрите ни спонсори - другарите Цв.Василев и Васил Божков !!!
439
3
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
Сега разбрах каква е играта,пречи им Радев и БСП,защото искат да сменят Бойко и ГЕРБ,но така,че пак бойковисти да управляват!Бяха заразени хора с коронавирус за втори път от БСП и телевизията на Божков,като предупреждение и заплахаАкцията е комбинирана,правят постановка на президента и го обвиняват и отстраняват хората му,като по този начин Гешев го държи за топките,излиза шефа на ЕНП и казва ,че е зад Бойко,следва протест и кървави разправи,след което излиза Плевнята и казва,че няма да има ос
438
2
 
9
 
! Отговори
Пижо преди 3 години
Един по един, свързаните с мутренско-мафиотското управление започват даа изпълзяват на светло. Ей сега е най-лесно да преброим тия, дето са бъркали дълбоко в кацата с мед. Досега изпищяха Съюз на мисирките, нещото, наречено синдикати в едно с работодатели, Нова ТВ ... Тия в листата за разследване след държавната мафия
437
6
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Иван Гешев подгони първите няколко червени милионери - и БСП, барабар с Президента, скочиха на яростни протести с лозунги "Мафия". Ами замислете се - Защо и Кой протестира с/у действията на Главния Прокурор, който иска да окошари тия явни мафиоти? Как може разумни хора да негодуват с/у Прокурорът, който подгони Червената Мафия?!?
436
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу Гешеф и ГЕРБ! Веднага !Мафията - ВЪН !
435
3
 
11
 
! Отговори
Анархист преди 3 години
Домусчиев и сие,Доган и Пеевски трябваше да бъдат бъдат разследвани първи,ако България бе ПРАВОВА ДъРЖАВА