Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

Нараства потреблението на кисело мляко и яйца
22 юли 2020 07:06, Елка Василева
87
Българите заменят хляба на трапезата с месо, плодове и зеленчуци

С увеличението на доходите на хората през годините значително се променят навиците и храната на трапезата ни. Най-съществената промяна е заместването на хляба с потребление на повече месо, плодове и зеленчуци.

През 2019 г. всеки българин е изял средно по 82,4 кг хляб и тестени изделия, а през 2015 г. - 89,5 кг, показват данните на НСИ, цитирани от „Труд“. Това означава, че всеки ден ядем по около половин филия хляб по-малко. Спадът в потреблението на хляб за периода от четири години е с 8%.

Същевременно потреблението на месо е нараснало с близо 10%. През миналата година всеки е изял средно по 35,7 кг месо, при 32,6 кг през 2015 г. Една от причините за това е, че няколко години поред свинското месо не поскъпваше, докато след чумата по свинете през миналата година цената му не тръгна нагоре. Това заедно с ръста на доходите през годините правеше свинското по-достъпно за хората и затова все по-често има пържоли на трапезата.

При надениците и луканките обаче почти няма промяна в общото потребление през годините - по 13,6 кг на човек годишно.

В стремежа на хората да ядат по-здравословно нараства потреблението на плодове и зеленчуци. Годишно човек изяжда средно по 51,9 кг плодове, което е ръст с 9% за период от четири години. Потреблението на зеленчуци се е увеличили с 6,2% до 72,7 кг на година.

Като хората купуват все по-често пресни плодове и зеленчуци вместо консервирани. Потреблението на компоти за последните четири години е намаляло от 8,6 кг на 6,1 кг на човек годишно, което е спад с 29%. А консумацията на зеленчукови консерви се е свила с 22% - от 11,2 кг на 8,7 кг на човек годишно.

Тенденцията за обръщане към по-здравословен начин на живот се вижда и при маргарина и маслото. Потреблението на маргарин е паднало с 30% за четири години, а консумацията на масло се е увеличила с 10%.

Ядем и все повече яйца и кисело мляко, а ограничаваме картофите на трапезата. Което показва, че с ръста на доходите хората търсят по-разнообразна храна. Всеки човек изяжда средно по 152 яйца за година, при 135 преди четири години, което е ръст с близо 13%. Потреблението на кисело мляко също нараства с 13% до 29,2 кг на човек за година. При картофите спадът е с 5% до 26,7 кг на човек годишно.

Шоколад вместо пасти и сладки

При десертите също има сериозна промяна в потреблението на българите, което е свързано със стремежа към по-здравословен начин на живот. Консумацията на захар е намаляла с 2,8% за период от четири години, средно до 6,8 кг на човек за година. Малък спад има и при захарните изделия. Наред с това обаче потреблението на шоколадови изделия е нараснало с 14% до 1,6 кг на човек годишно.

Потреблението на високо алкохолни напитки нараства през последните четири години, като наред с това хора пушат повече, показват още данните на НСИ. Потреблението ракия, водка и уиски е нараснало с 11,6% средно до 32,6 литра на човек за година. При цигарите ръстът е с 13% средно до 733 цигари годишно на човек.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално ....замогнаха се хората
34
0
 
6
 
! Отговори
До 28 преди 3 години
О да, друго си е сам да си забъркаш няколкото пликчета с бял прах и да си ги опечеш-поне си сигурен,че няма да откриеш в опеченото мишки,*** и изпражненията им.А знаеш ли какво има в пликчето с етикет брашно и в това с етикет мая.Знаеш ли т.нар брашно какво е било преди да го смелят,зърната през какво генно инженерство са преминали, в каква почва са ги посяли,с какво са ги третирали и как са ги съхранявали?
33
1
 
7
 
! Отговори
Ясъмкон преди 3 години
Ало богаташите! Хляб не! Ааа ама как, ние сме богати вече, увеличиха ни се доходите. Няма да се излагаме. От утре спирате и лютеницата. Ей какъв човек е българина тцтцтц. Винаги последен научава всичко. Абе богати сме не разбрахте ли!?
32
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега погледнах цената на брашното,много по-скъпо е в България,отколкото в Германия например.Защо е така,след като произвеждат жито в България?
31
3
 
14
 
! Отговори
Смешно преди 3 години
Статията е меко казано смешна и говори за пълната некомпетентност на автора. Заплатите, там където ги има, са намалени драстично. В някои сектори те викат на работа без трудов договор и накрая не ти плащат. Всичко е поскъпнало, храна, препарати.. Много е ниско нивото ви!
30
2
 
11
 
! Отговори
и кого лъжете? преди 3 години
Кръгчето около Чекмедже ефенди едва ли е преяло с месо и плодове, за да оправдае увеличението, а останалите си знаем колко по-добре се храним... Би ме било срам да публикувам такава измислица, но всеки с морала си!
29
1
 
20
 
! Отговори
абе вие добре ли сте преди 3 години
Заменили хяба с пържоли и москвичите с маибахове --- тоя дето го е писал това изпълнява политическа поръчка , ама се е олял ЯКО !
28
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Месите си тесто и си изпичате 2-3 хляба и готово!
27
2
 
17
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Много българи вече сами си правят хляба, а това статистиката не го лови.
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли време народа да иземе контролните функции по безопасност на храните на държавата? Защо да няма няколко частни и напълно прозрачни лаборатории,които реално да тестват храните и реално да отчитат резултатите оповестявайки данните не като % извадка,а с детайли тип производител,продукт?Един публичен списък на отровните храни и тези които ги произвеждат много бързо ще пренасочи клиентите им другаде.
25
11
 
5
 
! Отговори
опетков преди 3 години
Месото и зеленчуците у нас са почти на една цена. Има домати над 6 лв килото и пилешко за под 5 лв килото. Дали ядеш зеленчуци или месо еднакво бърка в джоба. А дали сме обедняли или забогатели за тези години може да се погледне статистиката: Заплатите за 10години са пораснали 3 пъти. Е, и цените растет, но не с толкова. Българинът мре по-млад защото не се грижи за здравето си. Доказва го и нарастването на консумацията на алкохол и цигари. Когато се усети е късно и пълни джобовете на аптекарите.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Осъзнавате ли как светът се превърна в свят на ментета.Всичко вече е фалшиво,дори има ментета резервни части за самолети.А ние си мислим,че ядем здравословна храна.***,който за няколко стотин спестени левчета съзнателно трови хората,купувайки контрабандни пестициди забранени в ЕС,САЩ,Канада от 1970-та, защото са малко по-евтини,пък и много ефикасни..дори срещу хора.
23
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А каква е била смъртноста в двата периода? И аз си мислех,че зеленчуците и плодовете са върха на здравословното хранене,докато не гледах един репортаж по НОВА тв за употребата на ДДТ масово в България.
22
2
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
п.п. това нещо изискано ли е ............ нали сме аристократи
21
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Отново пропаганда - това беше през 90 те години . Не яжте месо, не яжте яйца, купувате много зеленчуци. Айде си вижте публикациите от тези години. А ще ядете ли кроасани, багети, и т.н.????!!!
20
4
 
20
 
! Отговори
Няма какво да се яде преди 3 години
Колбасите-канцерогенни,червеното месо-канцерогенно,рибата-с живак,олово,токсини и радиоактивна,пилешкото-с хормони,родните плодове и зеленчуци - 20+% пръскани с ДДТ (за вносните не ми се и мисли),хляба-без коментар,шоколада-с 50+% не какао,водата с уран и арсен натурално+пластмаса за почитателите на бутилирана...вече човек сам трябва да си отглежда храната и да си има домашна лаборатория (с реактиви на различни производители),защото отново няма да е сигурно.Алчността ще убие човечеството отново.
19
1
 
17
 
! Отговори
МГГ преди 3 години
Гладът е най здравословен
18
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като няма хляб, яжте торти.
17
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинАми не е до едното ядене - гледам и опашките до Кулата и на другите места.Беден човек не пътува на почивка в Гърция. Верно, не са и олигарси.
16
5
 
27
 
! Отговори
А нееее преди 3 години
С хляба съм приключил! Първо че не е здравословно, второ цената му вече е просто безумна, трето видях веднъж в един цех как го правят и си нямате на представа каква химия ядете! В контейнера за бъркане на тестото освен брашно незнайно какво се изсипват и два чувала прах, единия зелен, другия леко розовееше, слагат и още някакви неща в малки количества, всичко това се бърка за хляб! После по лентата кой паднал вдига се пак на лентата! Отделно смила се стар хляб и влиза пак в обръщение в тестото!