Леден душ за християнството - "Света София" отново е джамия

У нас граждани ще настояват решението да бъде отменено
24 юли 2020 11:13, Красимир Ангелов
60

Превръщането на "Света София" в джамия предизвика широко недоволство, което стигна до САЩ, Европа и Русия.

Очаква се по време на молитва мозайките и стенописите там да бъдат покривани с платна. Граждани и общественици в София изразиха своето недоволство и ще го покажат със своеобразен протест в столичната църква "Света София". Светият Синод у нас също се произнесе срещу решението на турската държава.

Още по темата
"Не мога да говоря за притеснение, но решението на турското държавно ръководство беше леден душ за цялото християнство. Живеем в 21-ви век. Това не е нова ера на толерантност, разбирателство. Това искат и хората, това заявяват и лидерите, но този акт не кореспондира с тези намерения. Когато се засегнат и религиозни чувства, историческа памет не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството", каза Димитър Иванов от Сердикийски процес за защита на християнството за "България сутрин".

Те ще настояват решението да бъде отменено.

"Това ще бъде едно събиране на българите християни, които не искат музеят "Света София" да започне да действа като джамия. Нашата идея е всеки петък, когато има мюсюлманско богослужение в Истанбул, в 18:00 ч. пред църквата "Света София" да се събираме и да се чува нашият глас", посочи Иванов.

По думите му е нужно да се действа.

"Първото ни действие е да потърсим среща със Светия Синод, да изложим нашите виждания, ще потърсим среща с всички духовни лидери, ще потърсим контакт с държавните институции", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
15
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Айде довечера лумппените като тръгнат за Орлов мост да спрат пред посолството на Ердоган и да дюдюкат. Това е кауза, ако изобщо тия платени плиткоумници могат да я разберат.
8
2
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Не...мирни шествия а дела от Великите Християнски Държави...САЩ...Русия..какво се ослушват като *** в боб а не сложат това недоразумение Ердоган на мястото му...Ама всичко е политика и мангизи...Това показва колко е задружен Християнският свят.Ако беше същата ситуация с някоя джамия,леле какъв вой щеше да се вие...
7
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бях в Истанбул през 2007г.Нещата които ме впечатлиха бяха Света София,желязната църкваСвети Стефан,акведукта на римския император Валент и крепостите наречени Констинтинополски стени от IV-V век. НИЩО ДРУГО.
6
0
 
11
 
! Отговори
Турчин преди 3 години
Защо по цял свят не се направят всички джамии Църкви или музей? Според мен ще си чешят езиците и омразата между религиите ще става все по-голяма... Турската държава потвърди мнението на Европа, че няма място в Западния свят. Лошо е когато не само диктатора, но и по-голяма част от турския народ стои зад това Света София да стане Джамия...
5
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига сте се правили, че на някой реално му пука :))
4
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Исляма е единствената религия, която мразя. Уважавам будизма, даже и юдаизма мога да приема, но Исляма ще го мразя винаги, това е сатанизъм и не заслужава уважение.
3
7
 
14
 
! Отговори
УМЕН преди 3 години
НИКОГА няма да бъда толерантен към представители на тази секта (исляма)
2
9
 
16
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Исляма е сатанизъм!!!
1
13
 
3
 
! Отговори
Юсуф помака преди 3 години
Включете си бойлера ве какво толкова !