Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаВпечатлен съм!
88
6
 
6
 
! Отговори
До 88 преди 3 години
Какви 10 милиона? Ние се топим като пролетен сняг! Този коментар направо ме изумява. Един вид за какво да сме живи, като можем да умрем. И не няма да е зле за държавата ако сме 10 милиона, напротив ще е в много пъти по-добре.
87
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте ги в Хонг Конг как живеят.В някакви малки помещения които даже не могат да се нарекат апартаменти.Ние българите живеем просторно.
86
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаБъдещето принадлежи на онези които съществуват, а благодарение на хора като теб, бъдещо поколение няма да има - така че да от сега можем да твърдим обосновано, че бъдещето не е наше, а не едни други хора, с други ценности и култура.
85
5
 
2
 
! Отговори
До анонимна преди 3 години
Проблемът кросдресърке е, че ти си пропагандираш дегенеративния начин на останалите.
84
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И за какво е да сме гъсто населени.Не виждам смисъл в това.Ще е зле за държавата ако се увеличи бг населението до 10 милиона
83
5
 
2
 
! Отговори
До 84 преди 3 години
Ще ти бъде ужасно благодарен, ако ми изброиш поне част от многото причини да няма деца, извън феминизма. Но пък и това, че признаваш че е отговорен за демографската катастрофа си е някаква форма на непредък и стъпка към решаване на проблема.
82
4
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Никой не знае на кого принадлежи бъдещето! И какъв си ти, че ще плашиш с шериат? Помисли първо при шериата как ще ти се спука гьонът от работа да издържаш няколко жени и деца, а? Не мисли за мен, нали ме мразиш, какво те интересува аз какво ще правя? РАДВАЙ СЕ, ЩОМ ТИ Е ТАКЪВ МАНДАЛИТЕТЪТ И СЕ НАУЧИ КАК СЕ ПИШЕ ЛЕВКЕМИЯ!
81
11
 
5
 
! Отговори
До 81 преди 3 години
"Лошия" патриархат, е доказал ефективноста си с хилядолетия, благодарение на него ни има, благодарение на него е оцелял и благоденства човешкия род днес. Естествено нищо не е идеално, но когато нещо е в интерес на огромната част на общество, ние трябва да се придържаме към него, а не да си измисляме розова паралелна реалност. Патриархата е гаранция за едно здраво и развиващо се общество, но това ще стане ясно на едни розови овце след като катастрофираме фатално след 20-30 години.
80
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Причините за липса на деца са много, не само във феминизма! На вас не ви прави чест да обиждате така жената, тя не ви е обиждала с нищо, казва си мнението. Не прочетох една обидна дума към вас в коментарите и. И не сте съвсем сигурен кой точно ги е написал, нали? Можете да се изразявате по-културно, а не да си просите минуси!
79
6
 
4
 
! Отговори
До 77 преди 3 години
Мъжа ти, баща ти, дядо ти, изоставиха ли теб, ***, баба ти, като след като им е преминал ceкcyaлен интерес? Биха ли ти шута? Кои са тези психолози?
78
7
 
2
 
! Отговори
До анонимна преди 3 години
Анинимна, Лили, една дама са едно и също лице. Мило мое джендърфлуидно същество, като не искаш патриархат, ще има шериат и халифат. Тогава никой няма да те пита какво искаш и какво - не. Бъдещето принадлежи на плодовитите араби и африканци, а не на бездетните ЛГБТИ-та и лесбийките феминистки.
77
5
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
А бе защо спорите? При патриархат никой не е почитан, нито мъжете, нито жените! Каквото каже старият, това е! Иначе няма да е патриархат! Ще е лишен и от наследство, и от уважение на рода, ако не стои мирно?! Няма там права на човека, има само тежката дума на стария!
76
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаЕх тези лоши мъже и те ли трябва да умират от злоба /левкимия/? Пътя към ада е покрит с добри намерения - това е случая с феминизма и въобще заливаща ни либерастия днес. Взимаш един проблем и го решаваш, но не можеш да спреш, вече си много велик, обезумяваш и започваш да дълбаеш, измисляш си проблеми които да решаваш, измисляш си врагове които да наказваш и всичко приключва много зле, катастрофално - това е нашия случай. И да много добре съм запознат защо няма деца - феминизъм.
75
2
 
5
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Никъде не съм казала, че аз живея с 1000 лв, а че са малко за две и повече деца. Така че, не си измисляйте. Освен това нито вие знаете какво съм чела, така, като и аз не знам за вас. Нищо не гарантира, че казвате истината. Същото се отнася и за мен. Така, че живейте си в измисления свят, където при патриархата жените са били почитани!? и точка.
74
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаКато гледам, доста си радостна от това, че човека е тежко болен, което говори за сериозна социопатия, но ти си знаеш. Щом не мисли като мен, щом не е от моята секта, трябва да мре - типично мислене на един болен мозък, неприещ нищо извън коловоза на насадъната в него лудост, фанатик.
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До една женаНе съм бил миналото, но съм общувал със жени живели в патриархално общество и те говореха с умиление за онези дни, те са се чувствали наистина щасливи, въпреки трудностите и липсата на удобства, които днес принцеси като теб смятат за даденост. А литература съм чел повече от теб, сигурен съм в това, силно ме съмнява дори да знаеш елементарни факти, като това кога е избухнала ВСВ вапример.
72
4
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Аз, набедената феминистка, не съм писала за болен от левкемия. В същото време вярвям, че се разболял точно от злоба. Внимавайте......Осведомете се защо няма деца и после обвинявайте феминизма. Той е възникнал за елементарни права, от които жените са били отрязани хиляди години. Няма да върнете времето, колкото и да искате, освен ако не се върнем в пещерите след ядрена война, която МЪЖЕТЕ ще я предизвикат, не ние.....
71
2
 
1
 
! Отговори
Кръстьо Костов преди 3 години
Напълно обратима ! Давайте по 1000 лева / месец / дете и ще видите как ще се напълни България. Е, поради спецификите на материала няма да има производителност ...
70
2
 
11
 
! Отговори
демограф преди 3 години
Качеството на хората е важно, а не количеството. Българите се озлобиха, падна им качеството. А за територията на България като релеф са достатъчни 3-4 милиона , но качествени хора. Между 1910-1920 година България е около 4 мил. човека но левът има златно покритие и хората не са мрънкалници като сегашните , а гурбетчиите са ходели по целия свят, но са се връщали на родна земя.