Цените на имотите у нас ще останат стабилни и през 2021 г.

Eксперт: Пазарът е възстановен на 90% след удара от COVID-19
19 юли 2020 09:22, Красимир Ангелов
112
Цените на имотите у нас ще останат стабилни и през 2021 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви ще са цените на имотите у нас през следващата година зависи от действията на Европейската централна банка. Вероятно пазарът ще бъде облагодетелстван от разхлабената монетарна политика в Европа, цените ще останат стабилни и дори могат да продължат да растат. Това каза Георги Павлов от Proptech.bg, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"У нас пазарът на недвижими имоти е възстановен на 90% след удара от пандемията", посочи Павлов.

Още по темата
"Пазарът е в много добра кондиция, независимо, че много анализатори очакваха, че той ще понесе по-голям шок. Основната причина за спокойствието са банките... Те постъпиха по един неочаквано атрактивен за клиентите начин", посочи той.

По думите на Павлов коронавирусната криза увеличава интереса към къщите у нас, но предлагането все още не е съобразено с рязката промяна в търсенето - то расте с над два - два и половина пъти.

Експертът смята, че тази тенденция ще се запази и предупреди, че когато един имот е много евтин, то има причина за това.

"Коронакризата не доведе до нови тенденции, тя по-скоро ускори съществуващите", смята той. 

Павлов отбеляза, че бизнес имотите са обект на много голяма, ускорена трансформация, като най-засегнати са търговските площи, за които има риск да не се възстановят след пандемията.

Вижте целия разговор във видео материала тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои строители дори не правят отстъпка от цената, когато продават на зелено. Ако строежът е на някое хубаво и удобно място и жилищата по план са хубави, тогава се опитват да ги продават на същите цени, на които се търгуват вече построените апартаменти с акт 16.Това е върхът на дебелоочието, но има балъци, които купуват и даже се хвалят с това. Затова има една пословица - "Избий будалите и тарикатите сами ще изчезнат." Докато има будали, ще има и такива, които ще забогатяват за тяхна сметка.
85
3
 
14
 
! Отговори
Ivo преди 3 години
София не е България че да определя модата в цените на жилищата. Има провинциални градове със развита инфраструктура, спокойни и по добри за живеене от столицата. Там цените няма как да паднат, все едно на коча топките да паднат. Софиянци мислят че са хванали деда си за шлифера. :-)
84
0
 
11
 
! Отговори
До Анонимен 68 преди 3 години
Затова, ако парите са повече, никога не бива да се влагат на едно място.Твоят приятел е трябвало да купи имоти в различни квартали и в никакъв случай на зелено, когато става въпрос за много мащабен проект. На зелено се купува само ако познаваш строителя и му имаш доверие. Но дори и тогава сам трябва да проучиш много неща - договора със собствениците на парцела, сроковете, каква отстъпка от цената прави, предвидените обезщетения, гарантирани ли са те и т.н. И пак има риск, когато е на зелено.
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да разбира ме така" цените да стабилни , че не може вече по ниско да се продава".
82
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът и колегите му брокери , ако искат да имат сделки е хубаво да посъветват клиентите си продавачи, че цените от преди COVID 19 са вече история и актуалните такива в момента са 20% надолу. Който продаде в момента няма да е на печалба, но предвид очаквания спад от минимум 40% ще спаси част от "инвестицията"
81
2
 
25
 
! Отговори
Pen преди 3 години
Брокерчетата не се отказват! Пропаганда до последно !! :)))) хаихаихаи
80
1
 
21
 
! Отговори
тц тц тц преди 3 години
Голям експерт, няма що. На фона на задаващата се икономическа и политическа криза или мнозинството хора, които си загубиха работата ли ще се запазят цените на имотите? Гледам улицата до работа всичкия дребен бизнес е изпозатворил. Нека да видим тази прогноза дали ще се окаже вярна или поредната платена статия.
79
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не го знам този Експертин ама аз съм в бранша от 20 години и такава криза с продажбата на имоти не съм виждал. Познавам десетки колеги кото продаваха в това число и аз.Казвам продаваха защото от 8 месеца не сме продали и една Барака камо ли нещо повече. Така че този Експерт в БГ ли живее или в някоя паралелна вселена. Цените не само падат ами направо се сриват.
78
1
 
35
 
! Отговори
Пешо преди 3 години
Когато е юли и слънцето грее, птичките весело пеят и морето е топло е много лесно да си оптимист. Когато дойде ноемврийския дъжд съчетан с висока безработица, силно орязани доходи и икономическа криза е друга песен.
77
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие се молете изобщо да можете да продавате, независимо от цената. И това ще е успех. Защото идват гладни бездоходни времена за всички, не само за вас
76
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Красимире, колко ти платиха да ги напишеш тези глупосттииии. Октомври месец идва криза, никой не се интересува от апартаменти и то на такива цени като в Западна Европа, 100000 евро за панелен едностаен 50 кв.м НЕ МЕРСИ, всички ще фалирате
75
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До TъпанарНищо не определят брокерите. Мина това време. Хората се поизучиха, пътуват по света и виждат как стават нещата. Може да сложиш и 200 цена, но когато не ти дават и половината - кел файда. Всяко нещо струва точно толкова, колкото някой е готов да плати (пазарен закон). Иначе - нула!
74
1
 
24
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Иначе имам информация за германия - в момента цените се държат (високи). Но в момента има забрана за обявяване на фалити и собствениците не могат да гонят наематели заради короната, банките при неизплащане на вноски. Това ще свърши есента и тогава може да стане весело.Като почнат да се връщат гурбетчиите поради липса на работа на запад и при нас ще стане весело. А като се има предвид липсата на туристи по морето тази година и пр. (доста ще останат без доходи) - може да стане съвсем весело .
73
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надай се коньо за зелена трева'...
72
14
 
4
 
! Отговори
арх преди 3 години
Старо строителство, без ипотеки, със всички възможни комуникации, ниско, добри съседи, паркинг , свободно пространство със зеленина наоколо, в средно голям град със всички удобства. Това няма как да му падне цената, напротив. Мокри сънища на някои. А реалната цена е тази в която се срещат интересите на продавача и купувача.
71
11
 
8
 
! Отговори
Tъпанар преди 3 години
Цените на имотите не са мръднали по никакъв начин, дори има завишение. Цените ги определят брокерите. Имаш апартамент от 100 м2 и си решил да го продадеш за 100 000 евро да речем. Идват брокерите и ти казват: "Ооооо, това можеш да го продадеш спокойно за 120-130 000 евро, ама понеже клиентите като идват на оглед, идват да се пазарят - дай да го пуснем за 150 000, че да можеш да сваляш". И те така...
70
9
 
6
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Аз също очаквам спад на имотите, но..... всеки иска апартамент... така не става. По-силния печели. Т.е. ще има една прослойка от хора които ще живеят на улицата.... за жалост. Това са законите на джунглата. Не може хем да нямаш кинти и образование, хем апартамент, кола и хубава жена да искаш. Винаги ще има едни нахендрени. Идеята е да не са прекалено много за да не стават бунтове.....
69
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О нееееееее~ тия високи цени нееееее~
68
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
имам един приятел,който преди време продаде наследствен огромен апартамент в центъра на софия като с парите си купи 2 четиристайни и две гарсониери забележете на...зелено в полите на витоша с тенис кортове,басейни,парк,гаражи плати 100% от цената...много изгодна сделка нали?да но инвеститорът взе,че фалира и нито пари нито апартаменти.добре,че жена му има гарсониера в люлин та да има къде да се подслони!
67
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясно е че е платена статия, за това и днес са сложили тази снимка. ;)