Цените на имотите у нас ще останат стабилни и през 2021 г.

Eксперт: Пазарът е възстановен на 90% след удара от COVID-19
19 юли 2020 09:22, Красимир Ангелов
112
Цените на имотите у нас ще останат стабилни и през 2021 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Какви ще са цените на имотите у нас през следващата година зависи от действията на Европейската централна банка. Вероятно пазарът ще бъде облагодетелстван от разхлабената монетарна политика в Европа, цените ще останат стабилни и дори могат да продължат да растат. Това каза Георги Павлов от Proptech.bg, в предаването "Клуб Investor" по Bloomberg TV Bulgaria.

"У нас пазарът на недвижими имоти е възстановен на 90% след удара от пандемията", посочи Павлов.

Още по темата
"Пазарът е в много добра кондиция, независимо, че много анализатори очакваха, че той ще понесе по-голям шок. Основната причина за спокойствието са банките... Те постъпиха по един неочаквано атрактивен за клиентите начин", посочи той.

По думите на Павлов коронавирусната криза увеличава интереса към къщите у нас, но предлагането все още не е съобразено с рязката промяна в търсенето - то расте с над два - два и половина пъти.

Експертът смята, че тази тенденция ще се запази и предупреди, че когато един имот е много евтин, то има причина за това.

"Коронакризата не доведе до нови тенденции, тя по-скоро ускори съществуващите", смята той. 

Павлов отбеляза, че бизнес имотите са обект на много голяма, ускорена трансформация, като най-засегнати са търговските площи, за които има риск да не се възстановят след пандемията.

Вижте целия разговор във видео материала тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавна статия, затова я пускат в неделя...........Прогнозата ми -до 2 месеца -35 %, до 6 месеца -50 %
65
7
 
14
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Народа става все по-богат и богат. Нормално е ценитв да вървят нагоре. Щом има кучувачи, ценита са си ОКЕЙ!!!
64
2
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
Да, но и в германия се говори за скрит балон, поне в големите градове. На места цените са скочили двойно и тройно в сравнение с 2010 г., За много обикновени хора жилищата са станали доста скъпи...А москва имали много високи доходи (сравнени с други руски градове), но и цените били съответно западни... Заради големия наплив имали обаче още "московско жителство" като при нас едно време. (Поне така ми разказаха преди години). И голямо драпане, докато се сдобиеш с жителство
63
8
 
9
 
! Отговори
Аз съм архитект преди 3 години
И подкрепям коментара направен от строителният инженер. Реалната цена на квадратен метър в София е около 60 до 80 евро. Продавайте си сега апартаментите за 10-15 хиляди евро, защото след 6 месеца наистина цените на апартамент ще са по 2-3 хиляди евро.
62
2
 
14
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Цените на имотите у нас наистина са си доста стабилни. Вече подгонихме тези в Западна Европа. Аман от алчни брокери и изнудвачи
61
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Икономиката е отсякла: в почти целия свят едно средно голямо жилище да се изплаща 20 години с 1/3 от средното брутно възнаграждение на страната !Така е било,така и ше бъде !
60
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ,вижте цените на имотите на Запад и в Петербург и Москва !Кво ми коментирате разни хипотези без претенции за аналитичност.Естествено ,че си има пикове и спадове,естествено,че цените са релевантни на много икономически условия,но крайния резултат е винаги имота е реципрочен на стандарта! Ако паднат имотите,ще ви паднат и доходите! И обратно ! Забравете,че при това икономическо статукво ще си купите апартамент 80кв за 20 хил лева.Ако не ми вярвате пък,стойте под наем и чакайте....
59
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
извинете за грешката при набиране
58
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
грипът Ковид 19 ще мине и замине и друг ще дойде.но имотът остава за деца.внузи и правнузи.един апартамент от 60 кв.м.в Германия е 220 000 евро.една къща с двор 500кв.м.е над 600 000 евро.
57
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно дори ще скочат 2-3 пъти. Просто след това световно раздаване на пари няма как да се избегне една супер инфлация.
56
2
 
32
 
! Отговори
May be преди 3 години
При предишната криза, която започна 2008г, при нас нещата се отрази ха 2009г, с около година закъснение. В момента в САЩ има двуцифрен спад на Бвп и безработица 60млн, което е много по тежко спряно 2008г. Хайде сега сами си отговорете след няколко месеца как ще го усети Европа и ние. Много ще е тежко, а за имотите вече и на малките деца им е ясно, че няма как да не де обезценят, те да свързани със състоянието на цялата икономика. Има пари хората купуват, няма пари не купуват.
55
2
 
6
 
! Отговори
May be преди 3 години
Do RazocharovanГосподине, за да не се разочарова те и за да сте по информиран и съответно богат прочетете малко в нета за цикли в цените на имотите, за кризи и как цените се сриват за определен период от време, вижте има и статистика за цените на имотите за доста години назад. Обърнете внимание 2009-2013 какво се случи с цените. След това ще си отговорите на много въпроси, пък може и имот да си купите в подходящ момент, а не когато е на най високата си стойност.
54
2
 
22
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Давам 800 евро на квадрат в София в момента макс - очаквам оферти. Догодина по това време офертата няма да важи така че побързайте.
53
1
 
24
 
! Отговори
Коки преди 3 години
За жилища на добри локации в София винаги ще има търсене, но стотиците блокчета по кварталите вади, ливади, долини и "само на 12 минути от центъра" ще има застой.Икономическата рецесия тепърва предстои. Демографският спад е факт, а не привличаме и особено много чужденци, които да наемат/купуват имоти тук.
52
1
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
...Я сложете и гаражи (22-26 кв.м),тип клетка,от 20 000 евро,до затворени гаражи от 30 000 в нови сгради и пак си направете сметката
51
1
 
20
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
А ковид кризата като удари банките дали ще отпуска ипотечни кредити на щяло и нещяло? Дали няма да вдигне и лихвите на вече взетите такива? А хората останали без работа дали няма ще могат да ги плащат?
50
2
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
С всите разрешителни,канализация,изгребване на земна маса,отпадъци,тръби и т.н. излиза между 350-600 Е. в зависимост от използваните материал - среден до висок клас сграда!А сега сметнете цени от МИНИМУМ 750 евро до 2-3-4000 евра !
49
0
 
13
 
! Отговори
Anonimen преди 3 години
А иначе наистина ме интересува как се движат цените в момента и има ли реален спад, също и каква е реалната цена за строеж до ключ (на строителя). То на такива статии от брокери е ясно, че не може да се вярва. Ако може някой да сподели реални данни.
48
1
 
24
 
! Отговори
Шш преди 3 години
Момичето така и не в разбрало горкото, че кризата едва сега започва. Икономистите предсказват по 10 процента спад на световната икономика, тоя сънува тройно увеличение на продажбите.
47
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Твърде много са построените и непродадени нови сгради, финансирани с банкови кредити. Цените са фиксирани от банките на техни свръх очаквания. Фирмата не ги пуска за по-малко, защото има условия от банките. Цените на старите апартаменти пък се ръководят от тия на новите в същия квартал. Става скачени съдове, които надуват жесток балон, който рано или късно ще гръмне и ще завлече доста хора. Банкерите да спрат с лакомията и да изчисляват на база реални данни, а не на база прогнози. И да свалят ли