Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?

Все повече държави добавят България в списъка с опасни за пътуване държави
18 юли 2020 12:11, Ния Христова
165
Ще успее ли България да спаси сезона с чуждестранни туристи?
Снимка: Pixabay
Броят на заразените с коронавирус у нас продължава да нараства. С това се увеличиха и страните, които добавиха България в списъка с рискови държави, пристигащите от които подлежат на 14-дневна карантина. Всички, които пътуват от България за Австрия, Белгия, Кипър, Великобритания, Нидерландия, Унгария и Латвия, ще бъдат поставени под карантина. 
 
От гледна точка на чуждите туристи, сезонът за момента изглежда обречен. Това показват и данните на летищата в Бургас и Варна. Данните за юни показват 99% спад на пътници и 97% спад в полетите спрямо миналата година в Бургас. Цифрите за Варна показват 89% спад в пътниците и 79% в самолетодвижението за 2019 г.
 
От 1 до 12 юли в Бургас са отчели 89% по.малко пътници и 80% по-малко полети. За варна цифрите сочат: 79% по-малко пътници и 62% по-малко самолетодвижение за 2019 г. 
 
"Ситуацията със стартирането на летния сезон не е окуражаваща. Около 30% от хотелите по Черноморието са отворили, а спадът е драстичен. Обръщаме се към българските туристи и разчитаме на тях". Това заяви Атанас Димитров от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация в ефира на bTV. 
 
Той подчерта, че за момента у нас няма чак такова показване на заразените с COVID-19, каквото се твърди. Просто има покачване в направените PCR тестове. Той уточни, че е важно да се говори за проценти, за тестове и бройки. По-високите цифри предизвиквали стрес у туроператорите и агенциите, с които България е партньор. 
 
Димитров обясни още, че не може един ден заведения да се затварят, а след това да бъдат отваряни отново. Той казва, че затварянето носи големи разходи, а в социално-икономическите мерки заведенията не получават достатъчно. 
 
Той е на мнение, че у нас се предлага достатъчно качествен продукт и твърди, че неудачи има и в Гърция и в Турция. 
 
От свая страна гръцкият икономист Плутархос Маридакис изтъкна, че южната ни съседка тази година се надява да спаси туризма си само с 50% спад, като за Северна Гърция спадът през юни е 80%. 
 
Той обясни, че в Гърция никога не са пренебрегвали вътрешните туристи. 
 
"След толкова години в България съм забелязал, че преди пандемията, основен фокус в туризма са чужденците. Забравяме българите до момента, в който ще имаме нужда от тях. Разликата между Гърция и България е, че никога не сме пренебрегвали вътрешния туризъм", обясни той. 
 
Маридакис обясни, че българските туристи в Гърция остават около 150 млн. евро и са на 16-тото място от туристите. Той изтъкна, че в Гърция има сурови глоби за неспазване на мерките. 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
1
 
! Отговори
Морски преди 3 години
До Ямболски цървулПо центъра, както и на плажа, и в морската градина, се носят на талази жители на Ямбол, Сливен, Канобат, Хасково, и пр. Ужасно много сте, като скакалци, с хладилни чанти и даже салфетки си носите от Ямбол. Врете се между блоковете да не плащате за зелена зона. Ние местните сме се скрили по къщите от вас, по центъра ходим от понеденик нататък.
129
0
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Не.Няма да се спаси сезона.В Бургас бях днес.Претъпкан е само с българи.И по центъра-само местни!
128
1
 
11
 
! Отговори
Gogo преди 3 години
Ако бутнете някой и друг бетонен хотел и има повече пространство и въздух може би ще успеете да привлечете туристи, но със сегашната инфраструктура и бетонки сте загубена за години напред.
127
2
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Е,... много ми е зор за туристическия бранш...ха,ха,хаааааааааааааДа ходат да копат картофи ,бе...!Така поне , нема да стоят гладни ха,ха,хааааааааааа...
126
7
 
8
 
! Отговори
!!! преди 3 години
Ти си доста луд,кой нормален чужденец ще дойде на гнусното ви ***...,..ние бягаме към Гърция тия чакат Братушки,луд народ сте Доганистанци!
125
1
 
10
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Пиши го бегал този сезон. Нищо не е както трябва .
124
1
 
10
 
! Отговори
az da vi преди 3 години
Хак им е на крадците с хотелите калпавия сезон. И догодина да е така, че и по лошо.....
123
4
 
11
 
! Отговори
Отвратен преди 3 години
Боко за да докопа и "усвои" парите от Брюксел за борба с С-19 затри туристическият бранш в България. Какво му пука, че ще има съкратени и уволнени, щом още няколко милиона ще влезнат в чекмеджето? Знае, че е пътник и за това краде като за последно, както и останалите алчни герберасти! Кой ще ти дойде в България, след като всеки ден увеличават бройката на заразените? Ех пуста алчност герберска!
122
5
 
4
 
! Отговори
Ние пък ще ходим преди 3 години
в хотела на НиноваПешев на Халкидики,въпреки,че за един човек нощувка съсзакуска излиза 166 ?.То затова там почиват партийния клир и Радев,няма простидосадници да ти гледат в канчето.
121
2
 
15
 
! Отговори
Разбира се че няма преди 3 години
Те изпуснаха питомното(нашите туристи),изгониха ги със скъпотия и лошообслужване,а сега искат да хванат дивото.Е,сигурно ще дойдат наглосаксонскиотрепки да се напиват като животни,но и това няма да ги спаси.Ще плачат пакпо ТВ държавата да им помогне.Тя ще го направи и по такъв начин ще дотирапочивките на наглосаксонците-ще дава пари да оцелеят хотелите,в които почивката на ренегатите да им е по-евтина отколкото ако си стоят у тях.А занашенеца е скъпо и с неуважително отношение.
120
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мутрите по черно море им дреме дали ще фалират,всичко са направили с крадени пари.
119
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига рахатлък с този туризъм! Туризма е сезонен!Дигайте гащите, запретвай ръкавите и да правим промишленост и стопанство иначе ще бъде тъмно!От 30 г. не се знае какво е индустрия в България!
118
0
 
12
 
! Отговори
никога! преди 3 години
Българска работа!
117
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В всички хотели уволняват много хора,и вкарват през Полша украинци които работят за 500 лв. Печелбари
116
0
 
31
 
! Отговори
На този свят ..... преди 3 години
идва моментът в който всеки си плаща вересийте !Щели да фалират !?!?!? А га ядоха кифтеата си мълчаха ....
115
0
 
3
 
! Отговори
Югозападен преди 3 години
Не
114
9
 
1
 
! Отговори
До 122 СПОКО ,БЕ... преди 3 години
Много ти е отворена устата та може да заминеш на вечна почивка
113
3
 
16
 
! Отговори
До122 преди 3 години
Ами чекмедже-бабаит къде ще "почива"?
112
11
 
9
 
! Отговори
СПОКО ,БЕ... преди 3 години
КАКА ВИ КОРНИ ШЕ СПАСИ СЕЗОНА ....ХА,ХА,ХААААААААААХОТЕЛА И В ХАЛКИДИКИ , РАБОТИ С ПЪЛНА ПАРА!ГРИПЕНА ВЕЧЕ ТАМ СИ ПОЧИВА.....А И ЯХТАТА НА БОЖКОВ Е НА КЕЯ НА ХОТЕЛА!СЪОБЩИХА ГО ПО "ХОРИЗОНТ" РАНО СУТРИНТА...ХА,ХА,ХААААААААА
111
0
 
33
 
! Отговори
пожеланието преди 3 години
До ДодоФалити навсякъде без конкуренция! Господ сизнае работата! Морето дава и взема...Всичко ще ни вземе морето!!!