България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички държави в ЕС
17 юли 2020 13:17, Нели Христова
181
България е на първо място по извънбрачни деца в ЕС
Снимка: Pixabay

България е с най-висок процент извънбрачни деца в ЕС – 58,5%, сочат нови данни на Евростат, цитирани от БГНЕС.

Процентът на новородените извънбрачно деца в ЕС през 2018 г. е 42, което е увеличение със 17% в сравнение с 2000 г.

На Балканите страната ни е следвана от Косово с 38,7%, Сърбия – 26,8% и Хърватия с 20,7%. След тях се нареждат Северна Македония с 12,1% и Гърция с 11,1%. Няма данни за Албания и Черна гора.

През 2018 г. в осем държави-членки на ЕС повечето от новородените деца са родени извънбрачно – Франция – близо 60%, България – близо 59%, Словения – 58%, Португалия – 56%, Швеция – 55%, Дания и Естония – по 54% и Нидерландия – 52%.

Това според Евростат сигнализира за нова тенденция в статута на семействата в сравнение с по-традиционния модел, при който новородените са в брачни общности.

Броят на извънбрачните деца нараства в почти всички страни-членки на ЕС през 2018 г. в сравнение с 2000 г. Изключение правят Естония, Латвия и Швеция, където остава относително стабилен.

Най-висок е ръстът на извънбрачните деца в Португалия и Испания, където между 2000 и 2018 г. има промяна с +33,7% в Португалия и +29,6% в Испания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


181
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
2
 
7
 
! Отговори
В наше време вече е преди 3 години
възможно да се правят и ДНК-тестове. По-рано, през соца, на излъгани и изоставени момичета казваха, че това е много скъпо и труднодостъпно изследване и в краен случай се правеше само изследване на кръвта, което не е много сигурно доказателство за бащинство.Но днес може да се вземе ДНК проба и от покойник, стига жена му предвидливо да не го е кремирала, за да се избави от претенциите на любовниците на мъжа си.А колко пикли се абонираха за портфейла на 50-,60-годишни чичаци, раждайки им дете ...
111
4
 
6
 
! Отговори
До 107, 108, 110 преди 3 години
Ако бащата е припознал детето, то е негов законен наследник, независимо от това дали родителите имат сключен брак.Имате ли представа колко млади момичета родиха деца от мъже на възрастта на бащите им, само за да си осигурят издръжка? Ромският бизнес със свръхраждаемостта е съвсем друго нещо.Но наши моми - хубави и нерядко високообразовани, още през 90-те години се юрнаха да забременяват от по някой чичо, който някак е забогатял или поне се прави на Богат. И чичакът с гордост припознава детето.
110
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите и в миналото не сключваха граждански брак, но поне мъжките рожби биваха припознавани от бащите.Днес и някои двойки от останалите етнически общности живеят на семейни начала без брак. Но ромите стават все повече и затова расте относителният дял на децата, считани за извънбрачни. Макар че в почти всички случаи майките на тези деца живеят на семейни начала с някой от мъжете, от които са народили деца.
109
1
 
11
 
! Отговори
ТеРаждат, ниеПлащаме преди 3 години
По времето на социализма бащите от ромски произход припознаваха само новородените си деца от мъжки пол.По онова време децата под 18-годишна възраст биваха вписвани поименно в паспортите на родителите си, на една от вътрешните страници. И ромовете с гордост показваха един на друг по колко синове имат, като важно вадеха и разтваряха паспортите си на съответната страница.Днес е по-изгодно да не припознаят нито едно, та майката да взима повече бонуси като самотна. От този гювеч папа и бащата.
108
3
 
4
 
! Отговори
Оги преди 3 години
,,И какво ло.шо му има на брака"Е явно има доста лошо,щом в България се сключва рядко.Ако няма тогава,защо не се женят?
107
3
 
18
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
И какво ло.шо му има на брака? Всяко момиченце като малко се е представяло с бяла рокля и принца на мечтите. Може да е скромна сватба. Не е нужно да каниш цяло село,както едно време,а най-близките. Сватбата олицетворява любовта,защо да нямаш дори снимки от момента когато си бил млад и най-щастлив? Децата трябва да са продължение на любовта. Само в България май мислим само за съжителство,което звучи временно.
106
2
 
9
 
! Отговори
е преди 3 години
До До 108Ако е признал детето, няма как това да се случи. Може да нямаш брак с майката на децата ти, но задължително трябва да ги признаеш. Другото е много долно.
105
0
 
13
 
! Отговори
До 108 преди 3 години
Ами щом нямате брак е извънбрачно. Гледай роднините ти да не научат тия подробности,че някой ден може да имат претенции към имота ти. Много алчни хора има. Правят се добри,ама стане ли въпрос за пари и имоти съм ставал свидетел как братя и сестри се хващат за косите.
104
3
 
3
 
! Отговори
В България преди 3 години
сме добре. Дори да има много извънбрачни деца поне нямаме родени в брак между гейове. Няма още научни изследвания доколко вредно е това за крехката детска психика.
103
3
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Мъже що правите бебета ? Пазете ги жените,ако не искат бебе. бебетата много ядат после !!
102
0
 
6
 
! Отговори
е преди 3 години
До бай ПешоДа, извънбрачно е според закона.
101
9
 
8
 
! Отговори
d преди 3 години
Природата заличава гените на нежелаещите да имат собствени деца.Тя няма нужда от безкрайни егоисти и затова ги заличава като неуспешни индивиди. Остават тези, които имат желание да се размножават независимо от обстоятелствата. В тази връзка хората от европейски произход до няколко века вероятно ще изчезнат съвсем.
100
1
 
3
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
До До 101Добре де, аз и жена ми нямаме граждански брак, живеем заедно отдавна и никой не знае, нито го интересува дали имаме брак. Имаме едно дете - то извънбрачно ли е??
99
2
 
8
 
! Отговори
До 101 преди 3 години
Бай Пешо,делят се защото законните деца се водят законни наследници. Представи си жена ти да е кръшкала и като умре да изникне още някой си с претенции, че е също дете на жена ти и да се съди с твоите деца за имот. Да има същите права над имота над жена ти,както и твоите деца. Ей затова е делението на законен накредник или не. Дори ко.***.ле.то на краля НЕ е можело да стане крал в средновековните монархии.
98
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пак статия за ромбоидите. те не се женат за да точат помощи, всички го знем .. и имат по 4-5 деца
97
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 102Тук говорим, за деца, чиито родители не са семейство, а не за невъзможност да отгледаш дете.
96
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бай ПешоЗащото това им се отразва много. Едно е да си с мама и тати, друго е единият да липсва.
95
8
 
12
 
! Отговори
До 100 преди 3 години
Да ти кажа,ако живееш в едностайно жилище как да гледаш дете? Дете се създава,ако може да му осигуриш някакво бъдеще и може да го издържаш. Ако си беден,не е егоизъм
94
12
 
7
 
! Отговори
бай Пешо преди 3 години
що за глупост е децата да се делят на брачни и извънбрачни?!?!
93
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Напълно нормално е. За съжеление ние сме най-големите егоисти в цивилизования свят. Това си личи от осигуряване на една заплата, а взимане на друга. Като вземем властта си уреждаме нас и т.н. За да има семейство трябва да има компромиси с другата страна и консенсус. Един куп хора, когато им запари под *** си обират крушите и изоставят другия. Така, че в бъдеще ще е още по-зле, защото всеки казва "Аз един живот живея, имам нужда от свое пространстов и т.н."