Експерти: Промени в кабинета няма да успокоят протестиращите!

"Машинното гласуване се иска заради съмнения за манипулации"
Обновена: 21 юли 2020 22:38 | 21 юли 2020 22:35, Веселина Йорданова
352

След вота на недоверие в Народното събрание правителството оцеля, но се очакват промени в кабинета. Какво ще е бъдещето на третия мандат на премиера Бойко Борисов? Темата коментираха политическият психолог проф. Антоанета Христова и политологът проф. Антоний Тодоров в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Редно е да се случат две неща. Едното е да се покаже, че чрез действие и чрез изговаряне и припознаване на сериозните искания на протестиращите правителството може да има саморефлексия за това, че е допуснало определени грешки. Да може да излезе достойно от ситуацията. Трябва да признаем, че Борисов има достатъчно добри резултати като министър-председател, особено в този мандат. Това е свързано с макроикономиката. Хората обаче това не успяха да го усетят. Премиерът освен това не допусна бежанци. Стабилността е очевидна. Позитивите трябва достойно да бъдат признати", заяви проф. Христова в "Денят ON AIR".

Още по темата
Проф. Тодоров от своя страна подчерта, че има две фундаментални искания на протестиращите - оставките на министър-председателя Борисов и на главния прокурор Гешев.

"От самото начало виждаме тези две искания. Легитимни ли са те според министрите, които казват, че протестът има легитимни искания? Бих задал този въпрос. Дали в рамките на този парламент ще бъде възможно друго правителство предстои да видим. Да не забравяме втората оставка, която е много сложна за реализиране - тази на главния прокурор - там възможностите за лавиране са много по-малки", изтъкна политологът.

"Факт е, че правителствената коалиция е единна и не се е разпаднала и това се видя на вота на недоверие. ДПС не участваха в дебата, те видяха, че това ще е контрапродуктивно. Те заявиха, че ще са опозиция. Въпросът е дали някаква промяна в това правителство ще успокои протестите? Не, няма", категоричен бе Тодоров.

Проф. Христова каза още, че сред протестиращите има всякакви хора, в това число и платени.

"Там има една много голяма амалгама от хора. Човек трябва да бъде много чувствителен към тези неща. Моята теза е, че организаторите на протеста и левите няма да бъдат успокоени след промените в правителството. Президентът Радев също няма да бъде успокоен", обясни тя.

По думите ѝ, ако не се даде знак за диалог от страна на правителството и то не продължи до края на мандата си, това би било изключително грешно.

Проф. Тодоров на свой ред обясни, че протестът е разнороден по своята същност и това в никакъв случай не е учудващо.

"В България машинното гласуване се иска по друга причина. Поради подозренията за гигантски манипулации при преброяването на бюлетините. Машинното гласуване се иска настоятелно именно поради съмненията за манипулация", допълни експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


352
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
14
 
7
 
! Отговори
До 236 преди 3 години
Лъжеш.Изборите са фалшифицирани.500 000 мъртви души са прибавени към гласовете на ГЕРБ.Списъците трябва да се изчистят от тях,за да има по-реален резултат.Нещо,което не устройва ГЕРБ.
180
5
 
17
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Алооо глезлювците с дипломи от Харвард след като с глупостта си докарате Божков и другарите на власт в България ще си биете камшиците обратно в чужбина ...а ние работещите тук ще ви сърбаме попарата ! Айййй сиктир бре !
179
9
 
14
 
! Отговори
Преструвки преди 3 години
Да си протестират бе, само да не ми пречат да се движа из София и да работя.Няма и година откакто преподвущърдихме доверието си към ГЕРБ на местни избори. Да не би да се е случило нещо от тогава, освен че ЕС позлати Бойко за новия програмен период и влезнахме в клуба на богатите - банковия съюз на Европа. Остава протестите да са, защото Гл.Прокурор настъпа много богати престъпници, а също и дребни в Президентството. Където има - има!
178
5
 
17
 
! Отговори
A преди 3 години
Татяна Дончева и Мая Манолова защо лъжат за метрото. Нали уж за нов морал е борбата. Ако морала им е този да защитават терористи - благодаря
177
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да има оставка, много хора са гласували за тези управляващи, неможе няколко политическо обвързани човека пред парламента да казват какво ще става.
176
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съмнения ли?От 10 години манипулациите и фалшификациите са норма,а не изключение.Да се разпусне "Информационно обслужване"където стават най-големите фалшификации.Да има наблюдатели даже и от Европа,за да не смеят местни преброители да допълват или зачеркват гласоподаватели.Данните веднага да се качват в интернет,за да може всеки да ги види.Да се спре купуването на ромски гласове и корпоративен натиск върху служители.
175
12
 
13
 
! Отговори
гогича преди 3 години
До Нема мърдане...Какъв Народ бе,я не се излагай?Хиляда човека били Народа.
174
18
 
19
 
! Отговори
Нема мърдане... преди 3 години
А народа има ясно искане:Оставка на бай ***, оставка на каскет Каренин, незабавни и честни избори!!!!!
173
8
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Еленко Божков прави партизански набези в Софийското метро.Тормози мирните граждани връщащи се от работа.
172
21
 
16
 
! Отговори
Алекс2 преди 3 години
Протестът с искане на оставка на Борисов има само едно име. Храни куче да те лае !
171
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато цъках каналите тази сутрин,попаднах на снощното повторение с Ризова и Татяна Дончева по Бтв. Такава вакханалия от глупости и изобилие от ментални проблеми, скоро не бях чувал!Бтв, пазете Цветанка! С тези гостуващи напоследък, да не хване червен вятър :)
170
19
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има бездeлници ,които крещят по площадите и си избиват комплексите...За друго и без това не стават...
169
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка Мутри!
168
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами те са храненици на Журито.Чакат да станем руска република.С тая мечта на бабите си са закърмени.А междувременно- сучат от Божков.
167
13
 
28
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Гешев да окаушва Фигурантът и да се свършва с тоз маскарад.
166
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ще ги успокоят оставки.Те защитават Черепа.А сега задържаха и други мафиоти, близки до него.Един друг почнаха да се натопяват.Гешев е страхотен. Разбуни ,, гнездото на осите,,.
165
17
 
15
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Само да ви кажа ,че оня с голямата глава сключи с ЕС възможно най -неизгодния договор и пропусна безплатни 1 700 000 000? !Но неуките хора сатака !!!
164
21
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Оставка,съд, затвор и конфискация на имуществото на всички от хунтатата ГЕРБ-Суджук и отнемане на гражданските права за 25 години !!! Долу Хунтата ,да живее народа !
163
6
 
8
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Хахахааа, агония: "Подозрения за гигантски манипулации при преброяване на бюлетините..." Единствен случай на броене на бюлетини е било когато Национал Социалистите с Хитлер идват на власт, и за 6 години вдигат Германия от дъното във ведуща страна в света. Тази мафия е готова още 20 години да прави тези магистрали, и да закрие България. Комунистите даже брояха бюлетините, за да видят процента на псувни.
162
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вие сте прости овце. Щом смятате че политик с 20 годишен стаж и бивша мутра си държи парите в кеш в отключено чекмедже, а не в сейфа пред вратата"............Така де, ама това не е политик, а балканско диктаторче. С очевидни проблеми с психиката. И отдавна загубил връзка с реалността. А откъде знаеш, че и сейфа не е пълен?