50 лева за килограм хляб: Прекалява ли се с кето модата?

Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество, смята нутриционист
Обновена: 28 юли 2020 11:17 | 27 юли 2020 09:25, Красимир Ангелов
87

Кето хляб, който струва 50 лева за килограм и 5 лева за "слайс", взриви социалните мрежи наскоро. За дни снимката обиколи интернет пространството и предизвика редица коментари.

"Кето модата е доста актуална. Това е вид хранителен режим, в който се ограничава приемът на въглехидрати за сметка на мазнините. Идеята е тялото да влезе в кетоза и да започне да синтезира енергията си от кето тела", обясни  нутриционистът Яна Данаилова в "България сутрин".

Още по темата
По думите на микробиолога от Асоциация "Активни потребители" - Сергей Иванов, 1/3 от състава на този хляб е бадемово брашно, което е въглехидрат и в никакъв случай консумацията на дадения продукт не би могла да доведе до възникването на кетоза.

Ако консумираме хляб, то би следвало да снабдим тялото си с фибри, витамини и минерали, а подобни продукти имат други цели и кетозата не е част от тях, обясниха специалистите.

"Подвеждащата информация при рекламата на хранителни продукти подлежи на санкция", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова има лека спекулация, защото кето диетата е модерен хранителен режим и много хора го спазват.

"Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество. Доколкото съм запозната с конкретния случай, дамата твърди, че влага само био продукти, така че тя е наясно със себестойността и търговската си надценка. Това е нейно право", допълни още тя.

Нутриционистът Яна Данаилова препоръча консултация със специалист, когато искаме да редуцираме теглото си, защото всяко тяло е индивидуално и една диета, каквато и да е тя, няма как да бъде универсална за всички.

Кетонните диети и техните разновидности са алтернативен режим на хранене с превес на мазнини като енергиен източник, без да се изключват изцяло въглехидратите. 

Своята позиция изразиха и от "Савини" ООД.

"Съществуват различни вариации на препоръчителните стойности спрямо индивидуалните нужни и цели на режима на всеки индивид. 

Различни продукти и изделия на пазара биха били подходящи като част от ежедневното меню на хора, следващи кето метода на хранене. 

Ние, от САВИНИ, винаги сме били напълно прозрачни с нашите съставки, техния произход методите на тяхната обработка, като така предоставяме много повече информация от минималните законови изисквания. Целта ни е потребителите да имат възможност за информиран избор", заяви Савина Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
2
 
! Отговори
Трактор преди 3 години
Ужасно съм впечатлен от тази мила дама. Браво на нея. Сега оставам замислен, как така само 50 лева за един хляб, та той им всичко което Анонимен е изброил. Явно аз съм тая невежа та зная толков амалко за хлябовете и техните ценообразувания :) Дали Някой от хиляд и курсур фенове на тази млада дама се е сетил да предостави частица от продукцията и на отдел за изселдвания към ХЕИ. За 130 лева за хляб някак си по-продавяем ще да е. И трябва да ми *** чурката тая дама за толкова пари ....
70
1
 
9
 
! Отговори
Любо преди 3 години
Хора, тук проблема не е дали имаш пари да си купиш кето хляб. Проблема е, че вманиачаването в тези трендове те превръща в отвратителен социопат, със всички предпоставки да превърнеш и децата си в такива. Започваш да се държиш като сектант, смяташ, че всички други са плебеи и т. н. И аз ям скъпи меса и т. н, но някакви такива джендърски изхвърляния... аре малко.
69
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кило бадеми е около 30 леваКолко искате да струва хляб с бадемово брашно? Дори ако приемем, че е 50% от продукта и слагат "био яйца" по 2 лева броя, стойността на продуктите е поне 20-25 лева. Но освен продуктите имаш наем на помешението, заплата на персонала, 20% ДДС и съвсем спокойно цената стига 50 лева. Аз не бих ги дал, но има хора които ще ги дадат и ще са доволни. Защо не роптаете против луксозните коли за по няколко милиона евро? И те са ламарини+двигател, нали така?
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Начи туй гражданята днешно време са много просто племе. Всеки хитрец може да ги излъже и да ги накара да повярват в какви ли не глупости за да им обере паричките. Ето това е истинският бизнес! Да лъжеше и да мамиш простите хражданя. Да им продаваш магически продукти за отслабване, за красота, за мускули, за либидо, и да им продаваш всичко био и еко цени хиляди проценти надценка. Ей така се правят милиони. От простият акъл на балъците!
67
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ям чия,фия и нахут,ама пия и пуша !Голям съм екоактивисти.Ха пуст черен комат и вода на полето я!Ще видите едни кето хлябове.
66
6
 
4
 
! Отговори
Байчо Ви преди 3 години
Типов, истински леб преди 30г. беше 26ст., Добруджа-36ст., Бял-48ст. Сега на ГМО фуражната пшеница сте ненормални да и слагате такава цена. Продават *** с био имена и некой оФце се вържат на ЕКО-лъжите! Те ви демокрация и презокеански ценности...ами добре, че съм накрая. Страхувам се за това което иде след мен...и ми е тъжно за онова, което никога няма да познаете!
65
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Смята нутриционист"...пардон мутроционист !
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нутри... какво...Смех, бате...
63
4
 
0
 
! Отговори
Qwerty Yop преди 3 години
Коментар 75 се отнася до 71!
62
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето и един КЕТО ХЛЯБ за има няма 4 лева, ако толкова има хора, които държат да бъдат на КЕТО режим - https://youtu.be/xLcKV-lEaDk
61
0
 
14
 
! Отговори
СЛАЙС преди 3 години
Български не могат да говорят правилно.. *** ми тръгнали на филия хляб да казват "слайс" пълни ***!
60
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бадемовото брашно е 500г. за 10лв.Конопено брашно (протеин) 250г е 6.00лвЛенено брашно 180г е 1.00лв
59
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цената за което хляб 1,300гр. е абсолютно реална.Аз приготвям у дома само което хляб, моят излиза 650гр.и съдържа:200гр. конопено брашно - 3,00лв200гр. ленено брашно - 2,50лв200гр. бадемово брашно - 14,00лв.4 яйца - 2лв/ свободни кокошки/Безглутенови сода за хляб, био ябълков оцет, конопено олио , хималайска сол - тук трудно мога да изчисля, но цената на конопеното масло за 250мл. е 15лв., слагам грубо цена 4лв за ,,подправките,,. Количеството за е 650гр., 25,50лв.
58
5
 
8
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
Как се връзвате, ужас направо..Сметнате колко е най-обикновен бял/типов хляб. 650гр=1.25лв=>1,92лв/кг. Пак масовите черни хлябове по 3-4лв/кг. Има разни внос и наши по 7-8лв/кг-по плътни, по-трайни и т.н. Какъв е проблемът, че някой е открил още по-специален вид за 50. Нали знаете, че има едни японски пържоли, дето и на богатите им се виждат скъпички, ама се продават..
57
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
кафев какел...
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лили, бас ловя, че не си прочела статията :D
55
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 63За да има био сертификат, значи е регистриран био производител и му се правят проверки.Не е точно да не значи нищо.Особено за чуждестранните производители.Т.е доближава се до това, което ти би произвел в градината си на село.
54
11
 
3
 
! Отговори
Лили Барута преди 3 години
Хляб с такава цена!? - за страна която вече не е селскостопанска,не е и индустриална е гавра с мизерията на бедния народ от страна на спекулантите....Но ще става и по лошо докато власта е в ръцете на продажници а не на националисти-родолюбци
53
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аХОЙЙЙЙЙ, АХОЙЙЙЙЙНААА НАААА!!!
52
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 60,Е ми те медиите знаят умствения багаж на 80% от българите и се заиграват с това.Отделно е и факта, че българинът е компетентен по всяка тема.