Гледаме на вируса "по-спокойно" въпреки ръста на заразените

Най-склонни сме да ограничим посещенията в молове и ресторанти
52
Гледаме на вируса "по-спокойно" въпреки ръста на заразените

Въпреки по-високия процент положителни тестове за коронавирус през последния месец, българите сега гледат по-спокойно на ситуацията с COVID-19 в сравнение с времето преди месеци.

През юли 35% избират опцията "коронавирусът е огромна заплаха", но 46% са по-близо до мнението "коронавирусът е като грипа и не е толкова опасен". Останалите се колебаят.

Още по темата
Изводите са от изследване "лице в лице" на "Галъп", проведено между 2 и 10 юли сред 806 души.

Според социолозите това е белег на опита на обществото да живее редом с вируса и да разчита на личната отговорност.  Вероятно се дължи на своеобразно "обществено свикване" със заплахата. Тя като че ли вече не е толкова непозната. 

Въпросът ясно очертава различията между поколенията - сред най-възрастните закономерно надделява по-голям респект пред вируса, докато при по-младите по-чувствително разпространено е спокойното гледище.

Все пак повечето хора продължават да възприемат официалната теза по повод коронавируса - в станалата емблематична напоследък двойка, 47% одобряват Мутафчийски, а 28% - Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов.

49%, например, подкрепят работата на националния щаб срещу коронавируса, а 34% не одобряват. На фона на отношението на обществото към вируса в последните седмици тази подкрепа за действията на щаба изглежда по-скоро протоколна. Явно е, че българите вече в голяма степен разчитат на собствената си отговорност.

В този контекст беше проверено и отношението към някои потенциални (само)ограничения заради вируса. Като че ли най-сериозни дялове респонденти приемат да ограничат посещения на молове и ресторанти, а най-малък дял са склонни да намалят времето с приятели.
 
Това, разбира се, се дължи и на жизнения стандарт, който особено в случай на по-възрастните хора не благоприятства посещението на търговски комплекси и ресторанти. В отговорите се оглежда и декларативност – особено що се отнася до молове и ресторанти.

Любопитното е, че работата от къщи събира осезаема подкрепа – 47% не биха имали нищо против често да работят от къщи, а 32% намират аргументи против.

Не се открива изявена подкрепа за дистанционното обучение. Тук обществото реагира по-скоро предпазливо и 46% се обявяват "против", а 28% са "за". Има и цели 26%, които не могат да преценят.

И тук е видима разликата в готовността на различните поколения да приемат нововъведения. А и може би немалко родители не биха искали децата да остават вкъщи, смятат социолозите.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 2 и 10 юли 2020 г. сред 806 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
7
 
3
 
! Отговори
3....2.....1.....0. преди 3 години
MARLIIIIiiiiINDA,ME AMA SE KYAMMA, DERE NI KAMA, BERO AMARTE BURSELIIIINAHAVE TU SERES. DU MAVA E TOROS ELE NA TE DU SEEEEEE..
29
10
 
7
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Така е, вируса на Уханска чума има 1000 пъти, повтарям 1000 пъти, по-висок афинитет към човешки клетки, дори от САРС-а от 2003 - това на 100% доказва, че няма как да е от Майката Природа и от животни! Животното е Учените-Генерали на Комунистическата армия на Пекин и Отряда им по Биологични оръжия!!
28
14
 
21
 
! Отговори
Alastair преди 3 години
Защо да не гледам спокойно на вируса ? По - добре ли ще ми е ако всеки ден се тревожа и безпокоя. Дали ще съм по - защитен тогава ?Тази тревожност се насажда и промотира от правителството на мисирките и неадекватната и неистинна масмедия.
27
11
 
22
 
! Отговори
Народна мъдрост преди 3 години
ОФцете винаги се спокойни, докато вълка влезе в кошарата...
26
13
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 3 години
Единствения ти шанс да те фане малко смъртоносното вирусче, в обозримо бъдеще се повишава с всеки ден. От коя страна на процента ще си, има много голямо значение, а успокоението за нисък процент смъртност има значение само ако имаш 100 живота, ти и близките ти хора.Останалото е счетоводство в мисленето, лишено от смисъл.
25
6
 
11
 
! Отговори
Хемус преди 3 години
А ако ми се размине какво правим!?Може да ме хванете за опинците или да дойдете да ви шутирам!Аз съм нормален хетеросексуален мъж,служил съм при спартански условия в родната казарма 1995-96 година,когато разчиташ на себе си и така се придобиваше имунитет!Сега само леви и леко леви!Вирус чакам те,ама повече вярвам на портфейла си
24
12
 
14
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Гледаме, щото Стадото е НеИнформирано, по-последна информация, дори изкаралите без тикакви симптоми, т.е. реално си мислят, че не са били болни са с увредени дробове, сърце, тестиси, централна нервна система и какво ли още не. Единственият Вирус в Историята, щото е от Лабораторията, който има не 1, а цели 3 ключа за проникване в Човешка Клетка и Инфектирането й - това допълнително показва, че не е Животински Вирус прескочил към Човека, а е специално проектиран да заразява Хора!!
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спете спокойно каквото и да правите на никой няма да му се размине, а освен това "борбата" с вируса си е един сладък бизнес.
22
7
 
15
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
E от какво да се притесняваме, то много от гриповете са по-смъртоносни от това вирусче...
21
3
 
6
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
до До СТАРИЯТ НЕСЕБЪРГърците са много хитри.Повярвай ми !Българите - балканските двaци прости.
20
5
 
8
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 15Значи, намекваш нещо обидно с думата "балканец" ли?Балканският фолклор се цени високо на Запад, от мен да го знаеш!Сред американците има слух, че маските ги напоявали със специален вирус, който те правел импотентен!Ние ако сме зле, то американците са десет пъти по-зле!
19
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен не ме притеснява много ситуацията, защото нямам контакти с много хора! Ако домашните лепнат, тогава!Излизам да подишам чист въздух и да повървя малко!
18
10
 
11
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"47% одобряват Мутафчийски, а 28% - Мангъров. Като че ли подкрепата за Мангъров е локализирана главно при представители на опозиционни партии като БСП и Слави Трифонов."====Това можехте и мен да ме питате, вместо да си губите времето. Щях да ви го кажа точно за 10 секунди и после да ми дадете парите, дето сте ги хвърлили за това проучване. Точно такива и ще са процентите на изборите догодина: ГЕРБ 47% , БСП 28%
17
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СТАРИЯТ НЕСЕБЪР,видяхме, че гърците не правят компромис дори при провал на туристическият им сезон. Не правят компромис, но са от държавите с най - добри показатели. А ние сме в тройката на най - зле, заедно с Швеция, Португалия. И после слушайте Мангъров!
16
5
 
7
 
! Отговори
Абе преди 3 години
"Еееееех, нищо чудно, че после ви яха всеки по изборите.===============Нормално е, заради такива като теб с IQ=на стайна температура. Не мислех, че има по-тьп от Еднокнижника, но явно има!
15
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, разбира се! Българинът, като типичен балканец, сходно с другите балканци, никога не се отличавал с остроумие и интелект. Всичко, с което той не се е сблъсквал от първо лице, смята за манипулация. Подобна тенденция има във всички слабо разбити страни. Нека си го кажем - какъвто е народът, такава е и държавата.
14
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво значи по спокойно?Едни така се самооспокоиха, че го под караха през къра. Други търсят спасение в тоталното отричане, а останалите милиони се съобразяваме с препоръките на умни хора, и попроменихме някой навици, съобразно новите условия.
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ръста на заразените всички знаем защо се вдига... спете спокойно.
12
5
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
Не може ли без да политизирате и тази тема?Откакто има свободни избори съм гласувал винаги и само за СДС!При това, въпреки че съзнавам наличието на новия щам на този вирус, категорично съм против създалата се (Нарочно може би?) истерия.
11
1
 
3
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 3 години
До SichtpunktЩе ни наложат забрани казваш...колко да ни наложат ?!Идва зимния Сезон Туризъм.Дали пак ще действат забрани, колега ?