Имунолог: Разработената в Оксфорд ваксина е обещаваща

Според проф. Хайрабедян тя може да бъде напълно готова до края на 2021 г.
22 юли 2020 09:16, Красимир Ангелов
57

Учени от Оксфорд разработиха ваксина, тествана успешно вече върху над 1000 души. Вирусолозите казват, че още три ваксини са показали добри резултати. Кога можем да очакваме те да влязат в употреба?

"Ваксината, разработена в Оксфорд, е много обещаваща. Ваксина, която развива и двете рамена на имунния отговор, е правилният подход. Тя се базира на един маймунски аденовирус", каза за "България сутрин" имунологът проф. Сорен Хайрабедян.

Още по темата
По думите му безопасността на ваксината вече е тествана при хора, а преди това - върху маймуни.

"Тази ваксина вероятно ще бъде реалност. Тествани са около 1077 човека, при 10% трябва да се направи втора ваксинация. Във втората фаза на проучването САЩ се включват с 30 000 доброволци", разясни специалистът.

Според него до края на 2021 г. ваксината може би ще бъде напълно готова.

"Механизмът на образуване на антителата при ваксината вероятно ще бъде по-устойчив, отколкото този по нормален път. При мутиране на вируса ще се налага наново да се правят ваксини", отбеляза в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Хайрабедян.

Той добави, че разпространението на вируса ще е проблемно в месеците, в които ще има и грип.

"Не може да се очаква, че има медикамент, който няма да има страничен ефект при някого. В 21 век никой не би си позволил да направи ваксина по стара технология, която ще даде тежки странични ефекти. Най-вероятно много от прекаралите вируса нямат антитела, но имат развит Т-клетъчен имунитет. Не мисля, че ще има бум от над 300 човека на ден", подчерта имунологът.


57
Още от Общество
Helpbook оплаквания: Шумни строежи, разкопани междублокови пространства
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
3
 
! Отговори
До 47 Анонимен преди 2 седмици
До славянин
Защо мислиш, че някой иска задължително да те ваксинира? Не искаш - подписваш декларация, че не искаш и трошиш глава. Какви си ги закакнизал тия за реанимации и оловни, какво беше.? Кухавел..

А не трябва ли да е обратното?! Който иска да ме ваксинира подписва декларация, че носи наказателна отговорност за всяка причинена увреда и евентуална смърт причинена от ваксината приложена в моето собствено тяло.
Все пак тялото е мое, а не собственост на медицината. Защо те трябва да диктуват?
47
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До славянин
Защо мислиш, че някой иска задължително да те ваксинира? Не искаш - подписваш декларация, че не искаш и трошиш глава. Какви си ги закакнизал тия за реанимации и оловни, какво беше.? Кухавел.
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ехо, професоре, вчера са 325 броя... :)
45
0
 
5
 
! Отговори
До 15 Анонимен преди 2 седмици
Няма ваксини прилагани защото още не са направени. Прочети си пак източника.

СТАВА ВЪПРОС ЗА ВСИЧКИ ВАКСИНИ ПРИЛАГАНИ ДОСЕГА ПО СВЕТА. НЕ СЕ ГОВОРИ ИЗОБЩО ЗА ВАКСИНАТА СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА!
ЧЕТИ - МЕЖДУНАРОДНИЯТ МЕДИКО-БИОЛОГИЧЕН КОМИТЕТ СЕ ОБЯВЯВА ЗА ТОВА, ЧЕ ВАКСИНИТЕ ПРИЛАГАНИ ВЪРХУ ЧОВЕЧЕСТВОТО СА ОПАСНИ ЗА НЕГОВОТО ЗДРАВЕ.
44
0
 
6
 
! Отговори
До 18 Анонимен преди 2 седмици
Тестовете може и да са върху доброволци, но НЕ са достатъчни. Най-малко десет години са необходими, за да се установи със сигурност има ли ваксината далекобоен разрушителен ефект върху здравето на човека. Най-дългият срок е 40 години до който може да очаква отрицателен ефект от дадена ваксина. Чети Бедствието Кътър за полиоваксината на Джонас Солк. 4 милиона деца в САЩ са се разболяли от ваксиналния щам на полиомиелита, чието ужасяващо състояние е поразило и Пол Офит, привърженик на ваксините.
43
0
 
6
 
! Отговори
До 20 Анонимен преди 2 седмици
"Тръмп спря финансирането на СЗО и на Федералния център за контрол и превенция на заболяванията (CDC)...."

Перхидрола спря финансирането на СЗО, но не и на CDC, което е американския център за заразни заболявания........понял?

Именно, че е Американски и се намира в Атланта, щата Джорджия. Да, точно и на него е спрял. Защото е на държавно финансиране и се занимава с ваксинирането и отчитането на увредените и починали от всеки вид ваксина американци.
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да и после гледаш на живо филма "Аз съм легенда". Все за това си мисля...Или "Последният кораб".
41
0
 
6
 
! Отговори
Хаус преди 2 седмици
Когато започнат да промотират ваксини/лекарства с цел масови печалби, човек трябва да бъде изключително внимателен. Но нека всеки си решава. Всеки има глава на раменете. Но такъв нека знае, че като си вкара този коктейл от какво ли не в кръвта, за последствията ще се сърди на себе си. В реалния свят няма копче "undo" както в компютъра.
40
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Г-н имунолог. По какви критерии съдите че ваксината е обещаваща?
39
0
 
7
 
! Отговори
реалист преди 2 седмици
По добре сигурно лекарство отколкото несигурна ваксина !
38
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първия който се опита да ме ваксинира,така ще го ваксинирам аз него че вече няма да знае какво се случва с Ковид 19 по света...
37
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз не желая да се ваксинирам и няма да го направя.
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
до 10 години си защитен? Това Мангъров ли го каза? Всички световни институти признаха, че имунитета ти трае точно три месеца и после повторното заразяване е дори още по-опасно. Информирай се малко преди да пишеш и то от източници, различни от Мангъров.
35
2
 
10
 
! Отговори
до 32 преди 2 седмици
Как при нормално боледуване не се получава имунитет??? Ти как си мислиш, че оздравяваш, от парацетамола ли?? Ако не е имунната система да убие вируса, той ще те направи на каша! А след като имунната система се влючва в елиминирането на вируса и УСПЯВА, това значи че се изглажда памет и до десетина години си защитен!
34
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 2 седмици
Англоезичните така и не разбраха, че ваксина срещу вируса, пуснат от китайските другари, може да бъде изобретена само от руснаците!
(евентуално от китайците).
Всичко друго е западна пропаганда!
33
3
 
15
 
! Отговори
втори клас преди 2 седмици
Защо не работят върху лекарство, а върху ваксина? Дайте сега да сметнем. 15 млн. с корона вируск, от които 80% безсимптомни, т.е. ненуждаещи се от лечение, прави 3 млн. болни, които се нуждаят от лекарство, т.е. потенциални клиенти на лекарство. Виж ваксината ще я бият на 8 милиарда души, и то по няколко пъти. Та питам кое е по-печелившо за фармацефтичните корпорации, които правят "проучванията"? Не ми отговаряйте. Мога да мисля и без чужда помощ.
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Бре, бре, каква ще да е тази чудотворна ваксина? При нормално преболедуване не се получава имунитет и повторното заразяване е даже по-опасно, както вече казаха, а тези ми създали някаква вълшебна инжекция, която накрая ще се окаже, че трябва да се бие пред два месеца, за да има ефект. После ми кажете, че не става дума за пари!
31
1
 
7
 
! Отговори
aa преди 2 седмици
абе върви рекламата
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Че то, ако при всяка мутация на вируса слагат нова ваксина, къде ще му излезе края? Представяте ли си да ви ваксинират 10 пъти за едно и също?
29
0
 
11
 
! Отговори
Гост преди 2 седмици
Трябва да се фокусират и върху лекарство защото вирусът мутира и ваксината няма да е много ефикасна.