България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души

Двама ще работят за пенсията на един възрастен
Обновена: 14 юли 2020 08:27 | 14 юли 2020 07:40, Камелия Цветанова
123
България се топи, до 2070 г. ще станем едва 5 млн. души
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България ще е сред първите 15 страни в ЕС по най-висок коефициент на възрастова зависимост в Европейския съюз (ЕС) към 2100 г., изчислява Евростат. Това означава, че ще намалява съотношението между хората в трудоспособна и пенсионна възраст, т.е. ще има по-малко работещи, които да издържат един пенсионер, показват данни на статистическата служба на ЕС, цитирани от Bulgaria ON AIR.

В България коефициентът на възрастова зависимост се очаква да е около 58% през 2100 г., т.е. по-малко от две лица в трудоспособна възраст ще издържат един възрастен над 65 години.

Най-висок се очаква да бъде коефициентът на възрастова зависимост в Полша – 63%, Италия, Малта и Финландия (всички с по 62%), както и Хърватия (61%).

Най-нисък се очаква да е коефициентът в Кипър (52%), Швеция и Чехия (по 53%), Германия, Дания и Белгия (по 54%).

Средно за ЕС коефициентът ще се увеличи до 57%, което е почти двойно по-високо от 2019 г. (31%). Това означава, че ще има по-малко от две лица в трудоспособна възраст за всеки човек на възраст 65 и повече години.

Населението на България ще продължи да намалява като до 2070 г. ще станем 5 млн. души при 6,9 млн. в момента. А до 2100 г. ще се стопим до 4,7 млн. души. Като цяло населението на ЕС също ще намалява и от 447,7 млн. души сега ще достигне 416,1 млн. през 2100 г. Но за разлика от нас населението в развитите страни като Германия, Франция, Австрия, Дания и Ирландия ще се увеличава.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
7
 
17
 
! Отговори
Борил преди 3 години
Проблемът не е в броя на хората, а в етническия състав. И Ирландия е била пред изчезване, с население 1.8 млн., но както виждате сега е богата държава. Разликата с нас е, че те са нямали ц.и.гани и мюсюлмани, които са неспособни на развитие.
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Додо"Важното е, че имаме демокрация!"Никаква демокрация нямаме. Пробвай да напишеш нещо против запада (и те не са безгрешни богове!) и ще те изтрият веднага. Това ли е демокрация и свобода на словото?
63
1
 
7
 
! Отговори
ист преди 3 години
През 2070 година ще бъда на 70 години. Населението ще бъде само 5 милиона, и по естествен път като разредени, ще спазваме дистанция един до друг. Тогава вирусът ще изчезне.
62
1
 
5
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Важното е, че имаме демокрация!
61
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България загина след 1989 година. До 1989 година населението на България се увеличаваше, а след 1989 бързо намалява. При това за граждани на България броят и милиони в чужбина избягали от демокрацията в България. Реално за 30 години се стопихме повече от два пъти и сега в България живеят под 4 милиона човека.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да си луд, за да създаваш деца в тоя свят!Нови роби на алчните, безчовечни господари!Разбира се, има вариант и да успееш да възпиташ детето си като алчен и безчовечен господар, но аз лично не желая такава личност в семейство си!
59
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61А от какво са според теб? От осигуровките, дето ги внасят работещите и се допълват от ДДС, защото не достигат и в момента. На практика пенсионерите частично си самофинансират пенсията, защото ДДС се начислява на всичко - храна, лекарства и т.н и го плаща всеки, купил каквото и да е.
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много си прав , затова мойсеи е водил пемето из пустинята докато умре последния роден в робство .
57
2
 
8
 
! Отговори
Една добра идея преди 3 години
За постигане на добър демографски резултат са необходими драстични мерки!Примерно въвеждане на квотна система-обвързване на помощите за деца с образованието и трудовата активност.Хората с висше и заетост-с право на неограничен брой деца и намаляване на квотата до нула за необразовани и неработещи.Като спешна мярка-организиране на серийно производство на (бели)деца и отглеждането им в детски селища от типа "SOS Киндердорф".При съвременното развитие на науката няма да е трудно.
56
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема да сме живи дотогава бе.
55
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Какви пенсии те гонят тебе? Младите не ги интересуват пенсиите. Всеки с 2 мозъчни клетки е осъзнал че това е една пирамидна схема на която ако разчиташ да те храни ще умреш от глад.
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като начало трябва да спрат всички социални помощи, вкл. детските и да се смени принципа, от "държавата дава", на "държавата не взима" като насърчаване на раждаемостта. Става дума за данъците на семейства с деца.
53
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
о Анонименпри другарите бяхте по щасливи , имахте 2000 танка и стари руски 260 самолета ,нямаше леки коли и дрехи и два модела салам ,и от тогава остана лафа една студена бира щото вместо хладилници имаше тук там корито от тенекия с вода , и за студените кучешки кебапчета си мечтаете а за чакането по опашките да не говорим ,за връзки и познати да се достави нещо щото всичко беше дефицит.
52
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова най-накрая младите са на площада. Защото разбраха, че нямат шанс с тая система някога да си отгледат деца и да си осигурят жилище. Просто няма начин.
51
10
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 3 години
Българинът(реципрочно и българката)не иска да създава семейство,не искат да раждат деца,не искат да работят, не искат да носят отговорност.Жените искат всяка вечер на кръчма,пълни портманете без работа,добри дрехи и обноски,тънки талий. И така безотговорността води до гибелта на нацията.Може би това е последствие на всички злини които сториха българите през последните 145 г.Бог няма тояга да наказва народите с бой, наказва ги както в Садом и Гоморе.Ще останете в резервати за показ на пошлото...
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пенсиите не са от данъци.
49
0
 
5
 
! Отговори
Ех бедни ми Бойко преди 3 години
Сигурно изпитваш същото,като Стамболов след дългото му управление!Стройш,градиш, и накрая идват Халю и Алю!Разликата е ,че сегашните учат в Хага!
48
5
 
4
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Едно е сигурно. През 2070г. няма да е останал и 1 жив комунист, това е най - важното.Тогава нещата ще се оправят.
47
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С над 3 милиона в чужбина, населението на България сега е под 4 милиона. А бяхме за кратко над 9 милиона преди 1989 година.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Борисов само за разни успехи обяснява. Егати успеха! Щяла държавата да се счупи. А като остане без население тая държава, какво като сме сменили еврото с лева, няма ли да се счупи?