КНСБ прогнозира: Вече сме в началото на тежка икономическа криза

100 000 работни места са закрити, до края на годината ще станат повече
168
КНСБ прогнозира: Вече сме в началото на тежка икономическа криза
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Всички у нас трябва да си дадат ясната сметка, че в момента България е в началото на една много тежка икономическа криза, която вече е затворила 100 хиляди работни места, каза пред БНТ лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата

"За около 200 хил., вярно запазихме им работните места с мярката 60:40, но временно. След няколко месеца не е ясно какво ще се случва. Хората искат ясни знаци от всички - правителство, президент. Явно трябва да има и други мерки - има редица изговорени проблеми, действия трябват оттук нататък, с решения, които хората очакват", настоя синдикалистът.

Според него до края на годината икономическото положение у нас ще се влоши.

"Тези прогнози за 7% и повече спад, ще станат реалност от октомври насетне, когато сезонната заетост изчезне. Трябва отсега да се мисли как да се реагира изпреварващо във всички сектори, които са на масата на властта. Дълго си говорим за кредити, в същото време фирмите се оплакват, че това не се случва“, коментира Пламен Димитров

Той настоя, че новината за влизането ни в „чакалнята“ на Еврозоната е изключително важно, но точно сега тя не може да бъде комуникирана, защото българинът се интересува за бъдещето си.

"А България получава всъщност стабилност на банковата си система и на бизнеса, който трябва да оперира на пазара", посочи президентът на КНСБ.

Пламен Димитров допълни, че днес на Тристранката ще се обсъждат промени в Кодекса на труда, за които от синдиката отдавна настояват.

"Има поне три групи промени. Първата група, по която има голямо съгласие, е усъвършенстването на колективното договаряне. Това е много важно, когато се договарят минималните прагове по браншове. Втората група промени са свързани със санкциите над неизрядните работодатели. Третата група - изчисляването на работния труд. Искаме ясна регулация и по малко нарушения от страна на некоректния бизнес, който експлоатира работниците си", настоя той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
КНСБ=БСП преди 3 години
КНСБ са маши на БСП.
138
0
 
5
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Пилат ПонтийскиТова са *** а не профсъюзи само вземат заплатите и шапка на тояга те никога и преди и сега не са защитили интересите на работниците това са синове и дъщери на тъмночервенита мафия там при тях обикновен българин не може да пробие...
137
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Бойко трябва да уволни Горанов и да настъпи Гешев... в крайна сметка всеки е невинен до доказване на противното .... разменянето на туитове е пълна простотия още повече от главния прокурор .... на Тръмп ли се прави или какво ? Вместо да седнат да събират доказателства и прочие те туитват ..... и как избираш някой за длъжност при само 1 кандидат ? Аз не бих избрал !
136
0
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 3 години
Не се заблуждавай ! Тази мярка 60/40 не работи. Малкото фирми които я ползват я ползват измамно ! Например работи работника 8 часа а му плащат за 6 или за 4 .... Стоите си всички само в София и не виждате какво става ..... Сложете по един мустак и проверете инкогнито :) Всички икономически мерки за корона до момента са "дървени" ! Но няма какво да очакваш от министър който измисля глупави наредби като 18-та и се перчи с новия си часовник. Пълен *** !
135
0
 
4
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Главният циркаджия се появи на хоризонта,крайно време беше.
134
0
 
2
 
! Отговори
Живеят от наемите преди 3 години
На имотите, които им подариха в началото на димокрацията. И от далавери.
133
0
 
6
 
! Отговори
Пилат Понтийски преди 3 години
О-хоо! Ами ние сме имали и профсъюзи? Не знаех досега! Иначе навсякъде по света те първи реагират при критични ситуации! А у нас са били в карантина и са работии хоом офис!!! А знае ли случайно някой те от какво живеят, т.н. профсъюзни функционери? Вероятно са на щат към някое министерство!
132
0
 
0
 
! Отговори
Който преди 3 години
дава парите той дърпа конците.
131
0
 
2
 
! Отговори
не ставате преди 3 години
отивайте си.
130
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този не се ли усеща, че като тръби за криза някой работодател ще реши да се застрахова като отложи инвестиция и някой работник ще си изгуби работата. Иначе сме синдикати
129
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КНСБ са най големите панаирджийски циркаджии. Стига с едни и същи номера. Хората отдавна не ви вярват. Запитали ли сте СЕ защо
128
1
 
6
 
! Отговори
Цвета Каранянчева преди 3 години
Как бе? Нали премиера откри един, два, три, четири, пет завода
127
2
 
7
 
! Отговори
до 135 GLG преди 3 години
Mного си прав. Синдикатите да се забранят/разпуснат. Омбудсмана може да играе същата роля. Избира се от парламента - поне някакво зачатие на избираемост.
126
2
 
6
 
! Отговори
GLG преди 3 години
Правителство, Премиер може да свалиш от власт! Я се опитайте да свалите Синдикален лидер! Те са до живот абонирани за постовете си!
125
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
KНСБ+П-ка крепа = па.раз_ит,иии
124
4
 
7
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 години
Да се въведе безусловен базов доход - 3000 евро на калпак. И без това България има около 4-5 милиона хора. Всички граждани да вземат този ББД и да видим какъв живот ще настане - чалга, песни, танци до зори.
123
2
 
14
 
! Отговори
Тошо преди 3 години
КНСБ вместо само да прогнозира, да вземе да свърши нещо...да въведе добри условия за въвеждане на ваучери по общини и предприятия, да осигури добро заплащане за нощния труд и да поведе борба срещу некоректните работодатели!
122
2
 
12
 
! Отговори
ОРОЗ преди 3 години
Тия ***, и те трябва да бъдат иметени от политическия хоризонт. При бай Тошо имаше една казионна провсъюзна организация. Сега са две, КНСБ и Подкрепа . Припяват на бизнеса и властта.
121
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе вие в кой свят живеете? Народа и обикновения човек са никой, не само в България. Демокрация няма, не сме суверен и никога няма да бъдем. Световните правителства се управляват от няколко корпорации, ние понеже нямаме такива ни контролират няколко олигарси!
120
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Криза беше когато нямаше мляко и се редяхме на опашки. Nяколко апартамента, вила, кола инвестиции в ценни книжа и акции не са криза. Виж ако махнат плоския данък, вече може и да ме ядосат и тогава ще има криза.