Парите от Европа са застрахователна полица срещу кризата

Андрей Новаков: Средствата за страната ни от Европа са исторически
22 юли 2020 13:18, Ния Христова
39
Парите от Европа са застрахователна полица срещу кризата
Снимка: БГНЕС
"Колеги, работещи в Европейския парламент в комисии, които нямат нищо общо с бюджета, започнаха да го обсъждат. Липсваше ми качествен дебат по темата. Щастлив съм още, че колегите са ограничили своя анализ да представят 29 млрд. евро като нула. Това е прекрасно, можеше да ги представят като задължения, за да се наложи да внасяме пари в европейския бюджет и да помагаме на закъсали държави като Холандия и Франция. Слава богу, не са го казали". Това каза пред NOVA евродепутатът Андрей Новаков. Той коментира и аргументите на опозицията за отпуснатите европейски средства за България и определи европейския бюджет за страната ни като исторически, колосален и без аналог. 
 
"За да разберем парите повече ли са или не единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. До момента сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно. Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече", коментира евродепутатът.
 
Новаков обясни още, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката.
 
"Затова България получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и затова страната ни се насърчава да продължава по този път. Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим", каза още Новаков.
 
Относно формулата, по която се изчисляват средствата по спасителния план, той каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала икономиката на отделната страна от кризата, колко хора са загубили работните си места и колко се е свил брутният вътрешен продукт. Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България.
 
Евродепутатът акцентира върху това, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата.
 
"Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма.  По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват", обясни Новаков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Честито преди 3 години
Честито!Да е жив и здрав Гошко и дано един ден заживее в нормална държава!
10
4
 
3
 
! Отговори
GG преди 3 години
Червените случи на Кремъл отново са в шаш и паника !
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес моят син има рожден ден става на 11 години да ми е жив и здрав Гошко
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 4Никой не ни дава не виждаш ли, че и внуците ни ще връщат до 2058 година тези милиарди.
7
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гошко
6
2
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Разбира се, това е нормалният начин - с програми!Защитаваш програма и получаваш пари.Ти искаш да лежиш и да ти валят пари ли ?!Е, чакай си копейките и драскай тук ;)
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народ който избира Московски предател за резидент - не заслужава нищо!
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко чекмеджета с евро ще напълни Борисов е друг въпрос.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1При това тези стредства не са гарантирани трябва да кандидатстваме с програми.
2
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лъжеш и си вярваш ;)Безвъзмездни са.
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Парите от Европа ще бъдат усвоени от мутри и олигарси до народа ще стигнат центове.