4 ваксини срещу COVID-19 дават добри резултати

Учени от Оксфорд разработват ваксина, с която 95% от хората образува антитела
21 юли 2020 13:12, Ния Христова
13
4 ваксини срещу COVID-19 дават добри резултати
Снимка: Pixabay
"Ваксината срещу COVID-19, разработвана от Университета в Оксфорд, e хубава стъпка в правилната посока, но все още сме далеч от крайната точка на пътуването", обясни вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова в ефира на Нова телевизия. 
 
"Освен ваксината на Оксфорд, още 3 ваксини докладваха добри резултати", поясни вирусологът.
 
"В момента се работи по повече от 100 ваксини срещу COVID-19, които са в различни етапи на проучване. Създадена е сериозна организация, в която влизат 165 държави  - както богати, така и не чак толкова. Те искат да защитят своето население като подпомагат създаването на такава ваксина. Идеята е в началото на следващата година най-уязвимата част от населението да има достъп до нея", допълни още проф. Александрова.
Още по темата
"Ваксината от Оксфорд цели да създаде имунитет срещу вируса SARS-COV-2. Най-имуногенната част в него е т.нар. "шипче". Тя цели да създаде именно такъв участък в човешкия организъм, за да се даде имунен отговор", допълни вирусологът от БАН.
 
Тя казва обаче, че все още няма пълна яснота за това колко време ще трае създадения имунитет.
 
"Това, което знаем за тази ваксина, е, че предизвиква образуването на антитела при 95% от хората, които са я приели и стимулира клетъчен имунен отговор", коментира проф. Александрова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
2
 
! Отговори
Инфо!! преди 3 години
до #9 Ваксината срещу "спин" е само на 60% успеваемост , за направата на тази ваксина са били нужни 5 години . Corona Virusa e 30 пъти по силен от "спин" оставам на вас да решите дали казвам истината... Има го написано в патентите на двата вируса . Проверете и ще се убедите сами ... Яз не сам доктор .... ама мога да чета ....
7
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В коя ваксина е чипа. В първата или четвъртата.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами айде пускайте ги бре, няма да измираме като мухи!!!! От два месеца говорят, че имало ваксина, ами айде!
5
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8 инфо!!! Казваш, че знаеш много - дай тогава аргументи, че ваксините няма да са ефективни. какъв си - биолог-генетик?
4
6
 
11
 
! Отговори
Инфо!!! преди 3 години
Пълни лъжи !!!Това е измишльотината на века !!!Ако знаете колкото мен едва ли ще повярвате за тази ваксина.Аз живея в Лондон , до вчера не бях чул , нито прочел някаде . Ваксина срещу Corona Virus е невъзможно да бъде направена , всичко е само за "Пари"Тук в Англия са " Бавно Развиващи се" Започна заразяване от втората вълна на Вируса!! Сега ще ги видим ... и се питам защо крият да го опистат в новините ..Само в събота има на 50 нови заразени в южен Лондон
3
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Будалкайте ни с ваксината КОЯТО РАЗРАБОТВАТ докато Руската ваксина завърши пълни изпитания, одобрена е и е факт. От 1-ви Август завода започва да я произвежда серийно.Капацитета е 75 милиона дози на година.вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова идея си няма какво става с ваксината по света. Или пък нарочно пропуска "лошата" Русия, по нареждане на "началниците"?
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страничните ефекти как са, или няма значение?
1
1
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Първо да я пробват на дъртия peптил в Бъкингам.