50 лева за килограм хляб: Прекалява ли се с кето модата?

Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество, смята нутриционист
Обновена: 28 юли 2020 11:17 | 27 юли 2020 09:25, Красимир Ангелов
87

Кето хляб, който струва 50 лева за килограм и 5 лева за "слайс", взриви социалните мрежи наскоро. За дни снимката обиколи интернет пространството и предизвика редица коментари.

"Кето модата е доста актуална. Това е вид хранителен режим, в който се ограничава приемът на въглехидрати за сметка на мазнините. Идеята е тялото да влезе в кетоза и да започне да синтезира енергията си от кето тела", обясни  нутриционистът Яна Данаилова в "България сутрин".

Още по темата
По думите на микробиолога от Асоциация "Активни потребители" - Сергей Иванов, 1/3 от състава на този хляб е бадемово брашно, което е въглехидрат и в никакъв случай консумацията на дадения продукт не би могла да доведе до възникването на кетоза.

Ако консумираме хляб, то би следвало да снабдим тялото си с фибри, витамини и минерали, а подобни продукти имат други цели и кетозата не е част от тях, обясниха специалистите.

"Подвеждащата информация при рекламата на хранителни продукти подлежи на санкция", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова има лека спекулация, защото кето диетата е модерен хранителен режим и много хора го спазват.

"Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество. Доколкото съм запозната с конкретния случай, дамата твърди, че влага само био продукти, така че тя е наясно със себестойността и търговската си надценка. Това е нейно право", допълни още тя.

Нутриционистът Яна Данаилова препоръча консултация със специалист, когато искаме да редуцираме теглото си, защото всяко тяло е индивидуално и една диета, каквато и да е тя, няма как да бъде универсална за всички.

Кетонните диети и техните разновидности са алтернативен режим на хранене с превес на мазнини като енергиен източник, без да се изключват изцяло въглехидратите. 

Своята позиция изразиха и от "Савини" ООД.

"Съществуват различни вариации на препоръчителните стойности спрямо индивидуалните нужни и цели на режима на всеки индивид. 

Различни продукти и изделия на пазара биха били подходящи като част от ежедневното меню на хора, следващи кето метода на хранене. 

Ние, от САВИНИ, винаги сме били напълно прозрачни с нашите съставки, техния произход методите на тяхната обработка, като така предоставяме много повече информация от минималните законови изисквания. Целта ни е потребителите да имат възможност за информиран избор", заяви Савина Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щом има кой да го купува значи е ок. На мен за седмица всичката ми храна струва 40-50 лв.
50
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аллллллл нъ.... ката-ц.
49
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато има био балъци, ще има и био тарикати.
48
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако пък си наберете бадеми от градината на село и си ги смелите с блендера, имате си кокошки и евентуално кокосова палма в двора ще ви излезне направо без пари и няма да си губите времето да се възмущавате по сайтовете.
47
7
 
3
 
! Отговори
голд преди 3 години
Тоя хляб е за Джокович и подобни, не за стругари и шлосери.Знайте си гьола бе въшкари.За въшкарите - консерва копърка и пастет апетит.
46
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Понеже виждам, че има хора които още не са разбрали от какво е направен този "хляб", ще ви разкрия "тайната" - брашно от био бадеми, яйца и кокосово брашно.Био брашно от бадеми има по сайтовете за цена около 7 лева за 100 грама, представлява смлени бадеми без люспата, като етикета био гарантира, че не са обработвани с никакви препарати.Оттам и по високата цена, заради по ниския добив.Ако си го направите сами у вас този хляб, ще ви излезне около 30тина лева за 500 грама.
45
1
 
6
 
! Отговори
хахаха преди 3 години
До Абе "...Да попитам това нутриционист няква религиозна титла ли е или вид сексуалност?За един приятел питам?...................................................Ахахаха, ЦИОНИСТ е, чети внимателно:)))))
44
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В този сайт пишат пенсионери или безработни хора. Естествено е да не одобряват по заможните хора, но за тяхно съжаление това е реалноста. Има коли за 1 000 лв. и за един милион лева. И за тях си има купувачи. Криво право това е .
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение, че тия брашна са разни химично обработени смеси,Внимаваш какво купуваш. Има и смеси, има и качествено брашно.
42
1
 
6
 
! Отговори
аман преди 3 години
До До 34Аман от разбирачи. Е, като си го посееш, няма ли да го ториш! Ще ториш и още как. А човек не може да си обрече живота на едното садене, поливане и плюскане. Има и по- важни неща, които осмислят живота! И да, ще искат в града- болници, училища, работни места, не става само със садене.
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение, че тия брашна са разни химично обработени смеси, да има някой льольо да дава такива пари е просто смехотворно.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хлебопекарна за 100-200лв и си купувате брашно, а си правите сами хляб. И е много вкусен, и е винаги пресен, и знаете какво слагате
39
0
 
10
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Престанете да наричате хляб всякакви бъркочи които не съдържат основните и единствени неща за един хляб ,а това са брашно пшенично или ръжено вода мая и сол.това е хляб всичко останало ако ще и 100лв да струва когато искаш да се правиш на интересен трябва да си плащаш.
38
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова маайте си на воля нормална храна - домати, краставици, хляб, и колкото е по-евтин, значи толкова е по-чист, защото никой не се е набутвал да го пази,Най-евтиния хляб е от трици, мухлясал картоф и изварено кафе. И изглежда много добре и е диетичен.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такъв хляб могат да си купуват само крадците от ГЕРБ/ДПС, които ограбиха и съсипаха държавата. Скоро ще им приседне обаче.
36
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашето общество не може да приеме, че има бедни и богати. Това разделение никога няма да се преодолее. На Запад това е естествено още като се родиш и така цял живот. По тази причина се коментирт цени на хляб, който между другото е спорно дали е полезен. Народа свикна всички да сме бедни, но равни при комунизма и сега .......
35
2
 
6
 
! Отговори
ВЕГАН МЕГАН преди 3 години
АЗ СЪМ ВЕГАН, НО ДВА-ТРИ ПЪТИ СЕДМИЧНО ХАПВАМ ПЪРЖОЛИ.
34
1
 
16
 
! Отговори
пенсионер преди 3 години
Навремето баба ми е яла мухлясъл хляб.Никога не е ходила в болница и доживя 93 год.Тези кето -плоскогъзия са просто начин някой да изкара бая пари от простолюдието!Но докато има наивници ще има мошеници да им вземат парите .Така е от време оно.
33
1
 
8
 
! Отговори
До 34 преди 3 години
Не. Ако е ниска цената не означава че е добро. За истинско - вече трябва да отидеш на село и да си го посадиш и отгледаш. Само че новото поколение иска в София и не иска да превие гръбче да си посади един домат или краставица. Предпочита да се изпоти косейки евентуално райграсчето.
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По-глупав коментар от 17ти не бях чел скоро.Идея си нямаш от какво се правят безглутеновите смеси и защо някои хора ги предпочитат, но си коментираш.