Протестиращите - диференцирани, вече мислят за след оставката

Коментар на социолога Юлий Павлов и политолога Георги Киряков
20 юли 2020 22:20, Анисия Иванова
59

Антиправителствените протести не стихват, а днес демонстрацията в София се пренесе пред сградата на парламента, където се проведоха дебатите по вота на недоверие срещу кабинета.

Според политолога Георги Киряков в началото протестът е бил изключително цветен, но сега едни групи предпочитат да се диференцират от други.

"Започват да се мислят ходове и действия отвъд оставките при положение, че такива още не са дадени. В началото на протеста идеята се раздели по този начин - дайте да свалим правителството, после ще му мислим. Сега мислят какво точно ще се прави след това, как и кой ще го прави, което е грешка", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според социолога Юлий Павлов в началото протестите са издигнали общи искания, но първо са говорили, а след това са мислили.

"Протестът все повече започва, както и през 2013 година, да бъде доминиран от градската десница. И там има доста хора, които искат оставка на правителството, но казват и оставка и на президента. Как точно си го представят, не знам", допълни той в "Денят ON AIR".

Киряков изрази мнение, че докато не се смени начинът на мислене на българите, ще имаме проблеми с модела на управлението.

"Има обща тема, по която има консенсус е оставката на главния прокурор. Това няма как да стане според действащите закони и Конституция, ако той не го поиска", каза още Павлов.
Експертите коментираха и предстоящия вот на недоверие срещу правителството, който ще бъде гласуван във вторник.

"ДПС биха подкрепили вот на недоверие само ако са сигурни, че правителството няма да падне. Ще го подкрепят само защото знаят, че вотът няма да мине", категоричен бе Киряков.

Павлов се съгласи и допълни, че ГЕРБ и ОП нямат мнозинство и ако всички останали се обединят, на теория могат да свалят правителството, но няма кой да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
3
 
! Отговори
обективен преди 3 години
Времето на Хунтата и дон Барба Ганьос изтича.Въпрос на време е тези престъпници да си получат заслуженото , а всичко откраднато от тях да се конфискува.
45
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислят за след оставката...Рибата още в морето, те тигана подгряват!Скъпи сънародници и още роби на комунизма, направете първа стъпка - оставка и след това мислете! Който мисли, че оставката е вече решена, да ходи още веднъж за IQ коефициент!Всеки който има сносен, не извинете снасящ пост няма да го даде без борба - помислете сами!
44
3
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Тия що не вземат да почнат някаква почтена работа?
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощното шкафче ще бъде заменено от няколко скрина.
42
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божков слабо плаща или организаторите много крадат. Няма как пет файтона ,заблудени и платени да свалят законно избрано правителство. Има вече сведения ,че на калпак дават по 100 лева а ако си и с дете 150.
41
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никаква оставка.Имаме законно избрано правителство от суверена.Другарите ще трябва да почакат до март догодина.И ,ако не дай боже спечелят ,отиде коня у ряката. Пак купони за хляб и бензин, заплата от пет долара и отново в изходно положение.
40
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите знаят какви искат, *** са на друго място.Управляващите и всички около тях знаят какво ги чака .Инатят се като магаре на лед . Народа е на площада ,а не по кабинетите
39
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев - фигурант, Нинова - г-жа Лъжа ... всичко това казано от крадливата лоена топка от Банкя и повтаряно до износване от форумните му ***.Ама не ви ли е срам да повтаряте глупостите на един от най-уродливите и прости крадци захапали премиерското място някога?
38
10
 
21
 
! Отговори
Lili преди 3 години
Слепи ли сте ,че протеста е организиран от комунистите , които нямат търпение да лапнат милярдите от европейския съюз. Отдавна чакат за кокъла :))
37
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над конституцията има един - народа. По конституция това, по конституция онова, законите и конституцията са създадени да служат на хората - не обратното. Щом главният прокурор е мафиот и няма разделение на властите (както и м-у другото е записано в конституцията) има нарушение и хората с право изразяват недоволство
36
7
 
13
 
! Отговори
Vip преди 3 години
За двама от отровното трио е сигурно, че не са там безкористно единия борец срещу корупцията адвоката си събира клиенти, за Бабикян отдавна се знае, че се занимава с дейности за манипулация на общественото мнение в посока който плати - Борисов спомена, че му е поискал 8 милиона за да го направи министър председател навремето когато е бил кмет.. Едно е сигурно младите и наивните, които са на протеста и са там безплатно ще помогнат на тези да направят пачки на техен гръб.
35
12
 
19
 
! Отговори
Фигурант Радев преди 3 години
Къде се скри Метежникът-Фигурант Радев - май вече го е страх да излезе на протест със стиснато юмруче, за да не го освиркат !
34
6
 
16
 
! Отговори
Бойкиков преди 3 години
Вчера аверчето адвокати Хаджигенов гледаше като ..наакан? Направих му забележка- по- усмихнато,по- ведро да го дава..ето идва вече края на протестите:)( Август младите тръгват на море,старите на планина и по вилите на хлад....
33
11
 
26
 
! Отговори
СТОП ПРОТЕСТ преди 3 години
Няма да има оставкиЩе има избори след мандата на парламентаСТОП НА УЛИЧНИЯ ДИКТАТ
32
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев болен ли е вече?Къде ли ще се лекува?Понеже като се напълни Военна болница и свършат леглата, трябва да си ходи в Димитровград.
31
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те ако мислеха, щяха да работят, а не да скитосват по площада и да разнасят зарази.Доста безотговорно.Няма как да им се вярва.
30
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста е стихнал.Просто си тлее.
29
1
 
9
 
! Отговори
Прочетох преди 3 години
Диференциали и се успокоих, че този път политолозите говорят верни работи.
28
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най просто като се замисли човек е че изборите са скоро и е безсмислена Оставката към днешна дата, но оставката по точно не избирането може да стане на изборите. А оставката на Гешев могат да я изискват от ВСС
27
24
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туриста още ли проси в брюксел