Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 243Аз мога да ти кажа, със сигурност НЕ.:))))))))
192
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРВпрозем, описа ли си имуществото в България, в данъната декларация в Дания ... или ти с такива работи не се занимаваш ...Провали се! дори и жалктие ти опити за "величие" във форума не успяха. Аре лека.
191
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРБа ба, *** си ти. Хляба беше 69 до 89 стотинки 2007-а. 30 стотинки не ебил от 2001-а, откакто бях на 6 годинки и ходех да го купувам.
190
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"ЕСССР - :) та кой как разсъждава другарю тралала"Простете, но посещавали ли сте университет, не като служител в кухнята или почистването, а като студнетн?
189
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРИзплащаш, защото трансферираш нисък стандарт на запад във висок в България и защото най-вероятно крадеш, като не декларираш кешовица, която ти връчват на ръка. Оттам нататък всичките ти размишления са "тралала"И пак не разбрахме колко ти е била месечната заплата в Нюрнберг. Нещо хич не щеш да кажеш май. Мълчи като комунист на разпит, та да не излезе наяве какъв въздухар си.:))))
188
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРДа, прав си, че си на дъното. Защо по дяволите, умен и иннТИЛИГЕНТИН мъж като тебе, ще изплаща апртаменти не къде да е, а в Пловдив? Що не ги изплащаш в Копенхаген примерно, къдеот цените скачат постоянно?И нали каза първо, че живееш с 1500-2000 от 3000 евро, другот си "КЕШИРАЛ". Между "кеширал" и "инвестирал" има разлика. Ама ти си мнгоо кадърен, рпедполагам.Айде поне кажи, КАКВО и КЪДЕ работиш в тая Дания? И как така, ти дадоха апартмаенти на изплащане в България?
187
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе мъжки .. ти са изкара, че вадиш 30 000 кр. Че то това са 57-8000 кр преди такси бе?Колко ти плащат на теб? 350 на час?ХААХАХХАХА!
186
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРУникално говненцее си ти да знаеш Средна заплара преди ЕС и сега :2007 - 200 евро2020 - 700 евро
185
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРАаа ... сега се върна в Дания. Нали на датчаните даваха повече, бе? Я ми кажи, живееш с 1500 евро, както сам каза преди малко, при положение, че това са 11000 кр.? Един керлива апартамент-стая ти е 6500 кр. Ао ми кажеш, че "живееш" с 4500 кр. на месец, ще ти кажа, да ходиш да си лягаш, защото съм пътувал натам, знам им цените и от сега ти казвам, че ти живееш в по-голяма мизерия от овек на минимална в София. КО МИ СА ХВАЛИШ?!?!?!
184
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРАйде пак. Още чака обявата за работа на средна заплата 4000 евро НЕТНО. Продължаваме да лъжем. А същевременно твърдиш, че взимаш 3000 Евро с извънредно. Спри я тая шизофрения.
183
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРРазмишленията ти за ЕС на нивото на такива които може да се очакват от един барман, нищо необичайно. Само трябва да осъзнаеш, че това ниво е посредствено и ти си надъното на социалната пирамида като статут и единственото което ти позволява да живееш що годе добре е това, че тия които критикуваш изкарват така, че да остава и за такива като теб.И, така и не разбрах колко ти е била месечната заплата в Нюрнберг.
182
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 231Единствената причина, да няма 30% безработица бе отворените граници ...
181
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSЩе те светна нещо под секрет, другарю: по-високи доходи не се постигат с протести а с много и умно бачкане. С протести се постига преразпределение, когато вече парите са изкарани по въпросния начин. Знам, че на такива като теб тия неща не са ви ясни, та затова ... Иначе ще си кютате накрая на опашката както и сте в реалния живот на лично ниво. Като ония бармана, дето плюе ЕС, но яде от него, и дето се мисли за преуспял, нищо че работи най-неквалифицираната работа ...
180
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Та мисълта ми е... ЕСССР Е НОВИЯ СССР . "Съвет за напред. Запази мисълта си ча себе си, че да не излагаш.
179
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До бг бъдещеКак точно България ще стане Курбан обясни ни? Помним как ни лъгахте, че ще се напълни с емигранти(Не стана). Помним как ни обяснявахте, че безработицата ще мине 30%(Не стана), Чухме и как ще ни дават ЕС само заеми(НЕ стана). Кое е поредното? Само лъжи, лъжи, лъжи. В момента сте в мимикрия, защото след 3г ще сме и в Еврозоната и край с далаверите. Влезем ли и в Шенген Руснаците кръв ще ***.
178
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как бихте реагирали вие русофилите ако Русия влезе в ЕС ????
177
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРМмм не, защото аз ти казаха нещо, но ти отговори на мен, обаче намеси другари, германии и прочие. И към кой от всики ти беше коментара? Трудничко ти емай, а? Сега кажи, колко пари "честно взимаш", защото за да вадиш 3000 евро, трябва да си по към 5000 на месец. Автомивката? То да не е от онея автомивки, дето голи момиета се търкат. Знам ли, може да има интерес и към голи мъже ... няма да те съдя за извратените ти интереси.
176
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSНа тебе само обратни ли са ти в главата ?!
175
2
 
3
 
! Отговори
бг бъдеще преди 3 години
Бг ще стане курбан на Ес и НАТО. И агнето си мисли, че живота е хубав, докато не стане курбан на вълка.
174
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"Знаеш ли колко такива лаладжии като тебе съм ги виждал дето се молят за 20? назаем да им дам.."Някак си не вярвам, че някой изибщо разговаря с теб, извън тези "форуми", че да ти поиска, каквото и да е... Ама ти си знаеш.