Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачност, независимо кой е на власт!

Дипломатите заявили, че протестиращите са гарант за демокрацията
Обновена: 15 юли 2020 15:52 | 15 юли 2020 15:27, Веселина Йорданова
182
Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачност, независимо кой е на власт!
Снимка: Президенттство

Президентът Румен Радев заяви, че българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите.

Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт, заяви президентът на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция "Бояна". В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Още по темата
Румен Радев подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта.

Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

"Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната", подчерта президентът. Румен Радев добави, че консултациите за промени в Конституцията, които започнаха по негова инициатива, продължават.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията. Държавният глава изрази амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност.

Румен Радев отново открои необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на регионалната инициатива "Три морета" за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев. Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

По време на срещата държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, за формирането на европейския бюджет след Брекзит, за необходимостта прилагането на европейската "Зелена сделка" да не доведе до загуба на конкурентоспособност на икономиките, чиито енергиен микс разчита на използването на въглища, и други теми от европейския дневен ред и на двустранните отношения на България със страните-членки от ЕС и Швейцария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
8
 
4
 
! Отговори
До 130 преди 3 години
Не съм бил в ИК никога, имам приятели и колеги които са били. Това, което знам от тях е, че нарушенията са повсеместни, огромни и като мащаб, и като брой. А пък мантрата "ограмотявай се, ти нищо не знаеш" явно си свикнал да я прилагаш спрямо семейството и близките си по аргумент от това, че имайки качеството и принадлежността гербаджия, няма как кръговете, в които се движиш, да се състоят от високоинтелектуални лица.
117
0
 
4
 
! Отговори
Мусайбе та му плаче преди 3 години
***!
116
6
 
25
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
ЧEXЛЬ0 (радеф) е най - смешния президент на тази планета!!!
115
1
 
18
 
! Отговори
До Илияна преди 3 години
Ей, Илиянче, баща ти комсомолски секретар ли беше..?
114
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставам с впечатление че президента с готовност употребява хората за лични изгоди (вендети). Много, много не му пука за народа.
113
8
 
6
 
! Отговори
до 125 преди 3 години
Изобщо не знаеш какви са глобите -- дори да си опънеш палатката някъде в чукара ще се окаже че си в някаква територия и глобата е до 1000 лв , а герберите вдигнаха глобите и се мъчат да ги събират защото гербера и семейството му проблем с паричните санкции няма ,данъците и глобите трябва да са според най ниските заплати за да може всички да са равни при плащането...темата е много дълга защо така репресивността се увеличава ,за да се държат хората в страх от всякакви санкции.....
112
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ?!?Споко, днес в 18:05 президентът Радев ще направи изявление!
111
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ спират газовите проекти у нас.Още тази нощ се планира САЩ да наложат санкции на абсолютно всички компании, които са свързани с изграждането на "Турски поток" - газопроводът, свързващ Русия и Турция под Черно море, откъдето трябваше да се отклонява тръба за България и "Балкански поток".
110
0
 
25
 
! Отговори
?!? преди 3 години
Какво стана с юмруците, с мутрите вън, прокурора вън. Къде са лозунгите? Два дни го няма и стана благ.
109
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев пред посланиците !!!Като гледам снимката виждам "със затоварени очи", Йотова и пред нея Радев Фигуранта !Легенда: Радев = жалка фигура с главна буква - Фигурант
108
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 126Мантрата за фалшиви избори може и да ти харесва, но ако веднъж си бил в състава на някоя избирателна комисия, ще разбереш, че това са глупости. Най-накрая прочете Уикипедия ли? Термина хунта се използува да означи група ВОЕННИ, при стратокрация или военна диктатура.
107
10
 
8
 
! Отговори
до 102 преди 3 години
Истината е че по доходи станахме ,,бананова ,,държава ,НО лошото ни е ,че тук за разлика от тях има и зима .И както е известно в тези държави корупцията и системата наш ,човек ,човек от партията мръсни пари и т,н.т. са на първо място .Нашата държава вече не социална тука е кой се уредил уредил ,но винаги идват други който са нови и искат да вземат всичко на предните тарикати ,защото тука честна работа няма Или ще се изгради нова система и ще се изкорени старата или нищо добро не ни чак
106
5
 
8
 
! Отговори
Стохи преди 3 години
Христо ХристовНе си губете времето. Екземпляри като тези са като папагали. Ще повтарят до втръсване едно и също. Фактите не ги интересуват.
105
4
 
23
 
! Отговори
Абе просто преди 3 години
Радев е толкова съм заблуден, че чак взе да си вярва !
104
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 118Хунта от испански значи събрание, т.е. група хора. По принцип се използва и за незаконно правителство, взело властта с преврат. Е, в нашия (по-скоро вашия) случай, с манипулация на изборите. Кое е свободно съчинение? Всички партии в Бг са наследници на БКП - десни, леви, герберасти и други метастази. Свободен съм да давам оценка на когото и каквато реша. Двойка ще кажеш, ако дойдеш на протеста довечера и преброиш присъстващите на констрапротеста в подкрепа на любимия ти вожд.
103
8
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До до102/121Корупцията и подкупите ги има, защото сме в ес и се учим от немците.
102
7
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Истина/115Прав си!И6рикът и лицемер боко е цвете пред европейските лидери и брюкселските бюрократи... а радев си е пpocт.
101
8
 
3
 
! Отговори
до102 преди 3 години
Хората подкупват и хитруват защото средата създадена от ГЕРБ е такава или поне те са развили тези методи максимално ,тоест хората го правят защото трябва да оцелеят , а НЕ че им харесва.,.,Давам ти пример ако глобата е нормална и може да се плат ти я плащаш ,ако знаеш че не можеш да я платиш опитваш да дадеш пари на глобяващия и при това неравенство на доходите създадено от герб --глобите ,данъците и прочие за богатите е лесно да ги платят ,а за бедния са убииствени....
100
1
 
6
 
! Отговори
До Ивана 107 преди 3 години
Хааааахахаахаааааха, гоуяма смешка каза, коуежке !
99
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
92, Пообразовай се малко, пак не си разбрал, двойка. В България няма стратокрация или военна диктатура, та да можеш да употребиш понятието хунта. Хунта не е синоним на престъпна групировка. Останалите ти брътвежи няма и да коментирам, те са свободни съчинения. И се въздържай да даваш оценка на другите.