Променят закона: Пазарим се с КАТ за намаляване на глобата

Внесоха в парламента промени в Закона за административните нарушения и наказания
Обновена: 25 юли 2020 09:53 | 25 юли 2020 09:46, Елка Василева
80
Променят закона: Пазарим се с КАТ за намаляване на глобата
Снимка: архив, БГНЕС

Нарушителите да сключват споразумения с наказващия орган за по-ниски глоби. Санкции въобще да не се налагат при маловажни нарушения, а извършителите им да се разминават само с писмени предупреждения. Това предвиждат поправки в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), които Министерският съвет внесе в парламента, пише „Труд“.

Поправките засягат стотици хиляди български шофьори, които годишно получават актове, фишове, електронни фишове и наказателни постановления. Те ще могат да се споразумяват с КАТ и до 14 дни могат да платят само 70% от минимума или абсолютния размер на глобата.

Например - за неправилно паркиране, при което е създадена непосредствена опасност за движението глобата е 20 до 150 лева, а при споразумение нарушителят ще плати само 14 лв. (70% от минимума 20 лева). За паркиране глобата е 20 лева и при споразумение пак ще се платят 14 лева (70% от абсолютната стойност).

В проекта обаче изрично е записано, че предупреждения и споразумения не се допускат при всички видове нарушения в транспорта, извършени след употребата на алкохол, наркотични вещества или техните аналози.

Вече два пъти - през юни 2019 г. и през януари 2020 г., правителството публикува за обществени обсъждания промени в ЗАНН. Внесеният сега в Народното събрание проект е изчистен от спорни текстове, като например онези, които даваха право да се лепят по входните врати глобите на КАТ и да се считат за връчени. Липсват и предложените само преди два месеца - на 22 май, поправки в ЗАНН, според които само един катаджия на пътя може да състави акт, да издаде наказателно постановление и да наложи глоба.

За маловажно нарушение и сега според ЗАНН може да не се налага глоба, но по новите текстове наказващият орган е длъжен да изготви писмено предупреждение до нарушителя, че ако до 1 година не спази същата норма, вече няма да се размине без глоба.

Без споразумение с пияни и дрогирани шофьори 

Наказващият прави предложение за сключване на споразумение в 14-дневен срок след получаване на преписката от актосъставителя, а нарушителят може да направи предложение в 14-дневен срок от връчването на акта, пише в проекта за промени на ЗАНН.

Освен че споразумение не се допуска с пияни и дрогирани шофьори, изброени са още 4 случая, при които то е невъзможно: 1. - при  повторно извършено нарушение; 2. - при нарушение, извършено в едногодишен срок от влизането в сила на акт, с който на нарушителя е наложено административно наказание, или е издадено предупреждение за същото нарушение; 3. - в случай, че деянието, за което е съставен акт за установяване на административно нарушение, съставлява престъпление; 4. - когато признанието не се подкрепя от събраните доказателства по преписката.

Споразумението влиза в сила от датата на подписването му, а ако с него се налага глоба – от датата на плащането й. Нарушителят приема да се издължи в 14-дневен срок, но ако не плати, наказващият орган обявява, че споразумение не е постигнато и издава наказателно постановление, без да може да ползва като доказателствата направените по-рано признания за вина от нарушителя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
4
 
! Отговори
1984 преди 3 години
До СРАМ....Ти си го написал бе човеко....напреднали държав....белия свят....Тук е Бантустан,ка са чудиш!!! И по-зле ще става!
28
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тая балканщина одобрена ли е от ЕС или е инциатива на бойчетата
27
0
 
13
 
! Отговори
СРАМ преди 3 години
В напредналите държави, за да се елиминира риска от корупция, при нарушение предотвратяват възможността за пресечна точка между нарушителя и съблюдаващия спазването на закона, а тук е обратното. Никъде в белия свят не можеш да се пазариш. Нарушението ти е надлежно документирано, глобата е една за това нарушение (няма от-до). Имаш три опции: да платиж веднага с отстъпка, да платиш в срок или да обжалваш санкцията като неправомерна. А *** измилил закон стимулиращ корупцията. СРАМ!
26
1
 
11
 
! Отговори
БРЕЙ! БРЕЙ! преди 3 години
Законна *** я!Това само пазарящите се гербери може да им хрумне!В Германия, която често ни я дават за пример - така ли се "договарят"?
25
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споразумението общо взето ще е така: катаджия: максималната глоба е 300лв ама ако дадеш на ръка 50 ще те глобя със 150 и така ти спестявам 100лв. Така хем глобата влиза в хазната, хем ченгето си пълни джобовете.
24
0
 
10
 
! Отговори
да ви го... преди 3 години
България се управлява от едеоти!
23
0
 
16
 
! Отговори
браво бе ! преди 3 години
Тоя закон го е писал катаджия с 10 апартамента ,5 вили ,четири упи-та в Гърция и има няма 2 млиона спестени евро !
22
0
 
9
 
! Отговори
КАТеричоците преди 3 години
По НК спиране от кат е равносилно на опит за въоръжен грабеж.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то и сега е така! "Ко ша праим?"
20
1
 
20
 
! Отговори
Катаджията преди 3 години
- Колко даваш ? ... Шофьорът : А ти колко искаш ?..
19
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премиерът Бойко Борисов се е съгласил със Заключенията на последния Европейски съвет, според които цялата АЕЦ "Козлодуй", а не само спрените малки четири реактора, трябва да бъде изведена от експлоатация. Централата има два големи работещи реактора по 1000 мвт, за които ЕС не е поставял условия за предсрочно извеждане от експлоатация и които са гръбнак на българската енергийна система.
18
0
 
20
 
! Отговори
АА преди 3 години
Пак корупция! Този път законна!
17
1
 
10
 
! Отговори
Хахха преди 3 години
Това са " затягане" на мерките. Опа, бутнах пешеходец на зебра, я да видим колко трябва да платя, а ето, 50 стотинки е минимумът.
16
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че то сега си е така, винаги се разбирам човешки с катаджията. Винаги стигаме до споразумение.Важно правило - никога не ядосвай катаджията.
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости са това ! Значи правиш нарушение казваш,че повече няма да правиш така и вече по-малка глоба и на следващото кръстовище включваш на втора и газ,газ ,газ до ламарината.
14
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аха, ясно, разбрах. Значи, как стоят нещата? Като ме хване катаджията, той има пълното законно право да ме попита: "И сега к'во прайм?"Което е покана за пазарлък. И аз също без да наруша новия закон: "Абе шефе, не може ли да измислим нещо тука, да уредим нещата? Имам само дребни!"
13
2
 
14
 
! Отговори
Селянинът преди 3 години
От Банкя с поредната тъпотия. Това е нивото на управляващите в България. По-възрастните знаят хиляди милиционерски вицове.
12
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да взема да кандидатствам в системата ли, доста апетина ми изглежда офертата :) Ама то това не е предпоставка за рушвети - да не си помислите нещо :) То само така си изглежда отстрани :) Браво бе, хрантутници - вие таш....ак ли си правите бе. То бива никой да няма на втория етаж ама ... чак пък толкова празно да е.
11
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
--Що е то Катаджия?? Пътен Митничар с офис в храста !!
10
0
 
22
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Нещо като "Капалъ Чарши" само че на пътя ,,Интересно!!!