Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват“
24 юли 2020 08:30, Елка Василева
257
Доц. Кунчев: България се стреми към 2-3 място по заболяемост в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Процентът на положителните проби с коронавирус е сравнително еднакъв - между 4 и 6 процента. Очевидно е, че има тенденция на нарастване на новооткритите случаи. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред БНТ.

По думите му тази тенденция е резултат от масовото неспазване на мерките.

„Има умора в обществото от налаганите мерки и активно нежелание да се спазват. В света се потвърди, че колкото и да изглеждат обикновени и познати, за момента са единственото, което имаме и ако не ги спазваме, следва повишаване на заболеваемостта“, посочи Кунчев.

България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа след Швеция и Португалия, акцентира Кунчев.

Той уточни, че значителен ръст се наблюдава и на Балканския полуостров като цяло.

Още по темата

„Навсякъде има значителен ръст, дори в страни като Черна гора, които почти се бяха справили с епидемията. Още по-тежко е в Бразилия, Перу, Индия и САЩ. Не може всичко да се обясни с неспазване на мерките. Вероятно в характеристиките на самия вирус се появяват качества, които му дават възможност да се разпространява по-лесно“, каза Кунчев.

Той предупреди, че се наблюдава по-леко предаване на заразата и смъкване на възрастта на новорегистрираните положителни и тези, които подлежат на лечение.

Близо 30% от случаите на коронавирус в България вече са на лица под 50 години, съобщи доц. Кунчев.

"Ние сме напълно наясно от самото начало, че не можем да спрем разпространението, това е невъзможно при въздушно-капкова инфекция", каза Кунчев.

Затова той акцентира, че е важно да няма взривообразно заболяване, както и да пазим рисковите групи. Предстояща грипна епидемия може да изтощи здравната система, отбеляза Кунчев.

Доц. Кунчев не изключи вероятността присъствената форма на обучение да увеличи разпространението на заразата. До момента няма тежка клинична картина на ученик, но е възможно младежите да я предадат на възрастните. След разговор с образователния министър Красимир Вълчев той е получил уверение, че се вземат всички противоепидемични мерки. Сред тях са дезинфекция на въздуха и междучасия по различно време. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


257
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
15
 
9
 
! Отговори
22 преди 3 години
Абе тая държава няма ли управляващи?!? или се ръководи и от масата вярваща в конспирации?! НЕЗАБАВНО връщане на част от мерките. Няма кка да затворим хората лятото, НО маските трябва да са задължителни. Барове, дискотеки, заведения на закрито- затворени. Хотели и те. Не ми говерете за икономика каквата НЯМА. А с пълни болници няма и да има скоро. Да бяхме седяли още 30 дни пролетта, сега щяхме да сме ок
152
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Да сеТакак да бъде. Ама докажете че го има първо
151
10
 
12
 
! Отговори
Да се преди 3 години
Въведат декларации за тези които не вярват за ковида!При заразяване,държавата не поема лечението им!
150
9
 
19
 
! Отговори
бясна преди 3 години
България не се стреми, стремите се вие, които нагнетявате обстановката и непрекъснато обявавате заразени,което не значи,че всички те са болни! Колко пъти да ви обясняват професионалистите,лекарите,които точно с това се занимават!!!,че само тези,които имат температура,кашлица и пр. са заразоносители и те трябва да са под карантина. Достатъчно психясахте населението. Не може така слугински непрекъснато да козирувате на СЗО,която е компрометирана и играе под свирката на Гейтс,Рокфелеровци и дълбока
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що бе, не сме изпуснали шансове за първо място. И у нас има достатъчен брой шведи. Имаме всички шансове да поведем в класирането.
148
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От днес почвам да обикалям всички болници и инфекциозни отделения. Да видим, къде е тоя вирус.
147
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: 152Тю, да му се не види, явно и тук не можем да сме първи!Тъй че няма смисъл да се стараем.
146
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кунчев: "България вече се стреми към 2-3 място по заболеваемост в Европа"България се СТРЕМИ ?!? към 2-3 място в Европа... хм... България едва ли като цяло, ама явно Някой се стреми, а Кунчев и сие са послушните изпълнители на този стремеж. Как понякога неволно изпусната дума или фраза говори повече от всичките им там блябльосвания и облъчвания. А да е толкова Т.Ъ.П, че да не знае значението на думата "стреми"... а дано, ама надали
145
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 148Така е, но това само показва на какъв хал е българското здравеопазване.То не че ние не си го знаехме де, ама...
144
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно нещо ме научиха тези пътници от щаба. По-добре опасна свобода отколкото обезопасен затвор.
143
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Европа последните дни най-много нови случаи за ден на човек от населението има в Люксембург, Черна гора и Босна и Херцеговина по около 150-160 нови случаи на 1 милион население средно на ден. България е на 8 място в последната седмица с около 244 среднодневно, което е около 35 нови случая на 1 милион население.
142
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Щаба vs мангъровИзвестните келемета са да ни обеди медията колко е истинско еййй. Ти мислиш ли, че тия преяли кравари им е зор за сиромаха,
141
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Та защо да се влачим години като може да се приключи като се заразим всички и край!"За да не се препълнят болниците. Само не ми казвай, че ако се разболееш и влошиш ти или твой близък, няма да потърсите медицинска помощ
140
8
 
8
 
! Отговори
1280 преди 3 години
До бучКогато той и правителството правеха каквото трябва вие търчахте да ядете агнета и ревяхте колко сте подтиснати и угнетени, като обяснявахте, че всичко е лъжа и измама и искат да ви затворят устите.
139
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
радев иска да сме на 1 во място по смърт от ковид и пак ще лае ,че Бойко е виновен ! - аман от тея номера от най-дравната професия ....................а той ,деса и баджанаците все ще са добре
138
12
 
10
 
! Отговори
Щаба vs мангъров преди 3 години
Досега имахме много случаи на болни известни личности и политици. Защо всички те отидоха в инфекциозни отделения на различни болници, но не и при Мангъров? Той нали знае всичко за коронавирусите и ковида му е ясен, в неговата болница защо не отидоха депутатите например, а отидоха във ВМА при Мутафчийски? Не ми отговаряте, скъпи мангърчовци. Ама вие и нямате отговор. НЯМАТЕ ОТГОВОР ЗАщОТО ЗНАЕТЕ КОЛКО Е НЕСЪСТОЯТЕЛЕН МАНГЪРОВ И КОЛКО Е ЖАЛЪК И НЕКОМПЕТЕНТЕН. ВМА Е ИСТИНАТА А ТОЙ Е ЧЕРВЕЙ:)))
137
0
 
8
 
! Отговори
На кого да вярваме? преди 3 години
На тези лекари, които не си сменят през ден позициите като ветропоказател и съветват различни неща в зависимост от това откъде дyха вятъра!Няма да цитирам имена! Всеки да прецени сам за себе си!
136
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато има нещо страшно,не е нужно хората да се убеждават. То бързо се разбира. Тоя вирус прилича на предизборна кампания, агентите трябва да ходят от къща на къща да убеждават. То не бяха лозунги, да защитим медиците, да облекчим здравната системата, да не заразяваме баба и дядо, да пазим обществото. Цирк за малоум ници. Сега чакам някой да напише да ида в Пирогов, да се заразя та да видя какво е.
135
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема вирос каза Мангъров .Сега чака да го направят професор.
134
8
 
9
 
! Отговори
freeman е супер трол преди 3 години
опитва се да изглежда умен разумен и убедителен но не му се получи.*що се водеше държавата по акъла на един коремен хирург, при наличието на вирусна пандемия* Мутафчийски подготви болниците и от 700 легла станаха 7000. Мангъров нещо подготви ли или само обикаля студията? Мутафчийски каза ли един път, че знае как да спре вируса, не, а мангчо само повтаря АЗ АЗ съм най, знам, способен съм, ще изчезне вируса, протестите ще го спрат???????, стаден имунитет отречен в цял свят, пълен шит.