Превръща ли се Добруджа в пустиня, села остават без вода и прехрана

ВиК дружеството неглижира проблема, смятат жителите на региона
26 юли 2020 16:30,
211
Превръща ли се Добруджа в пустиня, села остават без вода и прехрана
Снимка: БГНЕС

Един от най-големите проблеми, с който все по-често ще се сблъскваме в България, е липсата на вода. Положението се утежнява от бушуващата пандемия от коронавирус и тежката икономическа криза.

Още по темата

Пред всички тези проблеми са изправени жителите на добричкото село Черна, където от април нямат вода. Те не само нямат нормален начин на живот, но са заплашени от загуба на препитание. Нарушен е производственият процес в цех за билки, където повечето от тях изкарват прехраната си. Липсата на вода е проблем за много селища от региона, предаде БГНЕС.

Жителите на село Черна алармират, че от края на април, който съвпадна и с най-тежките времена на карантината, въведена заради пандемията от коронавирус, нямат вода. Това най-силно се усеща в горната част на селото, където живеят около 50 души.

„През целия този период нормално налягане и водоподаване е налице само за един час дневно, като през останалото време налягането е изключително слабо и клонящо към нула”, оплакват се те.

Проблемите във водоподаването продължават вече дълго време и многобройните опити на жителите на Черна да ангажират ВиК Добрич в разрешаването им не са дали до момента резултат. „От ВиК Добрич не сме срещнали разбираме и слушаме само оправдания и обещания”, казват хората.

Те са събрали подписка и молят ръководството на общината да включи разглеждането на техния проблем на заседание на Постоянните комисии към Общинския съвет на община Добричка и на заседание на Общинския съвет на общината. Последното се очаква да се проведе на 30 юли. „За нас решаването на този въпрос с кризата във водоподаването е важен във всякакъв аспект, тъй като без вода няма и живот”, заявяват жителите на село Черна в молбата си, която е с дата 20 юли.

От община Добричка заявиха, че на заседание на Постоянните комисии от 21 юли е обсъдено положението с липсата на вода. По инициатива на кмета Соня Георгиева на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 юли ще бъде гласувана съвместна декларация от общинската администрация и общинските съветници, която ще бъде изпратена до Асоциацията по водоснабдяване и канализация, МРРБ и МОСВ.

От общината признаха, че проблемът с водоснабдяването в много от 68-те села в общината е от години. Те подчертават, че още при встъпването си в длъжност кметът Соня Георгиева търси варианти за диалог с водното дружество в Добрич. След нейна покана през декември 2019 и през май 2020 представителите на „ВиК – Добрич“ АД се срещнали с кметове и кметски наместници от община Добричка.

Последната кореспонденция между нея и дружеството е от 17 юли. В нея кметът настоява за спешно решаване на проблемите в селата Черна, Тянево, Житница и Пчелник, които от 4 дни са без вода. На 21 юли Георгиева настоява за осигуряване на нормално водоподаване в село Черна. Приложена е и подписка с имената на 78 жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


211
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички *** разбират и от земеделие явно. А сигурно са пишлемета по на 18-19 години- пълни задръстеняци
160
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаква се Северна България да става все по-суха, а Южна - все по-"гръцка".
159
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменската плюнка Бабикян не е цял народ
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Баровеца-СФъхъ, ъхъ. Радев и нинова ще ти докарат вода от луната безплатно.
157
15
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Ами да си купуват минерална вода. Всеки е наясно, че бабите и дядовците се къпят веднъж месечно, дори и софийските пенсионери са така. Затова от тях винаги смърди на гнилоч.
156
1
 
2
 
! Отговори
благодат преди 3 години
До LisaПредпазва от принудителен брак от различни интереси!
155
1
 
10
 
! Отговори
о, добружански край преди 3 години
ТИ СИ ЗЕМЕН РАЙ! - За какво воювахме за него?
154
4
 
9
 
! Отговори
Това си е проблем преди 3 години
Много сериозен проблем който поставя на карта бъдещето на света не само на Добруджа. Всичко друго ще изглежда дребно пред това
153
9
 
5
 
! Отговори
СЛАВЯНИН=СЛЕЙВ преди 3 години
АЗ СЪМ РОБ НА ВСЕКИ ТУРЧИН, ПЪРВО НА РУСНАКА!
152
5
 
31
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Това е бъдещето с герб, не го ли разбрахте вече. Примирявате се и си доизживявате мизерния животец или бягате навън. Или на площада при младите. Друг вариант няма. Капитализмът не гарантира нищо на никой. Това го имахте при социализма, но не го харесахте.
151
20
 
5
 
! Отговори
бацето преди 3 години
До Бойко Ще ви видим всички мразещи на изборите колко сте. Но имам чувството, че баце пак ще ви го тури четвъртит ! Народа си го обича и харесва . Изключение сте само вие - червените калинки от митингите !
150
6
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Е тази криза с коронавируса е измислена.
149
5
 
5
 
! Отговори
славянин преди 3 години
От гореспоменатите кризи само една е фейк криза - тази с ''епидемията/пандемия''!
148
5
 
31
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Баце какво е чувството цял народ да те мрази ?Баце какво е усещането да си заобиколен с врагове ? Може би не те мразят калинлите от ниските етажи на властта - такива, които се облажават от кражбите, които бързо бързо ще се пребоядисат след като ГЕРБ изчезне.В края на твоя безсмислен живот, които се очертава твърде неприятен дори и ти ще научиш едно: от кражбите, милиардите, придобиването, властта - файда няма.
147
4
 
27
 
! Отговори
Водна преди 3 години
Липсата на вода е проблем в целия свят!Заради Еко-кризата водата ще стане безценна.Ако продьлжаваме да не пазим природата скоро всички ще сьжаляваме !
146
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С кого да бъде заменена мутрата ли?Въпросът не е за електората. Ние няма как да познаваме кадърните специалисти на високите етажи.Но има друг ключов проблем. Политическото мислене. У нас се счита, че политикът трябва да воюва. Което според швейцарското държавно устройство например е непродуктивно. Според тях всички партии трябва да управляват и да носят отговорност, затова всички имат министри, а министър-предсеседателят се върти, сменя се на 2 години от друга партия. ...
145
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тиквата прави всичко възможно да освободи територията. За кого, ще стане ясно.
144
13
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До 164Раждала е земята отрови и все още работещия завод Кремиковци. Всичко обилно напоено с олово и други тежки метали. Още години тази земя няма да се изчисти от това чудо на комунизма.
143
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е хубаво де. Махаме мутрата. И с кого да я заменим. Айде давайте предложения,имена,идеи. Или си бръщолевите празни приказки как той не става ама не казвате кой става. Нещо става съмнително. Айде давайте имена. Ама без клишета като-нови хора и непартиини .
142
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя целата Бойколандия е пустиня. Погледнете нивите около София в тях земята раждаше жито царевица картофи моркови домати чушки лук и каквото се сетите. Но това беше по едно друго време когато нямаше Мутри а имаше държава.