Светият Синод призова: „Света София“ да остане музей

Синодът излезе с официално становище за промяната на статута
Обновена: 21 юли 2020 15:44 | 21 юли 2020 15:44, Елка Василева
52
Светият Синод призова: „Света София“ да остане музей
Снимка: архив, БГНЕС

Светият Синод на Българската православна църква - Българска патриаршия излезе с официално становище по повод промяната на статута на древния християнски храм "Света София" в Истанбул.

Светият Синод посочи, че с внимание и загриженост следи дискусиите и решенията в Турция по този повод.

Още по темата

„Като хилядолетна светиня за цялото Християнство и духовен център на Православието, този храм е скъп за всяко християнско сърце и представлява изключителна културна ценност за цялото човечество“, пише в становището.

„Ето защо присъединяваме своя глас към призивите на сестрите Поместни православни църкви, както и на редица държавни лидери и международни институции, за запазване на досегашния статут на храма "Света София" като музей и паметник на световното културно наследство на ЮНЕСКО“,, заявява Синодът.

В позицията се казва още, че „като изразяваме своето уважение към турските държавни институции, призоваваме за мъдрост и добронамереност при решаване на този важен казус в името на запазване на добрите междурелигиозни и добросъседски отношения!“
 


52
Още от Общество
Helpbook оплаквания: Шумни строежи, разкопани междублокови пространства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
fF преди 1 седмица
Калоян Парев от Силистра е българският герб и българският Иисус, възкръсвал и сам някога в миналото, той е оня едноокият от филма 300, който накрая възкръснал и повел българите срещу Тур..ция, за всичко на света питайте Калоян Парев, той знае всичко, той е Иисус или най-малкото някакъв апостол.
43
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 42
Пуберски коментар
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Здрасти
Само за сведение, СВ. София, в превод Божия Премъдрост. Е построена като православна църква преди башибозука да я пороби. Ма нищо в София има една джамия която маже да стане църква много бързо. Така че си трай, ако не в Анадола .
41
13
 
2
 
! Отговори
Сюлейман преди 2 седмици
ТюркоИндохазаромонголите на сила българи се правите!Това, че сте станали християни не ви дава право да се изказвате.Я си гледайте Тиквата как ви го слага технически.
40
1
 
3
 
! Отговори
gggg преди 2 седмици
До ma4enik Наистина си мъченик. Трудно се носи бремето на безпаметноста, а още по трудно на глупоста.
39
2
 
6
 
! Отговори
Krom преди 2 седмици
До Здрасти 37 - току що излезе инфо, че Ердоган ви "затяга" социалните мрежи. Знаеш ли кой е Джордж Оруел? Съмнявам се, но потърси още докато можеш. Така че, моля не шъткай на нас. Света София е изградена от Източната Римска Империя - Византия. Не зная за какъв "акт" говориш, но когато е изградена турците още не са били в Европа. Изкушавах се да кажа твоите деди, но ти не си турчин. Не чистокръвен. Раздавай "съвети" на себеподобните, моля! Ние си имаме наше мнение.
38
2
 
5
 
! Отговори
Лили Барута преди 2 седмици
От запад само двулични въздишки. Ако обаче в БГ в някое тъпо село гътнете някое минаре то ще бъдат писъци,обвинения,санкции,закани и заплахи...Англия и Германия са най големите виновници турците да са стъпили в Европа и да владеят 2/3 от Гърция....За това военен съюз с Гърция,Армения,Иран,Русия и арабите и да ги зачаткаме така че да не им остане и 1/4 от територията...
37
17
 
6
 
! Отговори
Здрасти преди 2 седмици
За незнаещите да им напомня .Св.софия по натурален акт е джамия и е вакъфски имот. Навремето незаконно е национализиран затова моля по тихо
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен

Ние в България още през 8 и 9 век сме строили църкви и манастири из целия Балкански полуостров,тогава османците не са съществували изобщо,османците са използвали старите средновековни сгради и НИЩО не са построили,ама нищо,но много са разрушили през турското робство,включително и цъкви и манастири,само от Родопите до Солун са разарушени над 300 български църкви и манастири,при насилственото потурчване и помохамеданчване.
35
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен28; Лъжеш. Кольо Фичето е живял примерно 70 г. Работил е като мойстор 40г. Османската империя е била 500 години. Много си жалък. Твоите най-големи манастири,катедрали и църкви са построени по времето на османците. Ти си прост и невеж до крайност. А какво са построили османците из Европа и България -поразходи се из градовете си и ще забележиш. Не споря с умопомрачени глупави индивиди, които не знаят собственната си история. Отрицанието е първата глупост.
34
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Като отидеш в Турция гледаш ги с вратовръзки, костюми....обаче в главата им средновековие :))))))) много изостанали!!
За какъв ЕС мечтаят, кви пет лева?!:)
33
15
 
6
 
! Отговори
ma4enik преди 2 седмици
Уважаеми Св.Синод на Българската Православна църква, учим се от вас.Вашият път е наш път, вашите дела и наши дела.Всичко което вие направихте от 145г. са наши цели в бъдещите години и векове. Научихме се от вас как трябва да се граби,събаря, присвоява, сега ще го практикуваме.Признавам,че сте добри учители, дори и на нас ни променихте мисленето и светогледа.Първо върнете нашите джамий,имущества,ниви, после давайте акъл на Турция.Помним защо стана червена розата пред църквата на Карлово през 1878
32
4
 
10
 
! Отговори
ужас преди 2 седмици
Ататюрк човека се е борил напразно! Така и не се измъкнаха от средновековния си манталитет, абсолютно първични хора, първобитни хора, дай им да рушат, унищожават, събарят, трагедия!
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Томбул джамия трябва да я направим и ние на църква,ксато отговор. Но нали не сме варвари,винаги постъпваме цивилизовано.
30
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До по етапен ред
И какво общо имаме ние православните бг с краха на арабската цивилизация и кръстоносните походи?! Това го пиши на запад по форумите,ние такива грехове нямаме.
29
1
 
3
 
! Отговори
Факт преди 2 седмици
А ислямският свят иска всички храмове да станат джамии. Толкова са жалки , горките ислямисти. Наподобяват Борис Бойков
28
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Привет от Анкара

Нищо няма построено от турците на Балканите,нищо,даже джамиите им са сложени минарета върху църкви,изполвали са стари средновековни български сгради,а българския майстор Кольо Фичето е строял мостовете и сградите - единственото построено през турското робство!
И между другото османците не са били мюсулмани,когато идват на Балканите,те приемат мюсулманството чак през 16 и 17 век от арабите и започват да разрушават църкви и манастири на Балканите,рушители,а не съзидатели са б
27
10
 
5
 
! Отговори
по етапен ред преди 2 седмици
До Анонимен17;Целият християнски свят първо трябва да върне и изгради наново това което е сринал,унищожил и откраднал от ислямския свят и тогава да иска.Цялата култура на Ендулистката държава в Испания е разрушена. Всичко което оставиха османците в Африка и Европа също.СССР,Китай сринаха из основи една прекрасна цивилизация в Азия, която даде началото на математиката,космонавтиката,медицината и философията по света.Благодарение на зъвръщащите се от кръстоностните походи в Европазапочва Реньосанс
26
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ататюрк свали феса и представи англиската шапка *** и половина
25
4
 
9
 
! Отговори
до 24 преди 2 седмици
Ако не беше Ататюрк, сега Турция щеше да е още средновековна държава! Ататюрк е направил куп свръхчовешки реформи за да очовечи населението и да направи от Турция светска модерна държава!
За съжаление с Ердоган тя се връща назад във вековете!