Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!

Прогноза: Борисов няма да назначи партийци на освободените кресла
250
Експерти: Протестът морален, хората не са с партии, казват - така не може!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Протестът е морален, няма чисто политически искания и партиите не го владеят. Това каза Мирослав Мурджов - експерт по изборни системи, бивш депутат, пред БНР.

Още по темата
Той посочи, че хората имат очаквания и затова е протестът. "Хората казват, че това, което прави правителството, не им харесва.

Казват: "Не ви харесваме начина, по който управлявате - не че управлявате лошо, просто управлявате неморално!". Търси се справедливост. парадоксалното е, че хората не се оплакват от социално-икономическите им проблеми, а не им харесва как се вземат решенията в управлението", заяви Мурджов.

По думите му призивите са за промяна на начина за вземане на решенията, а не една партия да си отиде и да дойде друга на нейното място.

Политическите партии обаче не дават отговор как ще стане промяната. Когато всички досега са управлявали, са вземали решения и те не са били по-различни, каза още той.

Според политолога Димитър Аврамов днес премиерът Бойко Борисов е казал на хората,  "че не ги чува и си продължава по своя път". Всичко, което Борисов каза днес, не трябваше да го казва. Радев също не трябваше да казва, че има мафия, посочи Аврамов.

Той уточни, че всички управляващи досега са наричали хората платени, убедени са, че някой им плаща, за да протестират.

"Едни поколения млади хора, които днес са на площада, не се идентифицират с БСП, с ГЕРБ, с Обединените патриоти, а казват едно просто нещо: "Така в цивилизования свят не може!. Проблемът е, че основните власти в България прилагат избирателно законите и след това се чудят защо на хората не им харесва", коментира Аврамов. Той определи ситуацията като много сложна.

Политологът коментира, че в протеста няма нищо лично срещу политиците, а на хората просто "им е писнало" и искат правила.

"Не говоря за това, че трябва да изметем това правителство и да дойде доброто на БСП. Благодаря! Виждали сме го това нещо. Не виждам нищо добро в БСП, дори те са на път да се разцепят. Става дума, че когато двете власти - изпълнителна и съдебна, обиждат обществото, стоят срещу хората, този протест ще стане още по-голям и още по-хаотичен и накрая ще помете тези власти".

Политологът проф. Румяна Коларова смята, че институцията служебно правителство в България е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори, допълни тя.

Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, смята политологът.

"Той това нещо вече го е правил веднъж – януарските протести 2013 година. В този случай той направи нещо, за което в много европейски демокрации има конституционна забрана. С други думи - идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза Коларова.

Според нея очевидно Борисов избира другият вариант - радикална промяна на правителство.

Тя прогнозира, че назначенията, които ще се направят, "те няма да само три, няма да бъдат партийци на ГЕРБ".

Коларова беше категорична, че Борисов решава проблемите в типичния за него маниер – бързо, радикално и персонално. И в момента ГЕРБ имат 10 на сто преднина пред БСП, ако отидат на предсрочни избори, но за тях стратегически това е неудобно, защото то е поражение пред политическият им противник. Все едно капитулират пред противника, коментира експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
3
 
2
 
! Отговори
колко ти платиха! преди 3 години
До православен патриотАрестантите по затворите в първите редици на протестите и революциите!!!
112
5
 
6
 
! Отговори
Ммм преди 3 години
До националистМа той президента има топки, излиза и си казва.Биби и сие са с орехчета, не смеят оставка да подадат ,че ще останат и без тях.
111
7
 
11
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Мутри, Вън!!!!! Долу мафията !!!! Свобода или Борба !!!!
110
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо Румяна Коларова е сложена между експертите. Тя е обикновен пропагандатор на ГЕРБ при тове внушенията й не са много интелигентни и са плод на двойни стандарти. Не чух да й изглежда толкова лоша идеята за служебно правителство, когато го назначаваше Плевнелиев. А това, че в европейските страни имало конституционна забрана едно правителство да си отиде предсрочно и че трябвало да си изкара пълния мандат, за да плати цената на своето управление е откровена глупост и лъжа.
109
4
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Аман от експерти и пишман протестиращи. Вчера лупи обяви по телевизията ,че заедно с още четирима са организаторите на т.н.мирен протест.Не връщайте България назад.Още на 22.02 Горанов предупреди,че скоро влизаме в чакалнята,очакваме два милиарда начален капитал,внимавайте заради излишни емоции и фалшиви новини да не развалим всичко. Браво на тъпия Българин ,точно това направи.Да Ви е честит Евразийския съюз,ома там за протест пращат в СИ-БИ-Р.
108
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българи, толкова малко сме останали в тази държава, че, мисля, никакви партии не ни трябват.Изцяло нова конституция!
107
0
 
5
 
! Отговори
d преди 3 години
До Радьо,Виж, тези обикновените хора на протеста не са политически пристрастни. Ясно е че няма никакви алтернативи. Това което трябва да се разбере и от управляващи и от опозиционни партии е, че хората им писна тази шуробаджанащина. Трябва да им е ясно, че хората искат специалисти, които най-после да се заемат с проблемите кардинално - не на парче. И когато усетят, че народа диктува, а не те, тогава може да тръгнат нещата на подобряване. Но в момента протеста не се бори да качи БСП или Иванов.
106
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка на кабинета няма да има. Но нека отидат и тази вечер да повикат малко да изпуснат парата. Времето и хубаво, а тия протестъри са толкова зле, че не могат да си намерят друго занимание и за тях това да викат и да се разхождат като стадо е нещо значимо все едно правят нещо.... оставка не. Гешев трябва да смачка президента след като му изтече мандата догодина и да го тикне в затвора за държавна измяна... Народа е с теб Гешев, давай смело. Нито ти ще даваш оставка, нито правителството.
105
7
 
8
 
! Отговори
Марсианец преди 3 години
Оставка и съставяне на служебно правителство са ПРОВАЛ за България!Да се даде властта на един некомпетентен човек ,като Радев е много лош сценарии за народа и супер успешен за шепа хора от неговото обкръжение! Да трябва да се промени нещо в живота на хората ,но само към по-добро, а служебен кабинет и предсрочни избори не са добро решение! Аз помня как през 90-те години хората работеха за 5долара цял месец, явно някои от младежите искат да го изпитат и сега?! Повярвайте ,няма да Ви хареса!
104
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе дека е оня БРАТИНЬОТО Дека вика на Велчев Братиньо. И това било независима съдебна система А. Кой знае как вика на Каскето и на оня Търкалящия се. По бързо да изчезва тая шайка че бел ден нема да видиме. Десет години само бръщолеви глупости краде еврофондове а народа мре в глад и мизерия. Обръчите от фирми крадат евро и полагат асвалт примесен с Варовик. ДОКОГА ЩЕ ГИ ТЪРПИМЕ ДО КРАЯ НА СВЕТА ЛИ.
103
6
 
7
 
! Отговори
Тубето преди 3 години
До БубетоГешоф е завършил милиционерското,но за сметка на това самочуствие не му липсва и са го турили за главен прокурор,ти да видиш.
102
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До РадьоКаквото и да очакват протестърите, герберче, едно почва да става ясно. Няма да е нищо хубаво за гроб и малограмотните им почитатели. Тая вечер ще те карат ли с рейса?
101
5
 
2
 
! Отговори
не преди 3 години
Коларова ги преиначава нещата. Няма никаква причина ГЕРБ да няма официална коалиция с ДПС, щом има задкулисна. От какво се срамуват?! Ето и Европа ги подкрепя. Това е морален банкрут за ГЕРБ(а и за ДПС), че са криели тайна връзка. Ето това не можеш да обясниш на хората и на света.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво излязоха хората? И те не могат да кажат!
99
1
 
1
 
! Отговори
Тонка преди 3 години
Минеков е наследник на Пано, Гюро и Щерю от маалата,станал академик ,благодарение на баща си,само че некадърен!
98
2
 
6
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Той не бил Минетов,а Минеков:):П):)Внук на некъв дърт комунист Рангел Вълчанов:):):)Нема ли кой да го удави в Перловската река::):):):)Водач на протест Минеков:):):):):)Маййййййкооооооо:):):)
97
7
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
ГЕРБ и морал са несъвместими неща.
96
3
 
10
 
! Отговори
Бубето преди 3 години
Хаджигенов е завършил НБУ, но за сметка на това самочувствие не му липсва...
95
2
 
2
 
! Отговори
Тука има преди 3 години
Ама нема!И аз искам Меланиичето да ми седне на коленце,ама нестава!Свободата е субективно качество,добре ,че ви пуснаха в чужбина ,та видяхте свят!
94
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия пачки.Той от десетилетия краде и не си знае парите,вие за няколко пачки сте се хванали.Това са джобни за питие и пури.