Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снимката ясно от къде е крадена А Текста???и за тва нещо 290 коментара......хаха .....Държавата пълна с неграмотни ***
212
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоСъветвам те да не се изказваш неподготвен.В кои страни отказват на българи място в общежития?
211
3
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
с три думи:-Щуротии на кутии!..Заради УЖАСНИЯ имидж,който Еднокнижния Про/стак от Банкя УСПЯ да наложи за българите в Съюза,от доста време някои страни ОТКАЗВАТ изобщо да приемат на работа,или дори да разговарят с българи.Отказват и на български студенти достъп до общежития..С мотива:-"Не искаме повече българи".Е,когато стане дума за чистене на тоалетни и метене на улици,..може и да си затворят очите.Персони от "ТРЕТИ" страни,ИЗВЪН Съюза, имат по-голям шанс да бъдат приети на СНОСНА работа!
210
0
 
2
 
! Отговори
МИЛЕН преди 3 години
абее до кога ще кладете България до кога
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът е наистина болен. Оставете го...
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРКогато започнеш да си фантазираш неправилно какви са хората с които си пишеш започва да става ясно ..... :)))Така и не разбрахме, колко ти е била месечната заплата в Нюрнберг? Нещо отговора те затруднява ли?:)))
207
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До говненцетоТой другаря барман явно паметта му изневерява доста, като гледам какво цитира, *** де да знам, те най-големите тарикати са така: може и някъде да са му продавали хляб за 30 ст. през 2007 . В някое село. Така като слушам как "има и къща" това е "бащината къща", а "двата апартамента" са мечтата един ден да стане и той гражданин (ако не на Копенхаген (едва ли с барманска заплата) то поне на "европейската столица на културата" (която вече не е такава).
206
1
 
6
 
! Отговори
А и за бензина преди 3 години
да ви кажа - бензин също нямаше и го даваха с купони , когато БГ не беше в ЕС. Въобще не ставаше дума за пари, стотинки или друго - просто НЯМА.Сега всяка бензиностанция има различни видове бензин на различни цени.
205
1
 
2
 
! Отговори
До говненцето преди 3 години
Хахахахахахахаххахаха !!!
204
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До говненцетоАз му вярвам ... ама друг път.
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според логиката другаря от ЕСССССР (или каквот е там), СДС е най-хубавото нещо, кеото се е слувало на България!
202
1
 
7
 
! Отговори
До говненцето преди 3 години
Хааххахаха ! Ти болен човек. Накрая излиза, че сме 10 пъти по бедни от 2007 ? Някой вярва ли ти изобщо ?!
201
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АХАХАХХАХХАА 95 ... браво бе!
200
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРСледя темата от стотина коментара насам ... Никой никъде не каза нищо за Хабург и "ай ти" (нали си на запад, работиш в "евро" ... пиши IT поне, че така, да си по-модерен).
199
1
 
5
 
! Отговори
Кой тук преди 3 години
говори за хляба. Когато България не беше в ЕС при Жан Виденов ХЛЯБ ВЪОБЩЕ НЯМАШЕ. Сега в магазина има 50 вида хляб. Когато България не беше в ЕС при Луканов - НИЩО НЯМАШЕ. Беше глад просто. За какви стотинки говорите щом НИЩО не можеш да си купиш. НИЩО.
198
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРДругарю барман, финансиста от Франскфурт съм аз (тоя дето те пита за месечната ти заплата в Нюрнберг и дето явно много те затруднява с отговора, щото след 5-6 опита още няма отговор). Друг не знам кой ти пише, но ако не си разбрал няколко човека те хванаха в крачка. Не знам откъде неграмотните бармани имате такова самочувствие, но един добронамерен съвет от мен: налягайте си парцалите и не се правете на много умни, защото ние (мотора на ЕС) спрем ли да изкарваме и за вас няма да има.
197
5
 
0
 
! Отговори
събитията от днес преди 3 години
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата (вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за 10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски сценарий
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"Еми по добре в европейската столица"АХАХАХХАА. По-добре да се скриеш.
195
1
 
5
 
! Отговори
До говненцето преди 3 години
Хляба пак си беше 1 лв. Има статии , стига си пропагандирал неверни неща !
194
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"Еми по добре в европейската столица на културата да изплащам апартаменти отколкото на село като тебе в Каспичан ."Аз конкретно попитах за Копенхаген, не за Каспичан.