50 лева за килограм хляб: Прекалява ли се с кето модата?

Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество, смята нутриционист
Обновена: 28 юли 2020 11:17 | 27 юли 2020 09:25, Красимир Ангелов
87

Кето хляб, който струва 50 лева за килограм и 5 лева за "слайс", взриви социалните мрежи наскоро. За дни снимката обиколи интернет пространството и предизвика редица коментари.

"Кето модата е доста актуална. Това е вид хранителен режим, в който се ограничава приемът на въглехидрати за сметка на мазнините. Идеята е тялото да влезе в кетоза и да започне да синтезира енергията си от кето тела", обясни  нутриционистът Яна Данаилова в "България сутрин".

Още по темата
По думите на микробиолога от Асоциация "Активни потребители" - Сергей Иванов, 1/3 от състава на този хляб е бадемово брашно, което е въглехидрат и в никакъв случай консумацията на дадения продукт не би могла да доведе до възникването на кетоза.

Ако консумираме хляб, то би следвало да снабдим тялото си с фибри, витамини и минерали, а подобни продукти имат други цели и кетозата не е част от тях, обясниха специалистите.

"Подвеждащата информация при рекламата на хранителни продукти подлежи на санкция", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Според Данаилова има лека спекулация, защото кето диетата е модерен хранителен режим и много хора го спазват.

"Една висока цена би била оправдана, ако видим нужното качество. Доколкото съм запозната с конкретния случай, дамата твърди, че влага само био продукти, така че тя е наясно със себестойността и търговската си надценка. Това е нейно право", допълни още тя.

Нутриционистът Яна Данаилова препоръча консултация със специалист, когато искаме да редуцираме теглото си, защото всяко тяло е индивидуално и една диета, каквато и да е тя, няма как да бъде универсална за всички.

Кетонните диети и техните разновидности са алтернативен режим на хранене с превес на мазнини като енергиен източник, без да се изключват изцяло въглехидратите. 

Своята позиция изразиха и от "Савини" ООД.

"Съществуват различни вариации на препоръчителните стойности спрямо индивидуалните нужни и цели на режима на всеки индивид. 

Различни продукти и изделия на пазара биха били подходящи като част от ежедневното меню на хора, следващи кето метода на хранене. 

Ние, от САВИНИ, винаги сме били напълно прозрачни с нашите съставки, техния произход методите на тяхната обработка, като така предоставяме много повече информация от минималните законови изисквания. Целта ни е потребителите да имат възможност за информиран избор", заяви Савина Николова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари