Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Тук някакъв женомразец ще види жена през крив макарон. Марш в Средновековието! По-сигурно е в някоя арабска страна, че да види как се издържат жени!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е една, тези които коментират новини в електронни сайтове като днес.бг на дали взимат по-малко от 4-5 000 лева на месец. Но мнозинството българи гладуват и това е факт. Но не само гладуващите напускат. Аз от моята камбанария мога да кажа, че съм на 40 и работя вече само за удоволствие, мога да се пенсионирам и утре ако реша, имам доходи и в Бг, и в чужбина. Стоя в чужбина с децата заради корупцията и беззаконието у нас. От моите приятели една част, хора с бизнеси, също се изнесоха така
47
7
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Семейството не е било никаква ценност, дори и по-рано. Било е чиста принуда - жените ще стоят гладни поради тогавашната организация на обществата. Мои роднини са ми разправяли в миналото как всички жени са чакали мъжете да се нахранят, после те, ако остане. Месо никога, освен на бременните. Така е било в масовата част от населението, макар че са имали животни, не са живеели добре, особено жените. Като се родяло момиче, жените са го оплаквали.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко е бил естествения прираст преди ВСВ и сега?
45
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаДемографската катастрофа е пряко следствие на феминизацията и либерастията - това си е научен факт. Ако можеш да работиш с google, което ме съмнява, може да провериш историческите данни.
44
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимнаА ти колко пари искаш за да имаш 2 деца? Колко струва едно дете, 5000-6000 лева или повече? Може би за да имаш дете трябва да осигурим дворец и 10 слуги? Баба ти да не е била принцеса?
43
1
 
6
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Докато управляват българомразците от ГЕрП и ДПС - НЕ !!!!
42
0
 
12
 
! Отговори
Откакто преди 3 години
децата спряха да бъдат основна работна сила на семейството си - раждаемостта спадна рязко. Там където те са ценност - са рядкост като, както скъпоценните камъни. Само тези дето разчитат да получават пари от тяхната експлоатация дали чрез помощи, дали чрез продажба, дали чрез просия или крадене - раждат.
41
4
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Какви феминистки те гонят? Знаеш ли, че половината от жените изобщо не искат да работят, биха гледали деца, ако има кой да ги издържа? Тези дето гонят кариера, се броят на пръсти, и последно - мъжете съвсем не искат да се вържат, както самите те заявяват, вярвайте ми, работя с мъже!
40
5
 
8
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
Господинът с 1000 лв вер. го храни някой от село и има жилище. Без кредит. Това значи, че живее не с 1000, а поне с 2000, но не го съзнава. С 1000 лв и две деца, кредит, малка непретециозна кола е беднотия. дори е под жизнения минимум, ако приспадне тези суми.
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло пълни глупости! Миграция винаги е имало, но днес няма естествен прираст, основния проблем е ниския коефициент на раждаемост, а не че Пешо ще отиде да върти геврека в Берлин за няколко години. Демографската катастрофа не е само в България, а в цяла Европа и въобще сред европейдната раса. Основния проблем е заличаването на семейството като основен стълб на обществото, като основна ценност, за това можем да благодарим на феминистките, гейовете и т.н. либерасти.
38
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако БСП и Черепа спечелят властта и сложат фигуранта Мунча Ушати начело-до 2040 година ще останат само цветнокожите по нашите земи!
37
4
 
8
 
! Отговори
11 преди 3 години
На тая заплата аз дете няма да гледам тук! *ал съм ги и депутатите! Само крадат, а ние работим за мизерни жълтици! Няма да обричам дете си да проси! А всички близки до депутатите са с европейски заплати! Това води само до война. Вижте какво се случва на изток. Там където има само много богати и само много бедни - войни! Тук ще стане същото!
36
1
 
13
 
! Отговори
Истината преди 3 години
предпочитам да сме Швейцария на Балканите, а не Индия на Балканите. Не виждам защо все се намира някой да реве за за увеличаване на населението. Правителствата до сега такава диференцирана политика провеждат в подкрепа на раждаемостта, че чак и в Германия пропищяха от "нашите сънародници". Трябва малко да ги преосмислят нещата - това е като в градина - няма много полза да е пълна с бурени, по- добре да засееш полезни растения, а те да дадат плод, обаче като буреняса - плод няма да видиш.
35
1
 
17
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Има само едно решение-спиране на парите за помощи за размножаване на безполезни индивиди и прехвърлянето им във фонд за стимулиране на раждаемостта на бели хора!Орбан показа как става-даване на нисколихвен заем на млади семейства за жилище,като при раждане на първо дете се опрощава 1/3,при второ-още 1/3 и при трето-целия заем!Има обаче условие-всички данъци и осигуровки да са платени и родителите да работят!Което изключва елегантно и законно от финансиране тия,които трябва да бъдат изключени.
34
10
 
8
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Българите през последните 30 години силно обедняха, може би 10 пъти спрямо нивото от 80-те години. Толкова бедни българите са били доста отдавна, преди 1945 година. Това е главната причина за демографската катастрофа, която започна в България след 1989 година.
33
1
 
17
 
! Отговори
sas преди 3 години
истината е, че работещите хора вече правят семейства след 30-35 г. *** прави 3 деца след тази възраст.
32
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До анонимен, дето трябвало да се остави нещо след себе си - точно Леонардо да Винчи е казал, че за съжаление повечето хора оставят след себе си само пълни клозети....Проверете това и доста ще се разочаровате.....
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички станах егоисти. Телефо чета, коли, почивчици, някаква имагинерна кариера. Децата не са на дневен ред. Не че планетата не е пренаселена. По пронцип вместо ООН да се занимава с глупости, трябва да се занимае да ограничираждае остта е целия свят. Няма нужда да стаеаме 30 милиарда, за да изтрепем после за храна и вода!
30
5
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 3 години
С 1000 лв и двед еца в голям град точно ще си броиш стотинките, или трябва да живееш без кола, без собствено жилище, без нови дрехи, дори и евтини. Не ми разправяйте тези, явно живеете при майка си и тя ви храни. С една дума - беднотия.