Обратима ли е тенденцията за намаляване на населението у нас?

Доц. Елица Димитрова: Има завръщане на млади хора в България
16 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
123

Загуба на половината от сегашното население на страната ни до 80 години. Това предвиждат изследователи от Сиатъл. Темата коментира доц. Елица Димитрова от "Института за изследване на населението и човека" при БАН.

"Последните данни са от проучване на колеги от Университета във Вашингтон. Те публикуват прогноза, която засяга развитието на населението в различни страни според различни сценарии. Този тип прогнози потвърждават това, което официалните институции, които обработват демографски данни, посочват. За България се наблюдава един процес, свързан с намаление на населението. Има очакване за значителни загуби на населението до 2040 г. В дългосрочна перспектива по-значително намаление е прогнозирано", посочи доц. Димитрова за "България сутрин".

Според нея все пак трябва да не забравяме, че с отдалечаване от настоящия момент се увеличава и несигурността на подобни прогнози.

Доц. Димитрова каза за Bulgaria ON AIR, че все още не знаем как пандемията би повлияла върху демографските показатели, защото този процес е в развитие.

По думите ѝ младите хора показват, че има мотиви за завръщане в България при определени условия.

"От всички демографски процеси при миграциите най-бързо във времето се усеща, когато има промени в политиките по отношение на прием в други страни. Това, че се завръщат младите хора, не означава, че в една ситуация, в която се либерализират тези рестрикции, няма да има обратен процес на завръщане", добави Димитрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
7
 
! Отговори
Иноваций преди 3 години
до 8 Като не плащаш достатъчно какъв Иноваций дириш в ***?
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Загубите на население отдавна са налице. Има вече стотици села без нито един жител.А главния проблем не е в това, че младите хора не се завръщат, а в това, че не създават семейства и не раждат деца. Интересно е ,че сте го подминали в този материал.
7
1
 
12
 
! Отговори
Не е обратима преди 3 години
Докато няма доходи, контрол и иноваций... Най - важното е в парламента да няма човек без супер сито за мозъци не за връзкари или синчета. Това за нещастие е невъзможно защото всичко е заето и никой мяма да махне синът си за да сложи директор някой умен дето ще прави нови правила... Много е късно..но винаги има светлина в тунела. Затова има останали ...малцина тук, заради светлината. Трябват промени които не са били прилагани никога в никоя държава до сега. Не да се стремят към партий и личности
6
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обратима е, с оставка на ГЕРБ и БСП на власт.
5
2
 
43
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 3 години
Mладите хора се завръщат най-често мотивирани от някаква смеска между носталгия и романтични спомени за миналото. До момента в който не опрат до някоя институция - напр. нужда от детска градина или нужда от сериозна медицинска помощ. Или докато не осъзнаят, че пенсионните им вноски отиват в каца без дъно и няма да видят нищо от тях. Или докато някоя мутра не ги пребие на някое кръстовище. Няма оправия в България.
4
1
 
34
 
! Отговори
Кога преди 3 години
най-сетне в тази държава ще започне да се работи не с количествени, а с качествени показатели! Проблема не е колко милиона населяват тази територия, а съотношението между работещи и плащащи данъци хора и такива дето лежат на социалната система и раждат само за да усвояват още и още помощи и не плащата нито данъци, нито сметки.
3
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
обратима е, достатъчно е римляните да минат 20% съотношение, което се очаква в близките 10 години и тогава ще се наблюдава бум на раждаемостта.
2
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия как изобщо стават доценти ?? Изключително плоски и повърхностни разсъждения, които би следвало да очаквам от десетокласник, например....
1
3
 
15
 
! Отговори
селянин преди 3 години
НЕ