Творчеството на площада е креативно, протестът пъстър, но ще издържи ли?

Това се дължи на факта, че преобладават образовани хора
15 юли 2020 10:41,
44

Креативността на българите продължава да се проявява дори по време на антиправителствените протести. След осмиващите колажи, свързани с короронавируса и Националния оперативен щаб, виждаме и изключително оригинални лозунги на демонстрациите.
Още по темата

"Тази креативност личи отдалеч и тя има своите причини. Хората, които протестират са по-образовани и застават зад искания, които не са битовизми. От друга страна, имаме политици, които предизвикват такова творчество", коментира комуникационният специалист доц. Александър Христов в "България сутрин".

Според него самата среда предразполага такъв тип креативност и това може да ни радва, защото е гражданска енергия.

"Протестът е много пъстър. Той обаче избухна в резултат на много странно натрупано напрежение. Основното нещо, което обединява тези хора е, че това са хора, които държат на себе си", коментира социалният антрополог Валери Личев пред Bulgaria ON AIR.

Според него възможността да се съберат много хора на едно място след карантината им позволява да обменят идеи.

Христов изрази мнение, че реакцията на правителството да свърже протестите с политически сили е очаквана и е въпрос на издръжливост от страна на хората, които отстояват исканията си, да покажат, че това не е така.

"Ако тази гражданска енергия се запази, има потенциал да направи сериозна промяна", допълни той.

Според Личев обаче, без лидер няма как да се организира успешно групово действие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
НЕОБХОДИМО Е преди 3 години
незабавен независим одит на хазната от екип от бивши финансови министри представители на различни партии - да се види какво практически се случва с чекмеджетата - може да присъства и представител на чакалнята
34
1
 
5
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
До ШопоЗад вас е Москва, ***!
33
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОЙКО ВКАРА БГ В ЧАКАЛНЯТА НА ЕВРОЗОНАТА, А ЧЕРВЕНИТЕ И КО ОБЕЩАХА ДО 2023Г ДА ВЛЕЗЕМ В ЕВРАЗИЯ- Е ТЕ ТОВА ИСКАТ ЧЕРВЕНИТЕ МАФИОТИ И ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ...ТА ЧЕРЕПЪ НАЗНАЧАВА ФИГУРАНТИ НА ТЪЛПАТА...
32
1
 
5
 
! Отговори
До магаревъд преди 3 години
До магаревъдМного е хуманна да раждаш да отглеждаш да развъждаш магарета, но не се опитвай да мислиш на глас.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МОЛИТВАТА НА РАДЕВ- СТУДЕНО МИ Е, ПРИЕМИ МЕ В СВОИТЕ ОБЯТИЯ НА СЕЛСКА БОГОРОДИЦА, МОЛЯ ТЕ ИЗСЛУШАЙ МЕ ПОМОГНИ МИ ДА НЕ ЛЪЖА, ЗАКРИЛЯЙ МЕ ОТ СТРАШНАТА МАГИЯ НА СКЪПИТЕ ПОДАРЪЦИ, ПОМОГНИ МИ ДА ЗАПАЗЯ ДО КРАЯ ДОБРОТАТА СИ, ЗАКРИЛЯЙ МЕ ОТ СТРАШНОТО ПРИЯТЕЛСТВО НА ХОРАТА, КОИТО ТЕ ЗАГУБИХА, ПОКАЗВАЙ МИ ИЗМАМАТА НА ТЕХНИТЕ ЛАСКАТЕЛСТВА...
30
3
 
13
 
! Отговори
ВАСКУ ЧЕРЕПЪ преди 3 години
БЪЛГАРИ- НАЗНАЧАВАМ ВИ ЗА КРЕАТИВНА ТЪЛПА!
29
3
 
5
 
! Отговори
клише преди 3 години
До шопо. Тези банални лозунги сме ги чели сто пъти и педи. Всеки е излизал с тях - и ГЕРБ, и БСП, и десните, и кой ли не. А всъщност, колко сте?
28
1
 
15
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
До 26. От двете неща едното не е вярно, другото е. Първо, недоволството НЕ Е НА ВСИЧКИ срещу ГЕРБ, второ - вярно е, че Борисов ще се върне отново, защото печели ИЗБОРИТЕ.
27
15
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Ако ни прекършат на този протест ще станат безумно нагли !!! Затова няма да отстъпим !!! Зад нас е България,децата ни,жените ни,родителите ни...
26
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недоволството е във всички срещу ГЕРП. Дори и олигарси като Черепа са срещу Тиквата и калинките. Но след свалянето му той ще се върне пак, защото изборите го циментират.
25
4
 
8
 
! Отговори
На гражданите преди 3 години
много отдавна им е писнало от корумпирани мутри, обаче не протестират и много хора отстрани им се чудят, обаче докато важи договорката - управляващите крадат, а народа скатава ще има мир и само разни "активни мероприятия" ще генерират някаква форма на протести. Бойто трябва да се е научил от миналия път дето го свалиха заради едни надписани сметки за ток. Не е трудно да бъде предизвикан гнева на тълпата, ако не контролираш "своите", а те изглежда пак са на път да му се измъкнат.
24
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Толкова много институционален гняв от доста време не е имало. Протестиращите бяха боядисани по толкова противоречиви начини от политици и медии, че стана смехотворно. Първо били неорганизирани млади хулигани и наркомани, после били дърти комунисти, поддръжници на БСП и Радев, сега стават платени от черепа тълпи. Утре ме е страх да си ги представя в какво ново ще ги изкарат. Само едно не казаха за тях, че са граждани на които им е писнало от корумпирани мутри. Това удря твърде близо.
23
7
 
16
 
! Отговори
1 преди 3 години
И Божката говори за лидер и организация. Маноловица да излезне най - отпред и да ревне с цяло гърло и ето ти лидер. Румбата пикливия не става за тая работа.
22
7
 
13
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
е толкова креативен, че чак е художествен и изглежда напълно режисиран. Не мога да разбера кукловодите изчерпаха ли се що ли - да вземат да заложат на реализма - в тази държава има достатъчно проблеми. Обаче положението на хората май не им е много ясно и си интерпретират някакви техни си измислени проблеми, уви. И как пък всички медии така старателно го отразяват, че чак го напампват! А за главния прокурор да не говорим - той просто докарва нещата до върховете на абсурда!
21
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САМО ГЕРБ!
20
4
 
15
 
! Отговори
Един преди 3 години
Една безмислена статия изпъстрена с глупости.
19
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя протест е покварен! Шепа *** под влияние на наркотици и алкохол дерибействат. Да ги смаже жандармерията и в затвора!
18
2
 
5
 
! Отговори
Abigeil преди 3 години
Дайте и на мен , бе! Защо никой не дава? Как така само на вас? Кои сте вие?
17
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Откога злобата и приткоумието се определят като "Творчеството на площада е креативно"?
16
6
 
12
 
! Отговори
Тони преди 3 години
Признавам си, че бях и на 2та протеста , контрапротеста и организирания от Божков, за втория взех повече , защото доведох хора с мене, за тези , които си правят илюзии, че простестите са ''спонтанни'' ми е много жал....ТАКИВА НЯМА ОТ ПОНЕ 30 ГОДИНИ ! Доволен съм от живота си в България и го правя за пари и веселие, не подкрепям никоя партия...