Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие

"Галъп": По-нюансирано е отношението към НАТО
323
Образът на ЕС остава добър в очите на българите, има 59% доверие
Председателят на ЕП Мартин Шулц. Снимка: БГНЕС

Сред основните обществени институции, извън оперативната политическа и съдебна власт, публичният образ на Европейския съюз е най-добър в очите на българите сред "външните" авторитети, а на армията - сред "вътрешните".

В последните месеци няма съществени промени в доверието към тези институции, като може би единствено армията повишава доверие, а за полицията ще трябва да се изчакат още изследвания, за да се види дали инцидентите по време на протестите са повлияли на имиджа.

Изводите са от традиционния социологически обзор на "Галъп интернешънъл болкан" в края на всеки политически сезон. Преди време пък бяха публикувани и данни за доверието в парламент, правителство и президент.  

Доверието в обобщения образ на Европейския съюз остава без промяна и през този политически сезон - при последното измерване преди месец 59% имат доверие, а 30% нямат. Останалите се колебаят. Българският еврокомисар Мария Габриел се ползва с доверие от 22% сред българите и недоверие - 45%. Това я прави част от по-скоро одобряваните български политически фигури на фона на много други.

По-нюансирано, по традиция е отношението към НАТО, 32% имат доверие, а 50% нямат. Това обаче също е нелош атестат на фона на отношението на българите към различни авторитети. На фона на институции като парламента, например, НАТО остава осезаемо по-харесвано, според социолозите.

Българската армия при премерването през този месец е с най-високо от поне десетилетие насам доверие. 53% споделят доверие, а 30% - недоверие. Останалите сe колебаят.

В последните няколко години тази тенденция остава стабилна, а в последния месец като че ли се вижда най-сериозното "отваряне на ножицата" в посока доверие. Така армията остава и една от институциите с най-високо доверие сред вътрешните институции въобще. 

По-различно е отношението към полицията. Доверие и недоверие в този случай продължават да се движат в сходни нива. Данните са и преди пиковата фаза на протестите, когато се наблюдаваха смущаващи полицейски действия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


323
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРКакво стана, другарю, нещо не искаш да кажеш колко ти е била месечната заплата в Нюрнберг?Да видим приказките ти за 4 хил евро средна заплата в Германия къде отиват.
172
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРДори нямам представа кой е този Джордън Белфонт или както му каза. Но аз не съм "финансиста", нито съм "комуниста", нито съм бил в Германия, ама ти пак не знаеш, че срещу теб шишат поне 4 човека, чащото си загубен. И кво? "КЕШИРАВАМ"? Браво на тебе. Кеширваш трохи.
171
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 200Като познаваш Поляци - питай ги как свършиха изборите. И ги питай коя е първата точка от предизборната програма на спечелилите и ще разбереш, какво искат поляците.
170
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSКво става, мъжки, свива ли ти се "егото" от това, че "джендърите" те мачкат по доходи и поведение?Май само тук си от СС, иначе си от МкП (мълча като п .....):)))
169
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 210Ще им е по трудно с документацията, а те не са от най умните...
168
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SSЗа това не знам, ама като имап избор 600 лева в провинцията за 11 часа работа на ден или 1100 лева, за пак 11 часа работа на ден, ще взема 11те часа за по 9 евро на час в Германия ...
167
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 163Я виж Русия, как се справи с Ковид-19. Всички в принудителна отпуска 1 месец. Сега няма човек в Русия дето да има останала отпуска. Я виж колко е безработицата там и после говори за ЕС. Принцип е да се излиза от криза след като знаеш параметрите на кризата, не случайно парите гласувани вчера ще почнат да се отпускат през Април догодина, за да има създаден план и ясна картина на размерите на кризата. Не можеш да хвърляш ей така пари. Ще се изхарчат и толкоз.
166
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 206Даже и да излязат от ЕС, много българи ще си останата в държавите и ще си работят там. То ако нямаше работа, нямаше да са там на първо място.
165
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Впрочем ... 15 евро на час е ... абе малко е за барман. Амааа ааа ... расисти били датаните. ИЗвинявай!
164
2
 
1
 
! Отговори
мутрата преди 3 години
От болшевизъм преминахме към мафия! Съветските банди надделяха!Дойде му времето да се върнем при Султана за благоденствие на народа ни.500 години добре се познаваме и ще вървим напред с цивилизования турски народ!
163
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм за референдум. Нали всички гастербайтери ще се насерете и ще гласувате за оставане. Процентът няма да е 60, а по скоро 70+
162
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дайте да направим референдум тогава като англичаните хаха май не ви стиска
161
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава като Полша, Словакия , Чехия , Унгария , Италия вече се говори за излизане от тоя кофтор ЕС
160
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССР"Ти имаш ли си на представа от макро и микро икономика въобще ? Оххх Божее всяка болшевишка невежа кратуна се изживява и представя за това което не е ."Може и да има човека, ама *** ли един барман, автомонтьор или каквото и да си, дето взима "ЕДИНАЙСИИИ ЕВРУ", което е еквивалента на касиерка в LIDL със "стаж", ще е съдника на това.
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЕСССРОх, милия, тръгнал да ми прави сметка от какво разбирам. "Хампири", аз прочетох, че си вземал 11 евро на час, аз те питам колко ти е била месечната заплата. Надявам се, че не си дотолкова неграмотен, че да не можеш да разбереш, че едното не дава информация за другото.
158
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бг е 29 колония на ЕС и 30 колония на НАТО. Не може да избира президента и парламента на ЕС и на НАТО с избори и така се командва от империите с най-много население САЩ, Турция, Англия и т.н. Вместо васална на 1 османска империя, България е колония на няколко.
157
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 186В никоя от изброените от теб страни не се говори за излизане, а се мрънка за повече пари. Италия реваха 3 месеца да им пратят пари и ако излязат от ЕС ще фалират. Унгария, оня ден Орбан ревеше даже по нашата телевизия как Холандия не им давала достатъчно пари. Полша никога, ама никога не е и помисляла за излизане от ЕС, обратно искат да влязат в Еврозоната. Стига пускахте лъжи и съветска пропаганда.
156
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 193И за Англия се говореше така ...
155
2
 
2
 
! Отговори
Догане, преди 3 години
По-скоро доведи Султана да си поживеем раята истински! Руссия-Это мрак!!!Искаме си Султана!Ще плачим за турски парцали!Комунистите надминаха турското!
154
2
 
2
 
! Отговори
До 190 преди 3 години
Че католиците не са ли християни те вярват в Исус Христос