Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
6
 
5
 
! Отговори
Кончев, никой не те преди 3 години
Слуша, смени тактиката. Всъщност, март април всички слушаха генерала и точно с него ББ изпусна златна възможност. Но както е типично за него, се омаза с Мангъров, алибегов и ултрасите. *** ок е, но е факт, че един хирург крепеше всичко с короната в България : и позитивно к негативно.
192
10
 
5
 
! Отговори
До 195 преди 3 години
Не само баба ми е частен случай, ами всеки човек е частен случай,затова и здрави умират от коронавирус. Доказана е и цитокинната буря,която е свръхреакция на имунната система, тоест много силната реакция на имунитета довежда до смърт в някои случаи.
191
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Също така починаха здрави хора без никакви заболявания от коронавирус. И така е по цял свят, включитено у нас почти всеки ден сред починалите обявяват по един без придружаващи заболявания.
190
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 195 Това,че няма увеличение на общата смъртност не е заради Коронавируса,а заради по-малко починали от други заболявания. Такава флуктуация е нормална през годините. Но няма общо с починалите от коронавирус,който е от тази година. Много хора починаха само с хипертония- това не е тежко заболяване, диабет също не е тежко заболяване в повечето случаи. Така че мантрата за тежки заболявания е глупава и заблуждаваща. Представят се заболявания, с които се живее десетилетия за тежки,сам
189
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 189Какво пък толкова търпиш?В България на практика мерки няма.
188
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 192баба ти е частен случай.Това, че живее вече 25 години със сърдечна недостатъчност, не значи, че всички със сърдечна недостатъчност живеят по толкова.Както и не значи, че всеки с диабет ще умре ако го хване короната.Факт - няма увеличение на общата смъртност. Даже напротив.
187
0
 
10
 
! Отговори
къв вирус бе преди 3 години
И На Ангел му ареса да куса с големия черпак.
186
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАма ти сериозно ли си мислиш,че този и шайката около него са спасители? Всичко около тези,редом до лицето борисов участват в една голяма измама.....
185
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 185 Наличието на ТЕЖКИ съпътстващи заболявания са ДИАБЕТ, с който се живее и по 50 години,ако не те умори вирусът, СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ- баба ми живее със сърдечна недостатъчност поне от 25 години, сега е на 88г. С тези т.нар. ТЕЖКИ заболявания живеят едно 40% от хората над 55 год. възраст, и то живеят до старини.
184
7
 
7
 
! Отговори
До 187 преди 3 години
До Анонимен Господин интелектуален бройлер, да ти кажа, че клинична пътека за коронавирус е 1200 лв. от 1 август, сега още е 600 лв. Коя болница има изгода да се напълни с пациенти с коронавирус за месец и повече като през това време може да направи примерно 100 сърдечни интервенции,които са много високоплатени от здравна каса и много от тях не изискват толкова дълго хоспитализиране като поставянето на стентове.
183
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До псевдод-р Кунчев Ама ти си особено умен и интелигентен индивид. Това, че можеш да псуваш доктор, благодарение на който България беше сред най-добре справящите се с коронавирусната инфекция и едни от държавите с най-малко жертви, издига интелигентността ти на високи равнища. Не знам дали прочете статията, нито пък дали я осмисли, за четенето се изискват други добродетели.
182
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя из род иска ново удължаване на извънредната обстановка !!!!Докога ще ги търпим!
181
4
 
20
 
! Отговори
До псевдод-р Кунчев преди 3 години
Кунчев, считай че съм те напсувал с най-мръсните български и световни ругатни. Поради това, че ги трият, не мога да ти ги напиша, но ако ми дадеш телефона си лично ще ти ги кажа и това ще трае поне 10 минути.
180
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами нали това ви е целта да има повече болни за да гушнете повече пари. Ако не искахте това досега да бяхте затегнали пак мерките.
179
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още една-две седмици да се търкалят телетата по площадите и ще станем първенци в Европа!
178
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 123Вчера се поразрових, резултатите от направените аутопсии в германия показват 100% наличие на тежки съпътстващи заболяванияма ти си открил топлата вода бе!!! Сам ли успя или го чу по Каскет ТВ на Нинова?
177
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма умора, а липсват контрол и солени глоби! И има алчност от страна на собственици на дискотеки, барове, фитнеси и т.н., които натискат да са отворени, а хората да се заразяват. И има мекушаво правителство и алчен министър-председател, който допуска, даже насърчава всичко това,напук на лекарите и експертите. А народът - да мре...Това е истината!
176
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Португалия и Швеция са вече два пъти по-добре от България по брой на новозаразените на човек от населението. Преди две седмици Швеция беше много зле, но сега за последната седмица имат средно на ден 233 нови случаи при над 10 милиона население. Португалия също имат толкова, а България има 244 нови случаи при под 7 милиона население. Други са държавите в Европа, които са по-зле от България и те са седем, а ние сме на осмо място. Повечето са на Балканите, но има и други като Люксембург и Молдова.
175
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стакива профани като тоя и останалите НОЩници, командвани от тулупа-пожарникар-комунист и на първо място ще сме.
174
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне си признаха към какво се стремят с фалшивите си данни!