Под наем, нов дом... Време ли е за купуване на ново жилище?

Вижте съветите на експерта Снежана Стойчева
18 юли 2020 07:30, Снежана Стойчева
66
 Под наем, нов дом... Време ли е за купуване на ново жилище?
Снимка: БГНЕС

Дали въпросът "Трябва ли да си купя жилище или да живея под наем?" ви тормози от години или за първи път си го задавате. Ако е второто, отложете покупката. 

Купуването на нов дом е голямо, вълнуващо събитие, което трябва да разгледате внимателно и да го реализирате, когато сте наистина готови. Ако откриете, че кимате утвърдително на твърденията по-долу, това време може да е сега. Може би моментът е настъпил или се е приближил доста.

 
Искате ли да притежавате дом?
 
Да станеш собственик на дом е сериозна промяна в начина на живот, която идва и с много повече отговорности. Грижата за собствен имот и допълнителните разходи за поддръжката му са част от сделката за придобиването му. Но предимствата да бъдете единственият или поне основният човек, който взема решение какво може да се прави в него, е важно.
 
Искате ли да имате контрол върху вашето жизнено пространство?
 
Когато притежавате свой собствен дом, това пространство става изцяло ваше. Можете да боядисате стените оранжево, можете да премахнете стени, може да изградите нови. Важно ли е това за вас?
 
Искате ли да имате възможността да превърнете квартала във ваш дом?
 
Притежаването на жилище ви позволява да пуснете корени на едно място и да създадете връзки със съседи. Вие контролирате колко дълго ще останете на това място. Можете да се установите в квартала и да не се притеснявате дали наемодателят ви ще продаде жилището или ще вдигне наема. От вас зависи да участвате в живота на квартала и той да се превръща в по-добро място за живеене.
 
Готови ли сте да изградите собствен капитал?
 
Плащането по ипотеката може да изглежда подобно на плащането на наем, но не е така. Всеки месец малко повече от този дом се превръща във ваш финансов актив. Това се нарича изграждане на собствен капитал чрез вашето жилище. След като този капитал е достатъчно натрупан, той повишава вашето богатство и кредитоспособност.
 
Когато притежавате собствен дом, разходите за него стават по-предвидими. Наемът може да се колебае, но ипотеката с фиксирана лихва прави разходите ви за жилище по-ясни. Подобрената стойност на дома, данъците върху имота и застрахователните вноски могат да повлияят на разходите, но не както при наема. Интересува ли ви това?
 
Можете ли да си позволите да си купите дом?
 
Има доста разходи, които трябва да вземете предвид, когато решавате дали наистина можете да си купите жилище. Онлайн калкулаторите на ипотечните кредити са добро начало, но има и други разходи, които не трябва да пренебрегвате. Например, ще ви трябват пари за авансовото плащане и за финализиращите разходи. Добре е да предвидите от 6 до 10% за затваряне на сделката. Обмислете и колко сигурна е работата ви. Можете ли да разчитате на сегашните доходи и в следващите няколко години? Също така, помислете и за текущите разходи за стопанисване на имота. В допълнение към главницата и лихвата за вашата ипотека, ще имате няколко застраховки, данъци върху собствеността, такси за поддръжка на общите части в имота. Ремонтите и поддръжката ще варират значително, но можете да очаквате да изразходвате още около 1% - 2% от продажната цена на жилището всяка година.
 
Дори и с цялата изброена информация, може пак да бъде трудно да направите сравнение на разходите за собственост на дома с текущите ви разходи за наем.
 
Можете ли да се класирате за ипотечно кредитиране с ниска лихва? Намерили ли сте квартал/район, който отговаря на вашите нужди?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: жилищеимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тая баба щом са дали думата, явно другите са на борсата за безработни
55
0
 
4
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Време е да да купя , ама след като вие изгладнеете *** и при падаща цена , нали 2020 щеше да е годината с Най-много материал на тухлената борса щеше да има за всекиго по 3 апартамента а кво се оказа няма скрихте всичко от пазара да не се минете тоест си обухте гащите , спокойно идва време да ги свалите до глезените направо и тогава ще ви преподавам Имотология науката
54
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
52,Да, това са проблемите с доходите като цяло. Остава и трети- държавата да създава ясни правила и да помага на бизнеса, а не да му пречи и да го рекетира. Ако примерно правят път на реална цена 1/2 от сегашната, но фирмата не краде и изпълнява без подизпълнители на още 1/2 от нейната си цена, то ще има и качество, и заплатите на работниците й ще са не 1000лв, а примерно 3000лв и пак ще е на печалба.Та... Без оправяне на държавата и въпреки нея не умираме от глад, но и не просперираме.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50,Не гледай статистиката в НАП. Много(тия 1.43, които са поне по 3, ако смятаме от работещите, защото има деца и пенсионери все пак) работят на МРЗ плюс доплащане под масата. Още много други имат малки фирми и декларират примерно по 3-4000 годишна печалба, което далеч не е истинският им доход, а се е просто укриване на данъци чрез счетоводни врътки. Сивата икономика у нас официално се оценява на около 50%, т.е. може да е и бая повече. Затова и хора на МРЗ или безработни карат нови коли.
52
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой го интересува колко взимали някакви извън България?! Да взимат и да си ги харчат. Тук става дума за България и доходи и цени в България. Иначе става аз взимам 10000 месечно в Конго, ти взимаш 12000 в Сомалия, оня взима 9000 и живее в Манхатън, а четвъртия взима 15000 и живее в най-забутаното село на света.
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 46много ми интересно какво работи и по-важно какво може този българин в сащ и европа,че да взима 10-12 000 евро.пълни фантасмагории.
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 46пълни глупости кои българи получават 10-12 000 евро на месец в сащ и западна европа.ти да не говориш за уорън бъфет и доналд тръмп.
49
2
 
2
 
! Отговори
До Анонимен 46 преди 3 години
Е, добре, макар че познавам хора, които са с по 10-12 000 евро месечен доход в САЩ и в Западна Европа, но те наистина са с много висока квалификация.Но да приемем това, което казваш ти. Ако едно бълг.семейство днес има месечен доход 4-5 000 евро, без да мизерства то ще може за 3 години да събере пари за хубаво жилище без да се налага да взима заеми.Значи проблемите са два:Да работим достатъчно качествено, за да взимаме такива пари;работодателите да плащат справедливо.
48
2
 
11
 
! Отговори
Сиси преди 3 години
По цял свят падат цените на имотите,очаквайте скоро у тук балона да се спука.Въпреки платените статии напоследък как имотния пазар ще процъфтява всичко сочи натам.Изчакайте до пролетта на следв.година и ще си говорим.
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България през 2017 година 1,43% от хората са били с доход над 5000 лева месечно. Какви 5% с многохиляден месечен доход?!
46
1
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 3 години
Средната класа не е средна по доходи.В България, за която коментираме, средните по доходи са с около 650 лева месечен нетен доход. При двама работещи - 1300 лева. В София малко повече, около 800 лева нетен доход.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със 700 евро месечна вноска, ще изтеглиш кредит от 110000 евро за 25 години при 6% лихва. Един двустаен в София, в примерно Младост, струва около 60-70 хиляди евро. Купуваш го с кредит от 100000 лева и месечна вноска 700 лева, а останалата част от 10-20 хиляди лева, я имаш в наличност.
44
1
 
4
 
! Отговори
Waw преди 3 години
Не чета тези помии, те са или платени или сочат нечий апетит...ако имаш пари си ги харчиш без тези автори...
43
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
38,10000 евро чисти за семейство не са среден доход никъде. По-скоро 3-4000 до 5000 за Западна Европа при двама работещи.Ако говорим за висока средна класа или богати, то и тук има домакинства с 10-20000 и нагоре доход, като даже не говорим за мафията, а за собственици на бизнеси, мениджъри и т.н. Не са много- примерно 5% от населението, но и на запад са такъв процент от населението.Та... Стига с тия приказки за някакви неземни заплати. Няма кой да ни ги даде.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде да не са 600лв срещу 700лв, ами по-скоро 600лв срещу 700EUR вноска .. и проблема не е само в цените, ами в качеството на новото строителство (и по-точно липсата на такова) както и постоянното чувство че някой иска да те мине, очите на 8 да се оглеждаш за капани и врътки ..безумната такса, която брокерята искат за нищоправене и т.н . Т.е. цялостното усещане е че ще си прецакан, аз лично за това не съм купил, имал съм и имам възможност, но не мога да изхабя толкова нерви- не е нормален пазара
41
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Време е за емиграция от мутроландия !!!
40
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За София въпросът стои така.: дали да плащаш 600 лева наем или да плащаш 700 лева вноска по кредит за собственото си жилище. След 25 години в първия случай продължаваш да плащаш наем с мизерната пенсия, а във втория случай си изплатил кредита.
39
4
 
12
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Тука пак някви евроатлантици плямпат че заплатите били проблем а не цените . Ами не драги алчноста на простите Българя е проблем че ти продават няква стока на нереална цена с ефект на 300 % печалба. Заплатата няма никакво значение в относителна стойност а в покупателна способност , ако ще и 3000 долара да ти е заплатата като може да ди купиш с нея кило зеле си бедняк( и живееш в бананова държава). Под 100 000 лв компромисно жилище в Бг няма , вижте , за 100 000 Е какво може да купите по света
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Вярно е, д си мобилен е голямо предимство, също и да си имаш предостатъчно пари за личните си разходи. Особено докато си още ерген.Обаче когато заплатите са малки и на всичко отгоре вече си се обременил със семейство и деца, тогава е добре да имаш свой дом. Мобилни семейни хора има в западния свят, но и те са спокойни само ако имат професии, носещи добър доход и гарантиращи, че няма да останат безработни.
37
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 38Вярно е, д си мобилен е голямо предимство, също и да си имаш предостатъчно пари за личните си разходи. Особено докато си още ерген.Обаче когато заплатите са малки и на всичко отгоре вече си се обременил със семейство и деца, тогава е добре да имаш свой дом. Мобилни семейни хора има в западния свят, но и те са спокойни само ако имат професии, носещи добър доход и гарантиращи, че няма да останат безработни.