Опасна практика – тричането на кучета, все още актуална у нас

България попадна в световна петиция срещу изтезанието на животни
20 юли 2020 23:15, Анисия Иванова
94

Съвсем наскоро България попадна в световна петиция срещу изтезанието на животни.

Поводът не е случаен – тричането на кучета в село Бродилово. Авторите на петицията припомнят, че всяка година това събитие е повод за празник.

Виждали сме много пъти как много кучета са окачвани на въже над река Велека, местните ги въртят, а животните падат в реката.

Подобни традиции повдигат въпроса дали имат място в наши дни и кой и как следи да не бъде упражнявано насилие над животни.

Ветеринарният лекар д-р Мила Бобадова и психологът Аделина Иванова коментират темата в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
11
 
9
 
! Отговори
83122 преди 3 години
Тричането на кучета е антична психотерапевтична практика за премахване на стрес и по-дълбоки психотравми у кучетата, натрупани през годината. Тричането се практикува от любов към животните веднъж в годината и затова е свещен празник, а не обратното. Въртенето и хвърлянето във водата е своеобразен шок (и за хората се прилага подобно лечение в психоболниците). После всеки стопанин си прегръща и подсушава животинчето. Обичта между тях започва отново и начисто, без лоши спомени.
42
0
 
3
 
! Отговори
Който трича преди 3 години
Умира от ковид, не опитвайте, изпробвано е
41
10
 
13
 
! Отговори
КУЧКАРИ, а нима преди 3 години
гледането на кучета затворени в апартаменти не е престъпление срещу животните. Кой от вас ще иска да живее като затворник, с пет минути излаз на открито? Как се чувстват вашите кучета при такъв режим? Тричането е традиция по селата, там кучета си живеят на воля, ядат естествена храна, а не химия във вид на гранули, с каквото си храните вашите. Животните които се тричат, с нищо не показват, че са стресирани, падат във водата и веднага се изтръскват, което показва, че на тях им е хубаво, а не стре
40
6
 
8
 
! Отговори
народе... преди 3 години
Народ, който смята, че като мъчи кучета , това е на късмет и че като избира престъпник-той ще се справи с престъпниците--не ми го хвали.
39
6
 
9
 
! Отговори
Моето куче преди 3 години
изпада в ужас по време на заря, защо не забраните и нея? По голяма простотия е хвърлянето на пиратки, защо за тях кучелюбците си правят пас, а само срещу традициите ни плюят? А защо не се застъпят за това, че всеки ден сред хората се разпръскват тонове кучешки фекалии по улици и градинки и нанасят много голяма вреда на децата ни?
38
8
 
3
 
! Отговори
НПО на Сорос преди 3 години
Нестинарските танци са опасна практика, застрашават живота и здравето на упасниците в тях и предразполагаща към опити за подражание. Да се забранят!
37
3
 
5
 
! Отговори
Цоко, тук е клозет преди 3 години
защото като жабата само подражаваме и се правим на цивилизовани, а всъщност ни смятат само за пълнеж, т.е. баласт в ЕС. Приеха ни само за да ни отцепят от руското влияние, а НАТО само използва територията ни, иначе българите за нищо ни нямат. И Кипър е в НАТО, но Турция си прилапа половината остров!? Недай Боже, ако решат, пак могат да си окупират България, а НАТО пак няма да се намеси, но вече и Русия няма да ни помогне, защото сме продажници!
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора, нека да не се огъваме под натиска на НПО-тата днес, защото утре ще поискат забрана и за нестинарските танци. Те са много по-опасна традиция, не мислите ли?
35
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кучетата зимата си палят печка и седят на топло, загърнати в дебели кожуси и ботуши скитат из преспите, докато стигнат до близката кръчма, където надигат юсчета с отлежала гроздова и бистрят политиката.
34
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние българите правим от векове и ред други ужасни неща. Представяте ли си, издебваме невинната кокошка когато снесе своите деца и насилствено ги отнемаме от нея, за да ги изядем!
33
9
 
8
 
! Отговори
иво преди 3 години
това е традиция,тя има смисъл и трябва да се запази,аз също бих отишъл
32
1
 
8
 
! Отговори
Цоко преди 3 години
Българска медия, тема против тричането на кучета, 50% защитават обичая, 35-40% плювват всичко българско, 10% поскат шегаджийски коментари.Испанска медия, тема против коридата, какви ще са според вас процентите? Като си отговорите на тоя въпрос, ще разберете защо у нас е кл***зет, а в Испания не.
31
4
 
10
 
! Отговори
Бг традиции преди 3 години
Не мога да разбера защо соросо идите толкова се дразнят от този традиционен празник на странджанци? На кучетата им няма нищо. Стават, изтръскват се от водата и заминават. Не е както когато тузарите (бизнесмени и политици) със скъпите си оф роуд джипове отидат на лов, изтрепят цяло стадо диви *** барабар с приплодите и се снимат за спомен върху труповете им. Това не е проблем за еколозите и за т.н. борци за правата на животните!?
30
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, че влияе добре на организма, подобно е скачането за Кръста на Йордановден. Стрес.. може би, тялото по този начин се подготвя за следващо нетипично натоварване, на същият принцип фитнес маниаците трупат мускули - тялото се адаптира. Айде стига вече с тея кучолюбиви истерии.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вместо кучета да тричат Радев, Нинова, Мая, Славчо и другите москалски агенти.
28
7
 
5
 
! Отговори
Писна ми преди 3 години
От къде се взе толкова простотия в тази държава! Аз предлагам да се трича всеки *** и да се дава онлайн и да го гледаме как се напокава и,, изпуска'' , защото ако чакаме на законите, ще потъва е все по-надолу в блатото
27
4
 
1
 
! Отговори
ТричанеМедицина преди 3 години
Дали 'тричането'не влияе на мозъка и нервната система като така да заякчава организма?
26
10
 
8
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Кой му дреме че уплахата на няколко noмияpa...
25
0
 
12
 
! Отговори
Глу-у-пости... преди 3 години
Даже е полезно и задължително трябва да се въведе при депутатите! Тичането на депутатите са се впише в конституцията...
24
4
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 3 години
Кога е този ритуал ? Дават ли го на живо онлайн или по Канал 3, понеже съм в чужбина..