Експерти: Промени в кабинета няма да успокоят протестиращите!

"Машинното гласуване се иска заради съмнения за манипулации"
Обновена: 21 юли 2020 22:38 | 21 юли 2020 22:35, Веселина Йорданова
352

След вота на недоверие в Народното събрание правителството оцеля, но се очакват промени в кабинета. Какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията. Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят. Премиерът освен това не допусна бежанци. Стабилността е очевидна. Позитивите трябва достойно да бъдат признати", заяви проф. Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите - оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.

"От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос. Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране - тази на главния прокурор - там възможностите за лавиране са много по-малки", изтъкна политологът.

"Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите? Не, няма", категоричен бе Тодоров.

Проф. Христова каза още, че сред протестиращите има всякакви хора, в това число и платени.

"Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща. Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството. Президентът Радев също няма да бъде успокоен", обясни тя.

По думите ѝ, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било изключително грешно.

Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.

"В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
241
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте спорили,когато свърши мандата на правителството и има избори,нека се реши тогава кой да управлява!Не е сложно!
240
2
 
1
 
! Отговори
До 275 преди 3 години
И КОЕ ТОЧНО Е ЛЪЖА, КАЖИ!!!!!!
239
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното гласуване ще съкрати до минимум разходите на изборните фалшификатори !С част икономиите, просто ще платят хонорара на руския хакер.....
238
7
 
14
 
! Отговори
Националист преди 3 години
Хайде стига с тези протести ! Ако 2-3000 човека могат да обърнат държавата в цирк или бардак, то по-добре да признаем , че нямаме държава. Полицията защо не задържа протестиращи без маски, струпали се повече от 100 души, крещящи истерично и вдигащи шум , за което се полагат глоби, някакво ***, зовящи за смърт,бесилки,измитане......? Защо никой не иска да въведе ред , за да могат нормалните останали 6 милиона българи да живеят живота си ? Защо,бе ?
237
3
 
6
 
! Отговори
Виждащ преди 3 години
АКО НЯКОЙ ОТ ВАС ПРЕДЛОЖИ ПОДХОДЯЩ НАЧИН ЗА ИЗМИТАНЕ НА ДС ОТ ПОЛИТИЧЕСКАТА ИМ ВЛАСТ ПОНЕ - ЩЕ ВИ ПРИЗНАЯ ЗА УМНИ. И ЗА НЕЩО ПОВЕЧЕ ОТ НАС.
236
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Независим анализАре стига лъга!И да си повториш хиляди пъти лъжата,пак няма да ти мине номера на нацистите - "Една лъжа,повтаряна много пъти,се превръща в истина" !
235
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Машинното гласуване е една пълна глупост. Няма европейска страна с такова гласуване.
234
6
 
7
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
До 285. И колко често да правим избори? Всеки месец ли? Защото 50 000 души не харесват правителството. Нали се сещаш. че винаги ще се намерят толкова при всяко правителство?
233
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Независим анализКакво ДС те гони,стига си лъгал,на вас все ДС или БКП ви е виновно,които ги няма вече над 30 години,щото трябва да се оправдаете с нещо за престъленията и лошото положение на България и си избърсвате ръцете с миналото,БКП,ДС и тем подобни несъществуващи отдавна неща,за да заблудите овцете и ви се хванат на въдицата и ги заблудите кой ограбва България!А простеста е на олигарси,служещи на чужди интереси,които сега не са във властта и искат властта,за да крадат отново!
232
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Машинното гласуване се иска заради съмнения за манипулации"А тогава пък с машинното гласуване какви измами ще има, не е истина направо! Вие вижте какво прави Държавна агенция "Електронно управление". Бас държа, че повечето от вас даже не знаят, че съществува такава агенция! А в тая агенция взимат заплати платени от вашите данъци и това което правят не върши полезна работа на никого!
231
4
 
3
 
! Отговори
Независим анализ преди 3 години
АКО ВИДИТЕ КОЙ ГЛАСУВА ЗА ББ, ЗА ДА ОСТАНЕ НА ВЛАСТ - ЩЕ ВИДИТЕ, ЧЕ ТОВА СЕ ДЪЛЖИ ОСНОВНО НА " НЕЗАВИСИМИТЕ" ДЕПУТАТИ ОТ АТАКА. АТАКА НЕ Е НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ ДРУГОТО ДпС - и ДВАМАТА ЛИДЕРИ СА ДРУГАРИ ОЩЕ ОТ ДС. ПРОСТО ВЛАДЕЯТ РАЗЛИЧНА ГРУПА ХОРА. И ТАКА, ДА ОБОБЩИМ - БГ СЕ ВЛАДЕЕ ОТ БИВШИТЕ И НОВИ ОТРОЧЕТА НА ДС, А ТЯХ НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА ИЗКОРЕНИ ЗА ВЕЧНИ ВРЕМЕНА. ЗА ГОЛЯМО МОЕ ЛИЧНО СЪЖАЛЕНИЕ БГ Е ОБРЕЧЕНА НА ДС. ТОВА НЕ СА МУТРИ, КОИТО НЯКАК СИ МОГАТ ДА БЪДАТ СЪДЕНИ, А ОБРАЗОВАНИ,
230
1
 
6
 
! Отговори
Байфидан преди 3 години
До 295. Ти кой набор си? Ние този филм сме го гледали през 2001, когато царят доведе млади и образовани хора, владеещи чужди езици, нечленували в партии. Ако не знаеш какво се случи после, поинтересувай се.
229
1
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 3 години
Машинното гласуване няма да реши проблема с купените гласове. Дали гласуваш с хартийка или с бутона на машина, като си купен какво значение има.
228
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не искаме промени, искаме всички вие да си тръгнете, защото сте доказани крадци и лъжци. Искаме нови млади лица. Хора, които са чели повече от една книга, образовани, владеещи чужди езици и развиващи се успешно в БГ. Стига вече с тази окупация на властта. Искам да няма партиен парламент, а да се гласува за личности. Махнете се мутри такива! От Вас никой, кадърен не може да се докопа до управлението, изгонихте хората от собствената им държава!
227
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да си изкарат мандата докрай и на изборите да се реши кой да управлява в България,а не със стачки,подкрепящи де факто крадливи олигарси!
226
2
 
7
 
! Отговори
Гледна точка преди 3 години
И пак да питам. Колко са протестиращите - 10 000, 20 000, 50 000? Кой им дава право да налагат силово исканията си на останалите 6 950 000 българи, за които никой не знае какво мислят и какво искат? Във всеки случай май не е точно това, което искат протестиращите, защото иначе и те щяха да са на площада, нали?Ама не са.
225
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"ПРЕДЛАГАМ закони!"Ама то закони имаме бе, приятел! :)Ако искаш други закони, по-добри, напиши ги, публикувай ги някъде да ги видим всички, да кажем "брей, какъв умен човек!", след което да се съгласим с теб и да притиснем депутатите да ти гласуват и приемат законите написани от теб.Викаш "предлагам", пък налице нищо нямаш! На празна сергия предлагаш...
224
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Не бре, Челентано не е от Шумен.
223
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ф.С.В.Абе гледай си работата,нашите сегашни депутати в парламента нямат никаква вина,защото са командвани от чужбина!Затова и се ослушват и не ги осъждат,защото тези,които са вътре в кухнята,знаят,че тези хора нямат основна вина за това,което се случва в България!
222
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Борисов подава оставка, насрочват се нови избори и ако Борисов спечели изборите да прави правителство. Просто е, какво има да се чудите, кой щял да дойде след Борисов."Ти май не можеш на 2 магарета слама да разделиш. Пак ще дойде ГЕРБ. Даже най-вероятно да си направят коалицийка с новата партия на Цветанов. Уж се скарали, ама уж само. За пред нас. Иначе им е важно какво слагат на масата за банкетите.