Регистър на педофилите няма да има, но се обменяла информация

Властите събират ДНК профили в база данни
Обновена: 15 юли 2020 15:13 | 15 юли 2020 11:05, Камелия Цветанова
12
Регистър на педофилите няма да има, но се обменяла информация
Снимка: БГНЕС

Има обмен на информация между България с останалите страни от Европа относно престъпленията срещу деца, но според Конвенцията на Съвета на Европа за закрила на децата срещу сексуална експлоатация и сексуално насилие няма разписано изискване за създаването на отделен регистър на педофилите. Това стана ясно от писмен отговор на министъра на правосъдието Данаил Кирилов на депутатски въпрос.

Към момента всяка отделна страна събира данни самоличността и генетичния профил на престъпниците, като те могат да бъдат споделяни.

Според Закона за МВР властите са длъжни да регистрират лица, които са обвинени в умишлени престъпления от общ характер. Сектор "ДНК анализи" на Института по криминалистика на МВР изгражда и поддържа националната база данни, в която влизат лицата с полицейска регистрация, тези с влязла в сила присъда от общ характер, както и тези с профили от следи, иззети при огледи на местопроизшествия.

В момента националната ДНК база данни позволява да бъдат селектирани лица по вид престъпление, включително и сексуални такива, което не налага създаването на отделен регистър на педофилите у нас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
ЗАЩО ?!?!?! преди 3 години
Защо да няма регистър?Това са две групи хора.При едните е болестно състояние. Ще престанат да посягат на невръстни деца само след химическа кастрация, която не ги лишава безвъзвратно от способността да станат родители. Ако няма съзнание сам да потърси такава медицинска намеса, редно е по закон да му бъде наложена принудително.Другите са типове без морал. Би насилил и 10-годишно дете само за да си направи кефа, само защото в момента наблизо няма зряла жена. За такива - никаква милост!
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според Закона за МВР властите са длъжни да регистрират лица, които са обвинени в умишлени престъпления от общ характер."---Не знам дали е вярно и се надявам да не е, но нашите "юристи" по върховете, не правят разлика между "обвинен" и "осъден". Никой няма право да събира подобни данни, само по обвинение, иначе ще ви спират на улицата, защото не вървите по права линия, ще ви обвинят, че криволичите и ще ви вкарат в "база данни", като обвиняем!После доказвайте, че нямате сестра!
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма регистър на тях как от ЛГБТ да са защитени от проникване на тези по престъпления за насилване.
2
3
 
7
 
! Отговори
Эврапэйскый Союз преди 3 години
Отново Смешниците от ЭС : единствените без Интернет Търсачка (САЩ - Гугъл, Бинг и други; Китай - БайДу; Русия - Яндекс), Единствените без собствена Социална Мрежа (САЩ - всички ги знаем; Русия - ВКонтакте и други; Китай - УейБо, УейШин и т.н. - имат аналог на всяка мрежа на САЩ); ЭС - единствените дето не правят собствени Централни Процесори и т.н. Изобщо ЭС е по-изостанал и от СССР!! Каква бази данни, какви технологии, важното е да има Вино и Черев Хайвер в Брюксел, а Союза е 50 години назад!
1
7
 
5
 
! Отговори
Знаем преди 3 години
Нали за това са псевдо тестовете за фалшивия COVID-19?Не е само това за чипирането на овцете!